Amerika Birleşik Devletleri gezi rehberi

​Amerika Birleşik Devletleri gezi rehberi.
​Amerika Birleşik Devletleri gezi rehberi.

Hayaller ülkesi Amerika… Kimi imkanları için gitmek ister bu ülkeye kimi merak ettiği için. Bazısı capcanlı şehirlerinde yaşamak ister bazısı da doğal güzelliklerini keşfetmek. Birçok kişinin ziyaret etmek istediği Amerika Birleşik Devletleri, gerçekten de dolu dolu geçecek bir tatil için en iyi destinasyonlardan biri. Siz de ABD’ye gitmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, Amerika Birleşik Devletleri gezi rehberimiz size yardımcı olacak.

Genel bakış

9,8 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle, dünyanın karasal alan bakımından dördüncü en büyük ülkesi.
9,8 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle, dünyanın karasal alan bakımından dördüncü en büyük ülkesi.

Amerika Birleşik Devletleri ya da Birleşik Devletler, Kuzey Amerika'da, Kanada ve Meksika arasında yer alan bir ülke. Elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan ülkenin başkenti, federal bölgesi olan Washington, DC ve resmi dili İngilizce. 9,8 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle, dünyanın karasal alan bakımından dördüncü en büyük ülkesi. 331 milyon kişinin yaşadığı ABD, dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi. ABD’nin ilk sakinleri olan Paleo-Kızılderililerin en az 12.000 yıl önce Sibirya’dan göç ettiği biliniyor. Kolomb’un 1492 ile 1504 yılları arasında kıtaya yaptığı yolculuklar ile ülkede Avrupalı sömürgecilik başladı. Kurulduğu günden bu yana dünyadaki en etkili ülke olan ABD, günümüzde de nominal açıdan dünyanın en büyük ekonomisi. Kuzeyde nemli karasaldan güneyde nemli subtropikal iklime kadar değişen birçok iklime sahip ülkeye yılın her zamanı gidebilirsiniz. Tabi bunda gideceğiniz yer de oldukça etkili.

Nasıl gidilir?

Amerika Birleşik Devletleri’ne hava yolu ile gidebilirsiniz. Ülkemizden ABD’nin birçok eyaletine aktarmasız uçuş bulunuyor. Gideceğiniz eyalete göre uçuş süresi değişse de ortalama olarak 11-14 saat arasında sürüyor. Uçuşunuz aktarmalı olursa bu süre daha da uzun olabilir.

Ülkenin neredeyse her noktasına geniş bir ağ ile otobüs aracılıyla ulaşım yapılabilmekte ve bu ulaşım en uygun olanı.
Ülkenin neredeyse her noktasına geniş bir ağ ile otobüs aracılıyla ulaşım yapılabilmekte ve bu ulaşım en uygun olanı.

Ülke içinde en çok tercih edilen ulaşım yolu da hava yolu. Yüzölçümün büyük olması ve zamandan tasarruf sağlamak adına hava yolu oldukça tercih edilen bir ulaşım türü. Hava yolu ağı fazla gelişmiş olan ülkedeki en pahalı ulaşım yollarından biri. Ülkenin neredeyse her noktasına geniş bir ağ ile otobüs aracılıyla ulaşım yapılabilmekte ve bu ulaşım en uygun olanı. Ancak otobüs ile ulaşım için harcayacağınız süre oldukça uzun oluyor. Amerika’da tren yolu ile ulaşım da oldukça konforlu. Daha rahat olmak isterseniz de araç kiralayarak gezebilirsiniz.

Görülmesi gereken yerler

Amerika, öyle büyük bir ülke ki gezilecek oldukça fazla yeri var. Bu nedenle biz kesinlikle görmeniz gereken birkaç şehri derledik.

New York

New York
New York

Ülkenin en büyük ve kalabalık şehri olan New York City, görmeniz gereken şehirlerden ilki. Yılda binlerce turisti ağırlayan şehirde geze bile hareket bitmiyor. O nedenle uyuyamayan şehir olarak anılıyor. Başta Özgürlük Anıtı, şehrin merkezi Times Square, huzurlu doğası Central Park, muhteşem doğal güzelliği Niagara Şelaleleri, şehrin sanatsal yüzü Metropolitan Sanat Müzesi, muhteşem manzarası ile Empire State Binası ve lüks mağazaların sıralandığı Fifth Avenue şehirde görmeniz gereken yerler arasında.

Boston

Ülkenin en Avrupai eyaletlerinden biri olan Boston, ABD’de yürüyerek gezilecek nadir yerlerden biri. Bu harika şehirde, kentin merkezindeki Özgürlük Yolu, Boston’un simgelerinden Harvard Üniversitesi ve MIT Üniversitesi, küçük bir İtalyan mahallesi olan North End, doğal güzelliği ile hayran bırakan Charles Nehri, şehrin en hareketli yerlerinden Newbury Caddesi, Boston’un en yüksek binası Prudential Binası ve şehirdeki müzeleri gezebilirsiniz.

