Başkentler serisi: Teknoloji şehri Tokyo

Teknoloji şehri Tokyo.
Teknoloji şehri Tokyo.

Gelenekselle modernin mükemmel bir biçimde harmanlandığı yer Tokyo. Önceleri küçük bir balıkçı kasabasıyken şimdi Doğu’nun başkenti konumunda. Tokyo, 1923 yılındaki depremin ardından tamamen yıkılsa da, dünyanın en yıkıcı olaylarından olan ABD’nin atom bombası saldırısında büyük hasar alsa da küllerinden yeniden doğarak dünyanın en eşsiz şehirlerinden biri haline gelmeyi başarmış. Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan kent, turistlerin de uğrak yerlerinin başında geliyor. İşte gezmesiyle, yemesiyle Tokyo’nun her şeyi…

Genel bilgilerle Tokyo

Dünyanın en büyük mega kentlerinden olan Tokyo, Japonya’nın başkenti. Ülkenin en kalabalık şehri olan kentte, merkezde 12 milyon olmak üzere toplam Tokyo bölgesinde yaklaşık 35 milyon kişi yaşıyor. Kent, yaşamın en pahalı olduğu şehirler arasında. Tokyo, ülkeyi oluşturan adalardan Honşu’nun orta kesiminde bulunuyor. Subtropikal iklimin görüldüğü kentte yağış miktarı oldukça fazla. Yaz ayları nemli ve yağışlı geçerken, kış aylarında soğuk ve karlı bir hava hakim. Bu nedenle Tokyo’ya gitmek için en doğru zaman ilkbahar ve sonbahar ayları.

Tokyo’yu gezmek için enerjinizi toplayın

okyo’yu gezmek için enerjinizi toplayın.
okyo’yu gezmek için enerjinizi toplayın.

Tokyo’da görmeniz gereken yerlerin başında İmparatorluk Sarayı geliyor. Kent merkezinde bulunan saray Japonya İmparatorunun resmi evi. İkinci Dünya Savaşı’nda zarar gören saray koruma amacıyla hendeklerle çevrelenmiş. Sarayın çevresinde su dolu hendekleri hala görmeniz mümkün. Sarayın iç kısmına sadece 2 Ocak ve imparatorun doğum günü olan23 Aralık’ta girilebilmekte.

Sensoji Tapınağı ikinci durağımız. Bir budist tapınağı olan yapı, Tokyo’nun en renkli ve popüler yerlerinden biri. Tapınağın yapımı 645 yılda tamamlanmış ve Tokyo’nun en eski tapınağı. Turistler tarafından büyük ilgi gören tapınak, her gün ziyarete açık.

Turistler tarafından en sık ziyaret edilen yerlerden biri de Ueno Parkı. 1873 yılında inşa edilen park, birçok müze ve tapınağa ev sahipliği yapıyor. Kentin en büyük tapınağı Kaleiji, Shinobazu Göleti ve Uneo Hayvanat Bahçesi, bu parkı daha da cazip hale getiriyor.

Tokyo Kulesi bir diğer gezilecek rota. Şehrin merkezinde bulunan kule, 333 metre yüksekliğiyle dünyanın en uzun çelik kulesi unvanını taşıyor. Japonya’nın savaş sonrası yeniden doğuşunu simgeyelen yapı, yayın anteni görevi de görüyor. Kulede ziyaretçiler için restoranlar, kafeler, hediyelik eşya satan mağazalar yer alıyor.

Tokyo Ulusal Müzesi gezmekten keyif alacağınız yerlerden biri. Japonya’nın ilk ve en önemli müzesi olan bu yapı, 1872 yılında kurulmuş. Müzede Japonlara özgü; resimler, heykeller, kılıçlar, metal eşyalar, dokumalar kısaca Japon sanatını yansıtan birbirinden değerli eser yer alıyor.

Shinjuku, Japonya’ya gittiğinizde görmeden dönmemeniz gereken bir yer. Dünyanın em yoğun tren istasyonu ve Tokyo Hükümet Binası burada yer alıyor. İş merkezlerinin yoğun olarak bulunduğu şehrin merkezi olan bölge; gökdelenlere, lüks otellere, evlere, mağazalara, alışveriş merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Yani kısaca Tokyo’nun kalbinin attığı yer de denebilir.

Asakusa.
Asakusa.

Konaklama için seçenek çok

Tokyo, modern yapıları, tapınakları ve alışveriş kompleksleri ile dolu oldukça büyük bir şehir. Hal böyle olunca şehir konaklama konusunda da gelişmiş oluyor. Ancak konaklama genel olarak pahalı. Tıpkı kentin genel yapısı gibi. Eğer lüks bir konaklama düşünüyorsanız kesenin ağzını biraz açmanız gerekiyor. Ancak bu pahalılık sizi korkutmasın. Dünyanın en büyük şehirlerinden olan kentte tabi ki her bütçeye uygun yerler var. Zira kentte 50’den fazla konaklama bölgesi bulunuyor. O nedenle ‘Tokyo’da nerede kalmalıyım?’ sorusundan ziyade ‘Tokyo’nun hangi bölgesini seçmeliyim?’ sorusuna cevap bulsanız bütçe konusu da ona göre çözülüyor. Kentte öne çıkan bölgeler ise Shinjuku, Asakusa ve Ginza bölgeleri. Merkezi konumları sayesinde hem kültürel hem de eğlence amaçlı geziler için uygun olan bu bölgeler, fiyat yönünden de pek çok avantaj sunuyor.

Japonya mutfağı

Japonya mutfağı.
Japonya mutfağı.

Uzakdoğu mutfağı bizim yiyecek kültürümüze çok fazla benzemese de sevenleri oldukça fazla. Tabi Japonya’ya kadar gitmişken ülkenin eşsiz lezzetlerini denemeden dönmek olmaz. Evet, balık seven biriyseniz Japon lezzetlerini sevme ihtimaliniz daha yüksek çünkü ülkede daha çok deniz mahsülleri yiyecekleri yapılıyor. Çoğumuzun bildiği şuşi bir Japon lezzeti. Japon mutfağının en sevilen yiyeceklerinden olan nigiri zushi, bir şuşi çeşidi. Bu şuşiye bir nevi Tokyo’nun fast food’u diyebiliriz. Tokyo’nun en ünlü lezzetlerinden biri de tempura. Deniz mahsulleri ve marulun hamura bastırılıp kızartılmasıyla yapılıyor. Tarihi 16. Yüzyıla kadar dayan bu lezzet, kızartma severlerin bir numarası.

Tokyo’dan ne hediye alınır?

Japonya denince akla ilk gelen şey teknoloji. Tabi Tokyo’ya gidenler de soluğu teknolojik eşyaların yanında alıyor. Ancak dünyanın en önde gelen teknoloji üreticisi Japonya’da teknolojik alet almak öyle çok da kolay değil. Çünkü ürünler sanıldığı kadar ucuz değil. Teknolojik bir hediye almak isterseniz, önemli bir bütçeyi gözden çıkarmanız gerek. Bunun yanı sıra Japon kültürü anlatan birçok eşya hediyelik olarak alınabilir. Harajuku bölgesinde bulunan Oriental Baazar tam da hediyelik eşya arayanlara göre. Bu pazartan kimono, ahşap baskı işleri, seramik, yelpaze ve oyuncak bebek gibi hediyelik eşya satın alabilirsiniz.

Oriental Baazar.
Oriental Baazar.