Avusturya gezi rehberi

Avusturya gezi rehberi.
Avusturya gezi rehberi.

Avusturya, harika bir doğaya sahip bir ülke. Hem yaz hem de kış tatili yapabileceğiniz bu muhteşem ülkede gezip görebileceğiniz çok fazla yer var. Kültürel ve tarihi birçok noktasını keşfedebileceğiniz, lezzetli yemeklerini tadabileceğiniz bu ülkede harika anlar biriktirebilir, keyifli bir yurt dışı tatili geçirebilirsiniz. Peki, geziye nereden başlamalısınız? Nereleri kesinlikle görmeli, neler yemelisiniz? Hepsinin cevabı Avusturya gezi rehberimizde…

Genel bakış

Viyana.
Viyana.

Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa’da yer alıyor ve denize kıyısı bulunmuyor. Resmi dili Avusturya Almancası olan ülkenin başkenti Viyana. Toplam yüzölçümü 83.879 kilometrekare ve ülkede yaklaşık 9 milyon kişi yaşıyor. 976 yılı civarında Avusturya Markgraflığı olarak kurulan Avusturya, ilk olarak Roma öncesi zamanlarda çeşitli Keltik kabilelerine ev sahipliği yapmış. Tarih boyunca uluslararası konularda etkin olan Avusturya, Arşidük Franz Ferdinand'ın suikastı sebebiyle I. Dünya Savaşı’nın başlamasında oynadığı rol ile tanınıyor. Şimdilerde yaşam kalitesi yüksek, gelişmiş ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenin ikliminde karasal ve okyanus etkiler görülüyor. Bölgede yazlar serin, kışlar bol kar yağışlı. Buraya kayak tatili için geliyorsanız kış ve bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Eğer turistik bir gezi planlıyorsanız da yaz ve ilkbahar ayları en güzeli.

Nasıl gidilir?

Avusturya’ya kara ve hava yolu ile gidebilirsiniz. Eğer geze geze özel aracınızla gitmek isterseniz yaklaşık 17 saatlik bir yolculuk süreniz oluyor. Buraya İstanbul’dan otobüs ile yaklaşık 1 gün süren bir yolculuk ile de gidebiliyorsunuz. Ancak bu yolculuk uzun ve teferruatlı olabiliyor. O nedenle genellikle hava yolu tercih ediliyor. Ortalama 2 saat süren bir yolculukla Avusturya’ya ulaşabilirsiniz.

Avusturya’daki en iyi toplu taşıma araçları trenler. Ülkenin birçok yerine ulaşabilen trenler, konforlu ve uygun fiyatlı olması sebebiyle en çok tercih edilen ulaşım yolu. Ülke geneline yayılmış bir otobüs ağı da mevcut. Dilediğiniz yere tren ya da otobüsle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Daha konforlu ve özel bir yolculuk isterseniz araç da kiralayabilirsiniz.

Görülmesi gereken yerler

Avusturya’da gezip gördüğünüz her yer sizi kendine hayran bırakıyor.

Salzburg.
Salzburg.

Viyana

Viyana başlı başına bir gezi rotası olabilecek güzellikte birçok yere sahip. Kültürel açıdan ülkenin merkezi olan bu şehirde sembolik birçok yapı bulunuyor. Onlar arasında yer alan ve şehrin siluetini güzelleştiren görkemli Schönbrunn, Hofburg ve Belvedere saraylarını kesinlikle görmelisiniz. Aziz Stephen Katedrali şehirde görebileceğiniz en etkileyici yapılardan biri. Şehir muhteşem mimarideki müzeleriyle de ünlü. Kunsthistorisches Museum Viyana, MuseumsQuartier, Sigmund Freud Müzesi ve Viyana Doğa Tarihi Müzesi görebilecekleriniz arasında. Eğer sanatsal faaliyetlere katılmak isterseniz, Viyana Devlet Operası hem güzelliği hem de etkinlikleriyle sizi büyüleyecek bir yer. Viyana’nın muhteşem güzellikteki meydan ve sokakları da kendine hayran bırakıyor. Heldenplatz, Graben, Karlsplatz, Innere Stadt ve Michaelerplatz meydanlarında gezebilir, ülkenin kültürünü sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Avrupa’nın en büyük yeraltı gölü Seegrotte, şehrin en büyük şehir parkı olan Stadtpark ve Schönnbrunn Palace Garden şehrin görülmesi gereken doğal güzelliklerinden.

Salzburg

Avrupa’nın en estetik şehirlerinden olan Salzburg, 1.200 yıllık tarihi ile muhteşem bir yer. Şehrin eski şehir merkezi bu tarihi görebileceğiniz yerlerden. Barok mimarinin en harika örneklerini görebileceğiniz merkezde kentteki önemli turistik yerlerin çoğu bulunuyor. Katedral Meydanı, Residenz Sarayı, Hohensalzburg Kalesi, Mirabel Sarayı görülmesi gereken yerlerden bazıları.

Salzkammergut

Ülkenin en güzel tatil bölgelerinden biri olan Salzkammergut, Salzburg’dan başlıyor ve göller bölgesine kadar uzanıyor. Bu harika yer içerisinde tertemiz göller, heybetli dağlar ve yemyeşil tepeler barındırıyor. Ülkenin romantikliğiyle meşhur St. Wolfgang, St. Gilgen ve Hallstatt kasabaları da burada yer alıyor. Burası daha çok güneş tatili yapmak ve SPA imkanlarının tadını çıkarmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Buranın en can alıcı yeri ise St. Gilgen… Kartpostallık görüntüler sunan bu doğa harikası yer Avusturya’nın en bakir bölgelerinden biri.

Tuna Vadisi

Tuna Vadisi.
Tuna Vadisi.

Ülkenin en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Tuna Vadisi, görmeniz gereken yerlerden biri. Vadiyi keşfetmek için tekne turuna çıkabilir ve yemyeşil kasabaları, tarihi kaleleri ve keyifli şehirleri keşfedebilirsiniz. Eğer bisiklet sürmeyi severseniz vadiyi Avrupa’nın en popüler klasik bisiklet yolu olan Tuna Bisiklet Yolu ile gezebilirsiniz.

Krimmler Ache

Avustuırya’nın en yüksek şelalesi olan Krimmler Ache, doğasına aşık olacağınız bir yer. Deniz seviyesinden 1.076 metre yükseklikte olan Krimml kasabasında bulunan şelale, 380 metre yüksekten dökülüyor. Bu muhteşem doğa harikası yer, Avusturya’da görmeniz gereken yerlerden.

Alpbach

Adını Alp Dağları’ndan alan bu dağ kasabası, Avrupa’nın en güzel bitki örtüsüne sahip yerlerinden biri. 975 rakımlı kasaba, kış sporlarının merkezi. Her yıl kış aylarında binlerce turiste ev sahipliği yapan bölge, oldukça popüler. Eğer Avusturya’ya kış aylarında gelecekseniz kesinlikle uğramanız gereken yerlerden.

Alpbach.
Alpbach.

Admont Manastırı Kütüphanesi

Kitapları seven biriyseniz, bu yer tam size göre. Enedictine keşişlerinin bulunduğu manastırda yer alan kütüphane, bir manastırın sahip olduğu en büyük kütüphane. Rengarenk tavanı, çeşitli süslemeleri ve parlak dekorlarıyla burası size bambaşka bir dünya hissi veriyor.

Ne yenir?

Yöresel olarak değişiklik gösteren Avusturya mutfağı, et yemekleri ve hamur işi tatlılarıyla ünlü. Sevilen yemeklerden schnitzel, Avusturya’nın en bilinen yemeklerinden. Bacheld, denemeniz gereken yemeklerden biri. İnce ince kesilmiş kemiksiz tavuk parçaların; un, yumurta, karabiber ve galetaya bulanarak kızgın yağda kızartılmasıyla elde edilen yemek bize hitap eden türden bir yiyecek. Bir et yemeği olan fiakergulasch, en çok tercih edilen yemeklerden biri. Sığır etinin soğan, domates püresi, toz biber, sarımsak, tuz ve karabiber ile yavaş yavaş pişirilmesiyle elde edilen yemek oldukça lezzetli. Canınız tatlı çekerse seçeneğiniz çok. İncecik ve gevrek yapısıyla ağızda dağılan elmalı turta ya da iç dolgusu için kahve ile aromalandırılmış bol miktarda krema ile taze meyve parçalarıyla yapılan kardinalschnitte yiyebilirsiniz.

Ne alınır?

Kültürel açıdan oldukça donanımlı olan Avusturya’da bir sürü geleneksel hediyelik bulabilirsiniz. Bunlardan biri Avusturya geleneksel kıyafetleri… Tracht, drindl ve lederhosen en popüler kıyafetlerden. İlk kez ülkenin başkenti Viyana’da üretilen kar küresi, en güzel hediyeliklerden. Farklı birçok çeşidi olan bu harika hediyeliği kendinize ve sevdiklerinize alabilirsiniz. Ülkedeki cam ürünler de oldukça sevilen hediyeliklerden. Özellikle Viyana Sarayı’nda da kullanılan Lobmeyr marka cam süs eşyaları, parlaklığı ve güzelliğiyle çok tercih ediliyor. Avusturya’nın meşhur Mozartkugel çikolataları alabileceğiniz lezzetli hediyeliklerden. Fıstıklı badem ezmesi ve nugandan yapılan bu çikolata topları, turistler tarafından çok rağbet görüyor. Viyana kahvecisi söyleminden de anlayacağınız üzere kahvesi pek bir seviliyor. Lezzetli ve farklı aromalara sahip kahveleri evinize alabilir, sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Ülkenin ünlüsü

Avusturya’nın en ünlüsü hiç şüphesiz klasik Batı Müziği'nin en etkili ve üretken bestekârlarından Mozart. Avusturya doğumlu Mozart, muhteşem yetenekleriyle harika besteleri insanlara miras bıraktı. Sevilen bir dans türü olan Vals, Avusturya’ya ait bir değer. Tüm dünyada bilinen ve kabul görmüş bu dans, salon danslarının en zarifi denebilir. Avusturya denince akla gelenlerden biri de bembeyaz karlarla kaplı Alpler ve kayak tatili. Kış aylarının muhteşem geçtiği Avusturya, kış tatili denince akla ilk gelen yerlerden. Ülkemizde oldukça meşhur olan ve adına mekanlar açılan Viyana kahvesi, ülkeyi ünlü kılan özelliklerinden biri. Avusturya denince akla gelenlerden biri de doğanın korunmasına karşı tutumu. Yeşil ülkelerden biri olarak anılan Avusturya, atıkların yaklaşık %63 geri dönüştürüyor ve elektriğin çoğunluğu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor.

Ülkenin efsanesi

Her ülkenin olduğu gibi Avusturya’nın da efsaneleri bulunuyor. Onlardan en sevileni Üç Kutu isimli efsane. Efsaneye göre, ülkenin fakir köylerinden birinde Anna Maria isimli bir kız yaşarmış. Bu iyi kız bir gün herkes tarafından kötü görülen yaşlı bir kadına yardım etmiş ve kadından hediye olarak üç kutu almış. Ancak kadın hediyeleri üç yıl sonra açması gerektiğini söylemiş. Üç yıl sonra ise Anna Maria’nın annesi ölmüş ve kötü mü kötü bir üvey annesi varmış. Hayatı tamamen değişen Anna Maria artık çok çalışıyor, üvey annesinin hizmetçiliğini yapıyormuş. Bir gün üvey annesi ondan parlak bir elbise dikmesini istemiş. Elbiseyi yapamayan Maria, kutulardan birini açmış ve kutunun içinde parlak bir elbise görmüş. Elbiseyi üvey annesine vermiş ve kötü kadın elbiseyi beğenmeyip, elli arşın genişliğinde keten bir elbise yapmasını istemiş. İkinci kutudan aldığı bu elbiseyi üvey annesi yine beğenmemiş ve çok öfkelenmiş. Bu kez de yüksek dağ kadar yüksek, tamamı camdan bir kale inşa etmesini emretmiş. Kutuların dilek kutusu olduğunu anlayan Maria, üçüncü kutu ile bu camdan kaleyi inşa etmiş ve kalenin üstünde onu bekleyen prensle evlenerek mutlu olmuş. Üvey annesi ise kaleye ulaşmaya çalışırken ölmüş.