Washington DC

Ülkenin başkenti olan Washington DC, devletin yönetim merkezi konumunda. Bürokratik bir yer olan şehir, kozmopolit bir yapıya sahip ve ülkenin en hareketli yerlerinden biri. Cumhurbaşkanı’nın konakladığı Beyaz Saray, etkileyici mimarisi ile Amerikan Kongre Binası, ülkenin en önemli anıtları Washington ve Lincoln Anıtı şehrin simgeleri arasında yer alıyor. Madame Tussauds Müzesi, Ulusal Hava ve Uzay Müzesi ve Ulusal Doğa Tarihi Müzesi şehirde görebileceğiniz etkileyici yerlerden.

Ülkenin başkenti olan Washington DC, devletin yönetim merkezi konumunda.
Ülkenin başkenti olan Washington DC, devletin yönetim merkezi konumunda.

Los Angeles

Ülkenin cazibe merkezlerinden Los Angelas, harika bir tatil eyaleti. Muhteşem plajlara sahip şehrin Hollywood’un kalbi olmasıyla da çekiciliği artıyor. Bu şehirde televizyon yayınları, sevilen filmler ve müziklerin ortaya çıkıyor olması, ününe ün katıyor. Bu filmlerin çekildiği yerleri görmek için Universal Studios’a gidebilirsiniz. Hollywood’un lüks ve ihtişamlı yaşantısına tanık olmak için Beverly Hills’i ziyaret edebilirsiniz. Güneşin ve yumuşak iklimin tadını çıkarmak isterseniz Malibu‘ya gidebilirsiniz. Eğer adrenalin severseniz Six Flags Eğlence Parkı tam size göre.

San Francisco

Amerikan filmlerindeki meşhur asma köprünün şehri olan San Francisco, ülkenin en önemli sanat merkezlerinden biri. Dünyadaki en özel asma köprülerinden Golden Gate’e ev sahipliği yapan şehirde birçok müze ve sanat merkezi bulunuyor. Onlardan görmeniz gerekenlerden biri Modern Sanat Müzesi… Alamo Meydanı ya da Union Meydanı’nda gezebilir, ABD’nin en büyük Çin mahallesi Chinatown’u keşfedebilir, Telegraf Tepesi’nden şehrin harik manzarasını izleyebilirsiniz. Şehrin doğal güzellikleri Alcatraz Adası, Ocean Beach, Marshall Beach görmeniz gereken yerlerden.

Miami

Miami
Miami

Filmlerde gördüğünüz o upuzun sahiller işte bu şehirde. Burada; Miami, Surfside, Lummus Park ya da Sunny Isles plajlarından birine gelerek güneşin ve okyanusun tadını çıkarabilirsiniz. Tabi şehir yalnızca kumsal ve denizden ibaret değil. Şehrin kalbinin attığı cadde Ocean Drive, alışveriş caddesi Lincoln Road, size kısa bir Küba turu yaşatan Little Havana, doğaseverlerin uğrak yeri olan Bayfront Park, şehrin hem eğlenceli hem de tarihi yeri Venedik Havuzu görebileceğiniz diğer yerlerden.

Las Vegas

Eğer hareketli bir tatil geçirmek istiyorsanız rotanız Las Vegas. Ülkenin en şatafatlı şehirlerinden biri olan Las Vegas’ta, ünlü sanatçılar ve dj'lerin canlı konserleri, gösteriler ve müzikaller düzenleniyor. Şehirde birbirinden farklı konsepte sahip birçok otel bulunuyor. Şehrin en popüler mekanlarının yer aldığı The Strip, 350 metrelik ikonik tripod kule Stratosphere Las Vegas, şehrin doağl güzelliğini keşfedeceğiniz Kızıl Kaya Kanyonu, Venedik atmosferini yakalayacağınız The Venetian Las Vegas ve 2 binden fazla canlıya ev sahipliği yapan Shark Reef Aquarium şehirde görebileceğiniz yerlerden.

Ne yenir?

