Arter’in “Çağdaş Sanatta Müzik ve Ses” başlıklı seminer programı 8 Kasım’da başlıyor

“Çağdaş Sanatta Müzik ve Ses”  başlıklı seminer programı 8 Kasım’da başlıyor
“Çağdaş Sanatta Müzik ve Ses” başlıklı seminer programı 8 Kasım’da başlıyor

Arter Öğrenme Programı kapsamında gerçekleştirilen “Çağdaş Sanatta Müzik ve Ses” başlıklı seminer yeniden başlıyor! Müzikolog Rana Gediz İren’in vereceği dört haftalık seminerde 20. yüzyılın erken dönemlerinden günümüze uzanan klasik müzik pratikleri ile çağdaş sanat arasındaki katmanlı ilişkiler kronolojik olarak incelenecek. Seminer, 8 Kasım Salı akşamı başlayarak her Salı akşamı 19:00–20:30 saatleri arasında Arter’in Atölye mekânında gerçekleşecek.

Günümüzde, müzikle veya sesle ilişkilenen eserlerle sık sık karşılaşılıyor. Görsel sanatlarla müzik ve sesi buluşturarak Batı dünyasının kültürel gelişimine zenginlik katan besteci ve sanatçılar arasındaki ilişki ve etkileşimler, 20. yüzyılın başlarından itibaren yoğun olarak görülür. Kimi zaman sanatçıların birbirleriyle yakın teması sonucu, kimi zamansa toplumsal ve siyasal şartlara benzer estetik kaygılarla yaklaşmaları sebebiyle, birbirleriyle ilişkilendirilebilen heyecan verici yapıtlar ortaya çıkar. İkinci Dünya Savaşı sonrası yaygınlaşan disiplinlerarası yaklaşımlar ve üretimler de çağdaş sanatta müziğin ve sesin ön plana çıkmasına katkı sağlar. Gelişen dijital teknolojilerin de etkisiyle güncel bestecilerin eserlerinde görsel sanatçılarla işbirlikleri daha sıklıkla yer bulur ve çağdaş sanat üretiminde ses önemli bir öğe hâline gelir. Bu tarihsel sürecin Arter’de devam eden sergilerde yer alan ses odaklı eserlere de değinilerek irdeleneceği “Çağdaş Sanatta Müzik ve Ses” seminerinde Rana Gediz İren, sanatçı, besteci ve icracıların zaman içerisinde çeşitlenen pratiklerini tartışmaya açacak.

“Çağdaş Sanatta Müzik ve Ses” semineri 8, 15, 22 ve 29 Kasım 2022 Salı günleri 19:00’da Arter’in Atölye mekânında gerçekleşecek.