Başkentler serisi: Kuzeyin başkenti Pekin

Zhengyang Kapısı, Pekin, Çin
Zhengyang Kapısı, Pekin, Çin

Uzakdoğu denince akla ilk gelen ülkelerin başında Çin geliyor. Köklü tarihi, farklı yaşam stilleri, değişik yemekleri ve enleriyle görülmesi gereken ülkeleri arasında yer alıyor. Peki, Çin’de ilk olarak nereyi görmeliyiz? Bu sorunun cevabı hiç şüphesiz başkent Pekin. Tapınakları, sarayları, müzeleri, sokakları, pazarları, eşsiz lezzetleri ve daha birçok özelliği ile Pekin, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. İşte Pekin’i görmeniz için gerekli olan özellikler…

Genel bilgilerle Pekin

 Çin Seddi.
Çin Seddi.

Orijinal adı Beijing olan Pekin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti. 25 milyon civarındaki nüfusuyla Pekin, dünyada üçüncü ve Şanghay’dan sonra ülkenin en kalabalık şehri. Doğu Asya dilinde kuzeyin başkenti anlamına gelen Pekin, yüzyıllar boyunca boyunca Çin’e başkentlik yaparak tarihin en eski başkentleri arasına girmiş. Şehir; kültür, eğitim ve turizm konularında da oldukça gelişmiş. Pekin’de karasal iklim hakim. Yaz dönemi bol yağışlı geçerken, kuzeyinde Sibirya olduğundan kış ayları oldukça soğuk. Bu nedenle yağışların daha az, havanın daha ılık olduğu Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları şehri gezmek için en ideal zamanlar. Özellikle Eylül ve Ekim ayları turistler tarafından en sık tercih edilen aylar.

Pekin’de nerede kalınır?

Pekin konaklama açısından sorun yaşanmayacak bir şehir. Kentte lüks otellerden ucuz hosteslere kadar farklı bütçelere uygun birçok konaklama seçeneği bulunuyor. Ancak bazı hosteller yalnızca Çin vatandaşlarını kabul etmekte. Bu nedenle kalacağınız yerlerle ilgili böyle bir durum olup olmadığını önceden araştırmak gerekli. Otel seçerken en çok dikkat etmeniz gereken şey ise otobüs ve metro hatlarına olan yakınlığı. Bunun için en ideal bölgeler Chaoyang, Dongcheng ve Xicheng. Zira bu bölgeler şehrin tam kalbinde bulunuyor. Buralarda konaklamanız demek şehirdeki birçok noktaya hızlıca ulaşmanız anlamına geliyor. Ayrıca bu bölgeler restoran ve kafeler açısından da oldukça zengin.

Yasak Şehir.
Yasak Şehir.

Gezmenin adresi Pekin

Pekin, UNESCO tarafından koruma altına alınmış birçok yapısı, Çin Seddi’nin en güzel bölümü, modern ve doğal alanları ile gezmelere doyamayacağınız bir şehir.

Gezilecek ilk durağımız ülkenin en meşhur yapılarından olan Çin Seddi. Dünyanın ejderhası olarak anılan yapı tam olarak 8.821,8 kilometredir uzunluğa sahip. Duvarın kalıntıları Po Hay Körfezi’nde başlayarak Pekin’den geçip ülkenin batısına doğru devam eder. Ülkenin 15 ilini kapsayan tarihi yapının bugün ayakta kalan kısmı ortalama 3 bin kilometre. Yılda 10 milyon turisti ağırlayan yapının Pekin’den geçen kısmını ziyaret edebilirsiniz.

Bir diğer noktamız Yasak Şehir. Burası Çing ve Ming hanedanlarına ev sahipliği yapmış imparatorluk sarayı. Çin’in en korunmuş tarihi alanlarından biri olan yapı, 72 hektarlık alanı ve 980 binasıyla dünya üzerindeki en büyük saray. Şimdilerde müzeye çevrilmiş saray, UNESCO tarafından dünyanın en büyük antik ahşap koleksiyonu seçilmiş. Aynı zamanda yıllık ortalama 15 milyonluk ziyaretçi sayısı ile dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi. Sarayın Yasak Şehir olarak anılmasının sebebi ise imparatorun izni olmadan saraya girip çıkılamaması.

Cennet tapınağı.
Cennet tapınağı.

Cennet tapınağı da Pekin’de gezmeniz gereken yerler arasında. Yasak Şehir’in güneydoğusunda bulunan yapı, 267 hektarlık geniş bir araziye kurulmuş. Çin imparatorları bu tapınağı, hasatların iyi olması için adak adamak amacıyla kullanıyormuş. Cennetin dairesel olduğuna inanıldığı için dairesel inşa edilen tapınak çivi kullanılmadan tamamen ahşaptan yapılmış. Yapı 1998 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış.