Amerikan mutfağı denince sokak lezzetleri, et yemekleri atıştırmalıklar ve tatlılar akla geliyor. Fast-food ile ünlü olan ülkede en çok yenilen geleneksel yemeklerden biri hindi. Filmlerde sıklıkla gördüğünüz hindinin birçok çeşidini yapıyorlar. İngilizlerin çedar peyniri ile İtalyanların makarnasını birleştirerek yaptıkları mac&cheese makarnası ülkenin en sevilen yemeklerinden biri. Et yemekleri arasında en sevileni ise büyük bir aktiviteye çevrilen barbekü soslu kaburga. Barbekü etkinlikleriyle ünlü Amerikalıların en sevdiği yemeklerden biri. Deniz ürünleri seviyorsanız bir midye çorbası olan clam chowder denemeniz gereken yiyeceklerden. Buffalo tavuk kanatları ülkenin her restoranında bulabileceğiniz sevilen yemeklerden. Hafta sonu geç saatte yapılan kahvaltı olan Brunch deneyebileceğiniz bir deneyim. Mısır gevreği, yumurta, meyve, et ve kek çeşitlerinin bulunduğu kahvaltı sevebileceğiniz yemeklerden. Bir sürü çeşidi olan ve dünyaya yayılan doughnut ise en bilinen ve sevilen tatlıları.

Ülke fast-food yemekleriyle ünlü.
Ülke fast-food yemekleriyle ünlü.

Ne alınır?

ABD’de büyüklüğü gibi hediyelik eşya konusunda da koca bir okyanus misali. Kıyafetten takıya, elektronik aletten yiyeceğe kadar birbirinden farklı hediyelik alabilirsiniz. Ancak geleneksel bir hediye olsun derseniz kovboy botları ve şapkası alabileceğiniz ilk hediyeliklerden. Amerikan filmlerinin vazgeçilmez bir parçası olan bu aksesuarlar, turistler tarafından oldukça rağbet görüyor. Amerikan mutfağının olmazsa olmazı barbekü sosu, özellikle et yemeklerinin vazgeçilmezi. Siz de sevdiklerinize ya da kendinize alabilirsiniz. Dünyaca ünlü çikolata markalarına ev sahipliği yapan Amerika’dan Hershey, Mars, Ferrero gibi bilindik yerli çikolatalardan sevdiklerinizi götürebilirsiniz. Ülkenin simgelerinin buluğu anahtarlıklar ve magnet’ler de ziyaretçiler tarafından sıklıkla alınıyor.

Ülkenin ünlüsü

Tüm dünya piyasalarını etkileyen dolar, ülkenin en ünlü şeylerinden biri.
Tüm dünya piyasalarını etkileyen dolar, ülkenin en ünlü şeylerinden biri.

Amerika denince akla gelen ilk şey dünyadaki önemli güçlerden biri olması hiç şüphesiz. Uluslararası arenada önemli bir baskısı ve yaptırımı olan ülke, dünyadaki olaylarda büyük rol oynuyor. Amerika’nın ilk yerlileri olan Kızılderililer de ülkenin ünlü değerlerinden biri. Bambaşka bir kültürü simgeleyen Kızılderililer, Amerika’nın en eski tarihi. Siyahi sanatçıların hip hop ve rap şarkıları ülkeyi ünlü yapan şeylerden biri. Beyonce, Jay-Z, ASAP Rocky, Offset gibi dünyaca ünlü sanatçılar Amerika’nın en önemli yüzlerinden. Amerika’nın en ünlü şeylerinden biri de para birimi. Tüm dünya piyasalarını etkileyen dolar, ülkenin en ünlü şeylerinden biri. Amerika enince akla ilk gelenlerden biri de hamburger ve fast-food. Sonuçta bu kültür dünyanın dört bir yanına ulaşmış durumda ve merkezi Amerika. Ülkenin ünleri arasında oldukça kötü durumlar da yer alıyor ancak Japonya’ya attığı atom bombaları onların ilki.

Ülkenin efsanesi

ABD’de birbirinden farklı birçok efsane ve inanış bulunuyor. Jersey Şeytanı onlardan biri. İnanışa göre Jersey Şeytanı, Güney Jersey'deki Pine Barrens ormanlarında yaşadığı söylenen efsanevi bir yaratık. İnanışa göre, uçabilen bu yaratığın, at veya keçi benzeri kafası, kösele yarasa gibi kanatları, toynak gibi iki ayağı, kanguru veya ejderhaya benzeyen gövdesi bulunuyormuş. Çok hızlı hareket eden bu yaratık, kan donduran bir çığlık çıkarıyormuş. Efsaneye göre, Leeds Ana olarak bilinen bir kadının on iki çocuğu varmış ve on üçüncüye hamile olduğunu öğrenmiş. Bu çocuğu istemeyen kadın, çocuğa lanetler okumuş ve onun şeytan olacağını söylemiş. Gel aman git zaman kadın doğum yapmış ve bebek normal bir insan olarak doğmuş ancak annesinin laneti onu bulmuş ve Jersey Şeytanına çevirmiş. O günden beri yerel halk, yaşadığına inandığı yaratığı avlamaya çalışıyor.