Arter'den deneysel ses yerleştirmesi: Yağmur Ormanı V

 “Sesli Dizi” serisinin Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin küratörlüğündeki dördüncü sergisi olarak izleyiciyle buluşan Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) için son ziyaret günü 6 Şubat 2022.
“Sesli Dizi” serisinin Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin küratörlüğündeki dördüncü sergisi olarak izleyiciyle buluşan Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) için son ziyaret günü 6 Şubat 2022.

Besteci David Tudor tarafından tasarlanan ve John Driscoll ile Phil Edelstein (Composers Inside Electronics, Inc.) tarafından gerçekleştirilen Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı etkileşime açık yapıt, Arter’in performans salonlarından Karbon’da sergileniyor.

Bu kendi kendini icra eden ses yerleştirmesinde kullanılan şamandıra, plastik fıçı, bakır kova, saksı ve raket gibi çeşitli gündelik kullanım nesneleri havada asılı şekilde mekâna yayılıyor. Farklı biçimlerde müdahale edilip birleştirilmiş bu nesneler önceden kaydedilmiş ses dosyalarından gelen sinyallerle titreşiyor, yağmur ormanlarının doğal seslerini hatırlatan bir ses ortamı meydana getiriyorlar. “Sesli Dizi” serisinin Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin küratörlüğündeki dördüncü sergisi olarak izleyiciyle buluşan Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) için son ziyaret günü 6 Şubat 2022.

Yağmur Ormanı V.
Yağmur Ormanı V.

Yağmur Ormanı serisinin doğuşu, koreograf Merce Cunningham’ın 1968 yılında benzer isimli dans gösterisi için David Tudor’dan bir müzik parçası sipariş etmesine dayanıyor. John Driscoll ve Phil Edelstein (Composers Inside Electronics, Inc.) tarafından geliştirilen Yağmur Ormanı V varyasyonları, kendi kendini icra eden ses yerleştirmeleri olarak işliyor. Arter’in Karbon adlı performans salonunda ilk kez izleyici karşısına çıkan Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) bu özelliğiyle üçüncü varyasyonun dünya prömiyeri olma niteliğini taşıyor.

Bu etkileşimli yerleştirmede büyük şamandıralar, plastik fıçılar, bakır bir kazan, bir saksı ve bir badminton raketi gibi 20 buluntu ve yapılandırılmış nesne havada asılı şekilde mekâna yayılırken, önceden kaydedilmiş ses dosyalarından gelen sinyallerle titreşerek bir ses ortamı meydana getiriyor.

Yağmur Ormanı V.
Yağmur Ormanı V.

Şekline, boyutuna, malzemesine ve o anda dönüştürdüğü sinyallere göre her seferinde farklı bir ses veren hoparlörler olarak da işlev gören bu buluntu nesneler, izleyicilerin dokunmasına ve kulaklarını dayayarak keşfetmesine olanak tanıyan etkileşime açık bir yapıt oluşturuyor.

Fotoğraflar: Orhan Cem Çetin.