Azerbaycan’da görülmesi gereken 8 yer

Azerbaycan.
Azerbaycan.

En çok ziyaret edilmek istenen yerler arasında genellikle Avrupa ülkeleri, Amerika ya da Uzakdoğu ülkeleri yer alıyor. Ancak yanı başımızda, sizi kendine hayran bırakacak öyle güzel ülkeler var ki… Onlardan biri kardeş ülkemiz Azerbaycan. Burası; insanları gibi sıcak iklimi, tarihi yerleri, modern mekanları ve eşsiz doğası ile oldukça özel bir ülke. Azerbaycan’a gittiğinizde sizi kültürel, tarihi ve modern anlamda size birçok deneyim katacak yerler karşılıyor. Her bir köşesi gezilmeye değer olsa da ülkede kesinlikle görmeniz gereken yerler mevcut. Biz de Azerbaycan’da görülmesi gereken 8 yeri sizler için derledik.

Şirvanşahlar Sarayı

Şirvanşahlar Sarayı.
Şirvanşahlar Sarayı.

Şirvanşahlar Sarayı, ülkenin en görkemli yerlerinden biri. Şah ve ailesi için yapılan saray iki katlı inşa edilmiş. Üst katında Şah ve ailesi kalırken alt kat gelen önemli misafirler için ayrılmış. 52 odası bulunan sarayda şahın ailesi için bir türbe ve bir saray hamamı da bulunuyor. Çocukların eğitim alması için iki ayrı mescidin bulunduğu sarayın en dikkat çeken özelliği ise mimarisi… Görkemli mimarisi ile görenleri kendine hayran bırakan saray 2000 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmış. Şu an ise bir müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Bibi-Heybet Camii, Bakü

Bibi-Heybet Camii, Bakü.
Bibi-Heybet Camii, Bakü.

Bibi-Heybet Camii, ülkenin hem tarihi hem de dini bir değeri. Caminin aslı 13. yüzyılda Şirvanşah II. Ferruhzad tarafından inşa ettirilmiş ancak yapı 1930 yılında yıkılmış. Bakü’de bulunan cami Azeriler için oldukça önemli olduğundan caminin birebir aynısı 1990’lı yıllarda yeniden inşa edilmiş. Ukeyma Hanum’un türbesini de içinde yer aldığı cami, ihtişamlı yapısı ile İslam mimarisinin harika bir örneğini gözler önüne seriyor. Ülkedeki Müslümanlar için oldukça önemli olan Bibi-Heybet Camii, Azerbaycan’da kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında.

Alev Kuleleri

Alev Kuleleri.
Alev Kuleleri.

Ülkenin ‘En İyi Otel ve Turizm Kompleksi’ ödülünü alan Alev Kuleleri, Azerbaycan’ın önemli simgelerinden biri. Bakü’de bulunan bu yapı asimetrik tasarıma sahip, yüksekliği 181 metre olan 3 kuleden oluşuyor. Binaların tasarımında alevlerden ilham alınmış. Kulelerin her birinin dış kısmı LED ekranlarla kaplı. Bu ekranlardan Azerbaycan'ın devlet sembolü olan ‘Bakü’nün Sonsuz Alevi’ simgesini sembolize eden animasyonlu ışıklandırma yapılıyor. Belgesel ve TV programlarına bile konu olan bu kuleler, ışıklandırma ile dev bir alev kütlesi gibi görünüyor. İçerisinde apartmanlar, ofisler ve oteller bulunuyor.

Azerbaycan Halı Müzesi

Azerbaycan Halı Müzesi.
Azerbaycan Halı Müzesi.

