Arter’de ‘Başımızda Siyahtan Bir Hâle’ sergisi açıldı

Arter’de ‘Başımızda Siyahtan Bir Hâle’ sergisi açıldı.
Arter’de ‘Başımızda Siyahtan Bir Hâle’ sergisi açıldı.

Ahmet Doğu İpek, Başımızda Siyahtan Bir Hâle başlıklı kişisel sergisinde 2020 ve 2022 yılları arasında farklı mecraları kullanarak ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in yaptığı sergi, ışıksızlık durumundan yola çıkarken bireysel ve kolektif, fiziksel ve duyumsal boyutları buluşturuyor.

Başımızda Siyahtan Bir Hale ismini Edip Cansever’in “Tragedyalar III” [1964] şiirinin bir dizesinden ödünç alıyor. Kum fırtınası, yanardağ patlaması, heyelan ve güneş tutulması gibi doğa olaylarından yola çıkan resimler, çizimler, yerleştirmeler ve video eserler hem büyüleyici hem de ürkütücü bir nitelik üstlenen bu fenomenleri soyut bir dille yorumluyor.

Madde ile his, kurmaca ile gerçek, doğal ile yapay, elle tutulabilir olan ile uçucu olan arasında karşılıklı bir etkileşim alanı oluşturan eserler, izleyiciyi farklı ölçeklerin çarpıştığı bir tanıklık ve duyumsama sahasına davet ediyor. Başımızda Siyahtan Bir Hâle, ışıksızlıktan doğmakla kalmayıp ışıksızlığı yeniden üretmeye devam eden fenomenlerle ilişki kuruyor ve çıplak gözle göremediğimiz veya dokunamadığımız şeyleri –gökyüzünü, güneşi, karanlıkları, yeraltı kuvvetleri ve faaliyetlerini, tektonik hareketleri, gömülü hatıraları, geçmiş yaşanmışlıkları, gelecek olayları, sonsuz küçüklükte, devasa, çok uzak veya fazla yakın olguları– açığa vuruyor.

Sergi, merkezde yer alan fenomenlerin dehşet verici görkemi karşısında yapılacak tek şeyin görünenin seyrine dalmak olduğuna işaret ediyor. Zaman, boşluk, entropi, yaşam, hareket, döngüsellik, ölüm ve çözülme gibi kavramları çağrıştıran bu sahnelerin bir araya getirdiği unsurların hafifliğine ve uçuculuğuna rağmen ortaya çıkan ağırlık ve kaçınılmazlık hissi, yaşadığımız dönemin makro ve mikro olgularının yarattığı iklimi soyutlayarak sergi mekânına taşıyor.

Başımızda Siyahtan Bir Hâle sergisi, Arter’in -1. katında ziyaretçilerini bekliyor.