Tian’anmen Meydanı, dünyanın en büyük meydanı ve Pekin’in merkezi olarak biliniyor. Meydan, Oekin’e gittiyseniz kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri. 1652 yılında inşa edilen meydan Çin tarihinin önemli olaylarına şahit olmuş. Çin’in her yıl düzenlenen meşhur askeri gösterileri burada gerçekleştiriliyor. Ayrıca, meydanda yer alan Çin bayrağı, her gün bir seremoniyle göndere çekilmekte. Meydanın çevresinde Çin Tarihi Müzesi, Çin Devrimi Müzesi ve Yasak Şehir gibi gezilecek önemli yerler de var.

Ming Mezarlıkları.
Ming Mezarlıkları.

Ming Mezarlıkları, Pekin’de görebileceğiniz en etkileyici yerlerden biri. Şehrin biraz dışında, Tianshou Dağı’nın eteklerinde bulunan mezarlıkta, Ming hanedanının 13 imparatorunun mezarlıkları yer alıyor. Çin’nin mezarlık mirasını ve kültürünü yansıtan bu alan 2003 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış. Mezarlığa 7 kilometrelik Ruh Yolu denen yoldan ulaşılıyor ve bu yolda koruyucu oldukları düşünülen ruh ve hayvanlara ait heykeller bulunuyor. 120 kilometrelik geniş bir alanda bulunan bu mezar kompleksi Pekin’in en çok turist çeken noktalarından biri.

Ülkenin en büyük Budizm tapınaklarından olan Lama Tapınağı’nı görmeden olmaz. Burası Pekin’in hali hazırda açık olan en önemli tapınaklarından biri. İlk olarak Çin prensi Yong Zheng için saray olarak inşa edilen yapı, daha sonra tapınağa çevrilmiş. Bu tapınağın içerisine 4 heykel konmuş. Aptallık, aşk, israf ve açgözlülük olmak üzere Budizm’de yasak olan davranışları temsil eden heykellerin insanları koruduğuna inanılmakta.

 Lama Tapınağı.
Lama Tapınağı.

Uzakdoğu yemekleri seviyorsanız şanslısınız

Çin mutfağı.
Çin mutfağı.

Çin mutfağının ana besin maddesi pirinç. Ancak bizim alıştığımız şekliyle tüketilmiyor. Daha çok tuzsuz, yağsız ve lapa şeklinde tercih ediliyor. Kırmızı et, tavuk, balık ve sebzeler de oldukça tercih edilen yiyecekler arasında. Çin mutfağı renk, şekil, koku, tat, beslenme değeri ve duyu olmak üzere 6 temel ögeyi esas alıyor. Pekin’in en popüler yemeği ise ördek kızartması. Krep, erik sosu ve karabiber ile tatlandırılan bu lezzeti hemen hemen her yerde tadabilirsiniz. Noodle çeşitleri, fasülye suyu, sıcak pilav ve Aiwowo şehrin diğer meşhur lezzetlerinden. Lahana ile yapılan Shandong tavuğu ve kuzu eti ile yapılan Moğol güvecini de deneyebilirsiniz. Bitki çayları, özellikle yeşil çay içmeden dönmeyin.

Alışverişin tadı Pekin’de başka

Wangfujing Alışveriş Bölgesi.
Wangfujing Alışveriş Bölgesi.

Her ürünün tıpa tıp benzerini yapan bir ülkenin başkentinde hediyelik eşya bulmak için zorlanmayacağınız kesin. Zira Pekin’de her çeşit ve markanın ürününü bulabileceğiniz bölgeler ve alışveriş merkezleri mevcut. Dünya çapında ünlü Çin porselenleri, çayları, incileri, halıları, geleneksel ipek kıyafetleri ve masa süsüleri tercih edebileceğiniz hediyelikler arasında yer alıyor. Bu ürünleri genel olarak Pekin’in her bölgesinde bulabilirsiniz. Wangfujing Alışveriş Bölgesi, hediyelik eşya için bilinen en meşhur bölge ve trafiğe kapalı bir alanda yer alıyor. Bu alanda yerel eşyalardan antikalara, ahşap oymalardan heykellere birçok seçenek bulabilirsiniz. Xizhimen, Panjiayuan ve İpek Caddesi alışveriş için tercih edebileceğiniz diğer destinasyonlardan. Bu alanlardan istediğiniz hediyeleri alabilir, Pekin gezisi dönüşü sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.