Halı ve dokumacılıkla ünlü bir ülkenin halı müzesi olmazsa olur mu hiç? Burası, Azerbaycan kültürünü en iyi şekilde görebileceğiniz yerlerden biri. 1967 yılında a halıcı ressam Letif Kerimov'un rehberliğinde kurulan müzede 6000’den fazla halı bulunuyor. Dünyanın ilk ve en büyük halı müzesi olan mekan, Orta Çağ’dan günümüze çeşitli Azerbaycan halılarına ev sahipliği yapıyor. Farklı yörelere özgü desenlere ve değişik dokuma tekniklerine sahip halılar, müzede kronolojik sırayla ve bölgelerine göre sergileniyor. Halıların bu derece önemli bir sanat eseri olabileceğini bu müzede öğrenebilirsiniz.

Bayrak Meydanı

Bayrak Meydanı.
Bayrak Meydanı.

Azerbaycan’ın en fazla ilgi gören yerlerinden biri de Bayrak Meydanı. Bakü’nün merkezinde bulunan bu meydan bayrağıyla ünlü. Çünkü meydanın tam ortasında 162 metrelik kocaman bir Azerbaycan bayrağı dalgalanıyor. Bu bayrak Guinness Rekorlar Kitabı'na ‘En Uzun Bayrak’ olarak geçmiş ancak rekoru daha sonra Tacikistan’da kırılmış. 2007 yılında Azerbaycan başkanı İlham Aliyev tarafından temeli atılan meydan, 2010 yılında hizmete açılmış. Meydanda Azerbaycan’ın sembolü olan Azerbaycan Arması ve Azerbaycan ulusal marşının yazılı olduğu bir mozele bulunuyor.

Ateş Tapınağı

Ateş Tapınağı.
Ateş Tapınağı.

Dünyadaki 3 Mecusi tapınağından biri olan Ateş Tapınağı, 16-18. yüzyılda doğal gazın çıktığı, bir zamanlar ebedi sönmez ateşlerin yandığına inanılan bir ateş mabedi. Yapısına göre şehir hanlarına benzeyen bu mekan, ateş tapınakları geleneklerini yansıtmakta. Mabedin ortasında devamlı yanan bir ateş var. Eskilerde doğal bir ateşken şimdilerde ise doğalgaz verilerek yakılıyor. Ateşgahta yanan ateşin etrafından, ateşi görebilecek bir pencere olan odalar bulunuyor. Eskiden hac olarak bu tapınağa gelen Zerdüştler, bu küçük odalarda kalırmış. Azerbaycan’ın adını bu ateşten aldığına inanılırken, bu esrarengiz tapınağı görmemek olmaz.

Lökbatan Çamur Volkanı

Lökbatan Çamur Volkanı.
Lökbatan Çamur Volkanı.

Çamur Volkanları açısından ünlü olan Azerbaycan’da en büyük Çamur Volkanı olan Lökbatan’ı görmeden dönmek olmaz. Bakü’ye 15 kilometre uzaklıkta olan Çamur Volkanı, püskürme sayısına göre dünya rekortmeni. Zira bu volkan her 3-10 yılda bir püskürüyor. Azerbaycan'ın en aktif, dünyanın ise en aktif beş çamur volkanından biri. 1829'dan beri 25 kez patlayan volkan, en son 2017'de patlamış. 1998'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen bu doğa harikası yerde hatıra fotoğrafı çektirebilir, doğal çamurdan cildinize sürebilirsiniz.

Kobustan Milli Parkı

Kobustan Milli Parkı.
Kobustan Milli Parkı.

Bu milli park sizi hem doğayla buluşturup hem de binlerce yıl önceye götürüyor. Burası, Bakü'nün Karadağ rayonunda yer alan dağlık bir bölge. Çamur volkanları ve kayalık petroglifleriyle ünlü bölge, Azerbaycan’da oldukça ünlü. Yerli ve yabancı turistleri kendine çeken Milli Parkı özel kılan ise, binlerce yıl önce yaşamış medeniyetlerden eserleri sergiliyor olması. 1.000 kadar kayanın üzerinde sürekli tekrarlanan 5.000'den fazla hayvan ve insan tasvirleri bulunuyor. Bu tasvirlerin, o dönemde yaşayan kişilerin yaşam maceralarının, avlanma ve dans figürlerini temsil ettiği düşünülüyor. 2007'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen bölge kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında.