Bali’de yapılacak en iyi 10 şey

Bali’de yapılacak en iyi 10 şey.
Bali’de yapılacak en iyi 10 şey.

Dünyanın cennet köşelerinden biri Bali… Endonezya’nın 17.000’den fazla adasının içerisindeki belki de en güzeli ve en bilineni olan Bali; doğal güzellikleri, kültürel mirası ve birbirinden farklı yemekleriyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Mistik tapınakları, gökyüzünden dökülen şelaleleri, yemyeşil ormanları, uçsuz bucaksız plajları ve daha bir sürü güzellikleriyle sizi bambaşka maceralara sürükleyen bu adada geçirdiğiniz her saniye, en güzel anılarınızdan biri olabilir. Tüm güzelliklerinin yanı sıra sıcakkanlı insanlarıyla da harika arkadaşlıklar kurmamak elde değil. Peki, bu mükemmel adanın tadı nasıl çıkar? Cevabı Bali’de yapılacak en iyi 10 şey yazımızda…

Besakih Büyük Tapınağı’nı gezin

Besakih Büyük Tapınağı.
Besakih Büyük Tapınağı.

Tapınaklarıyla ünlü Bali’de kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri Besakih Büyük Tapınağı. Burası, Agung Dağı'nın eteklerindeki Besakih köyünde bulunan bir pura kompleksi ve Bali Hinduizminin en önemli, en büyük ve en kutsal tapınağı. Tapınak, yokuş yukarı teraslanmış altı kat üzerine inşa edilmiş. Kökenleri ise hala bilinmiyor. Her yıl on binlerce turist ağırlayan bu harika tapınak, tam olarak Bali kültürünü size yansıtıyor, mistik havası ve eşsiz görünümüyle sizi kendine hayran bırakıyor.

Sekumpul Şelalesi’nde serinleyin

Bali’de görebileceğiniz birbirinden eşsiz birçok şelale bulunuyor. Bunlardan biri de adanın en yüksek ve en etkileyici olanı Sekumpul Şelalesi… Yağmur ormanlarının derinliklerinde yer alan bu gizli cevher, bilindik Banyumala Şelalesi’nin yaklaşık 3 katı yükseklikte. Buradaki seyir noktasından eşsiz manzarayı izleyebilir, suyun gökyüzünden dökülüşünü seyredebilirsiniz. Ayrıca burada şelalenin tabanında yürüyüş yapma ve yakınındaki diğer küçük şelaleleri keşfetme imkanınız bulunuyor. Yemyeşil ağaçlar, suyun serinliği ve doğanın sesi, sizi bambaşka diyarlara götürecek.

Yoga ile bedeninizi dinlendirin.
Yoga ile bedeninizi dinlendirin.

Yoga ile bedeninizi dinlendirin

Bali’ye gelmişken dinlenmeden, arınmadan dönmek olmaz. Buradaki en iyi seçeneklerden biri ise yoga… İster ruhani bir rahatlama isterseniz de bedensel bir egzersiz olarak görün ancak burada yaptığınız kısa bir yoga, tatilinize anlam katacak. Adanın her yerinde yoga yapabileceğiniz yerler mevcut. Ancak adanın yoga Mekke’si olarak belirtilen yer Uhud. Adadaki en büyük yoga komünitesi burada konumlanıyor. Bir sabah erken saatte yoga için randevu alabilir, güne zinde ve dinlenmiş olarak devam edebilirsiniz.

Jatiluwih Pirinç Terasları’nı keşfedin

Adanın en harika manzaralı yerlerinden birini görmek isterseniz, Jatiluwih Pirinç Terasları’nı kesin ziyaret edin. Bali’nin merkezinde yer alan bu harika yer, manzarasıyla adeta görenleri kendine hayran bırakıyor. Düzenle ekilmiş tarlalar, yemyeşil bir görüntü ve bu görüntünün arkasında heybetle yükselen Bali’nin en büyük yanardağları… Vadiyi merdiven şeklinde bir tarlaya çeviren Jatiluwih Pirinç Terasları, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Dünyanın çok az bir yerinde göreceğiniz bu manzara size unutulmaz anlar yaşatacak.

Tirta Gangga da fotoğraf çekilin

Tirta Gangga.
Tirta Gangga.

Bali’de ziyaret etmezseniz pişman olacağınız yerlerden biri Tirta Gangga. Su sarayı olarak da bilenen bu harika yer, Karangsem Hanedanlığı’nın kraliyet rezidansıymış. Ancak 1948 yılında yaşanan bir volkan patlamasında yerle bir olmuş. Tüm ihtişamıyla yeniden inşa edilen kompleks, bugün adanın en turistik yerlerinden. Mimarisi ile görenleri büyüleyen Tirta Gangga’nın bahçesinde yer alan havuz labirenti kesinlikle görülmesi gereken yerlerden. Heykellerle süslü bu havuzun kenarında yürüyebilir, suyun içindeki Koi balıklarını besleyebilirsiniz. Tabi harika fotoğraflar çekilmeyi unutmayın!

Alışveriş çılgınlığına katılın

Bizde adettendir gittiğiniz yerden hediyelerle dönmek. E gittiğiniz yer Bali olunca alışveriş yapmayı daha çok isteyeceksiniz. Çünkü burada birbirinden güzel hediyelikleri görünce dayanamayacaksınız. Eğer sanata düşkünseniz burada makul fiyatları birçok sanat eseri bulabilirsiniz. Daha eşsiz parçalar isterseniz sanat galeri en iyi seçenek. Dekorasyon ve iç mimariye özgü ürünler de oldukça beğenilesi. Tekstil ürünlerinin de revaçta olduğu adada sadece hediyelik değil kendinize de bir şeyler almak isteyebilirsiniz. O nedenle bütçenizi bir gözden geçirin deriz.

Batur Dağı’na çıkıp gün doğumunu izleyin.
Batur Dağı’na çıkıp gün doğumunu izleyin.

Volkanda Hiking yapın

Volkanlarla ilgili bir aktiviteyi özel olarak ayarlamadığınız müddetçe pek yapma şansınız yok. Ancak Bali’de durum öyle değil. Çünkü ada dünyadaki en volkanik kuşaklardan birinde yer alıyor. Bu da size harika bir macera şansı sunuyor. Adadaki en popüler aktivitelerden biri de volkanik bir dağ olan Batur Dağı’na çıkıp gün doğumunu izlemek. Bu aktiviteyi yapabilmek için bir hiking turuna katılmanız gerekli. Gece başlayan hiking serüveninde 2 saat karanlıkta yürüyüş yapıp tepeye varıyorsunuz. Sonrası ise göz banyosu. Karşınızda bulutların arasında yükselen Agung Dağı ve yeni doğan güneş…

Masaj olmadan olmaz!

Masaj konusunda dünyada ün yapmış bir yere gelip de masaj olmadan dönmek olmaz. Burada sokak arasındaki sıradan spa’lardan, size kendinizi özel hissettirecek lüks spa’lara kadar farklı bir sürü seçenek mevcut. Bali’ye kadar gelip kendinizi şımartmadan dönmeyin. Daha iyi hizmet alıp ruhunuzu da doyurmak isterseniz, lüks spa’lardan birinde kendinizden geçebilirsiniz. Ancak vücut ağrılarım geçsin yeter derseniz sıradan spa’lardaki masajlar da beklentinizi oldukça karşılar. Hangisini seçerseniz seçin Bali’de masaj olmanın keyfi bir başka gelecek!

Nusa Penida Adası’nda doğaya doyun

Nusa Penida Adası.
Nusa Penida Adası.

Doğal güzellik neymiş görmek isterseniz rotanız Nusa Penida… Burası Bali’ye yakın küçük bir ada. Sakin, gözlerde uzak, bozulmamış, efsanevi bir yer. Alabildiğince deniz manzarası, bu manzarayı süsleyen yeşillikler, maviliklerin dokunduğu tertemiz sahiller… İnsan daha ne istesin! Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, mükemmel sahillerde denizin tadını çıkarabilir, Uzak Doğu’da odluğunuzu hissederek bol bol dinlenebilirsiniz. Burası aynı zamanda dalış yapmak için de harika bir yer. Manta Ray’ler ve Mola Mola gibi büyük deniz canlılarını görmek isterseniz, kesinlikle dalış yapın deriz!

Eşsiz lezzetleri tadın

Dünyanın en iyi mutfağına sahip ülkelerden bir olan Endonezya’da bulunan Bali, tahmin edileceği üzere eşsiz bir lezzet denizi! Buradaki imza yemeklerini kesinlikle denemelisiniz. Onlardan birkaçı; Nasi Campur, Lawar, Bebek Betutu, Nasi Goreng, Gado Gado, Luwak kahvesi… Burada kahvaltı yapmak isterseniz de süper sağlıklı, chia tohumlarının serpildiği Smoothie Bowl’lar en iyi seçeneklerden. Burada Bali’ye özel yiyeceklerin yanı sıra uluslararası birçok lezzeti bulabilirsiniz. Eğer Bali mutfağı damak tadınıza hitap etmezse, bunlardan istediğinizi tercih edebilirsiniz.