Batı Karadeniz'in antik kenti: Düzce

Düzce, Türkiye'nin Düzce ilinin merkez ilçesidir. 9 Aralık 1999 tarihinde Düzce Bolu’dan ayrılarak il statüsü kazandı.
Düzce, Türkiye'nin Düzce ilinin merkez ilçesidir. 9 Aralık 1999 tarihinde Düzce Bolu’dan ayrılarak il statüsü kazandı.

İstanbul'a yakınlığı ile bilinen ilimiz Düzce; antik zenginlikleri, doğa harikaları ve kültür varlıkları ile gezilmesi gereken şehirler arasında değerlendirilmekte. Bu topraklar M.Ö. 1390-800 yılları arasında Hitit'lerin hüküm sürdüğü coğrafya. Yılın her döneminde ziyaret edilebilen Düzce, özellikle yaz dönemlerinde daha çok tercih edilmekte.

Şehir ismini nereden alıyor?

İsminde bulunan "düz" sözcüğü sebebiyle hikayesinin coğrafi konumundan kaynaklandığını az çok tahmin ettiğimiz Düzce, bir rivayete göre ismini aslında şehirde kurulan pazar yerinden alır: "Düzbazar." Yalnızca ovadaki yerleşim için geçerli olan bu isim dillerde zamanla değişerek Düzce hâlini almıştır.

Akçakoca Ceneviz Kalesi.
Akçakoca Ceneviz Kalesi.

Tarihçesi

Düzce'nin bilinen tarihi M.Ö. 1390 yıllarında hüküm süren Hitit Medeniyeti' ne kadar uzanmaktadır. O zamanlar sadece bir yöre olan Düzce, birçok kavim ve devletin egemenliğinde kalmıştır. Çevresinde Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı uygarlıklarının izlerini görmek mümkündür. Yörenin Osmanlı hâkimiyetine geçişi Orhan Gazi’nin komutanlarından Konuralp Bey'in 1323 yılında Bizans tekfurları ile yaptığı savaş sonucunda olmuştur. "Konsapa" adını da bu dönemde almıştır. Düzce Osman Gazi’nin mahiyetinde 1869 yılına kadar Kastamonu Vilayeti Bolu Mutasarrıflığı Göynük Kasabası'na bağlı bir bölgeyken, 1870 yılında Bolu Sancağı'na bağlı bir kaza hâline gelmiştir. 1999 yılının Aralık ayında ise il statüsünü kazanmıştır.

Düzce nerededir?

Düzce ili Türkiye'nin kuzeyindeki Karadeniz Bölgesinin batı kesiminde yer almaktadır. Kuzeyi tamamen Karadeniz'e kıyıdır. Kuzeydoğusunda Zonguldak, doğu ve güneyinde Bolu ve batısında da Sakarya illeriyle komşudur.

Fakıllı Mağarası.
Fakıllı Mağarası.

Şehre ne zaman gidilmeli?

Düzce, doğal tabiat alanları ve tarihî mekânları ile yazın da kışın da ziyarete açık bir şehir. Ancak Karadeniz iklimine sahip olması sebebiyle turizm amaçlı seyahat edecek olanların yazın gitmesi daha uygun olacaktır.

Şehri gezerken çalma listesi

  • Münip Utandı - Kız Sen Geldin Çerkes'ten
  • Ayşenur Kolivar - Qafe Khix
  • Mark Eliyahu - Endless

Düzce 6'lısı

Güzeldere Tabiat Parkı: Doğal peyzaj görüntüsü, piknik ve düzenlenmiş orman içi dinlenme alanları ve yürüyüş parkurları ile bölgenin önemli değerlerindendir. Doğa yürüyüşü, kampçılık, bisiklet, foto-safari ve benzeri aktiviteler için oldukça uygundur. Ağaç bakımından oldukça zengin olan bu alan içerisinde kayın, gürgen, köknar, porsuk, sarıçam, karaçam, kestane, ıhla­mur, akçaağaç, dişbudak, ceviz, orman kavağı gibi çeşitli sayıda ağaç barındırıyor.

Konuralp Müzesi: Tunç Çağı’ndan (MÖ.3000-2000) Doğu Roma’ya (MS.395-1453) kadar çeşitli dönemlere ait eserler, pişmiş toprak ve mermer heykelcikler, metal eserler, takılar, cam kaplar ve mezarlara ev sahipliği yapan müze, geçmişte Düzce'nin bir bölgesinde bulunan Prusias ad Hypium (Konuralp) Antik Kent'inin kültürel mirasını koruyup sergilemektedir.

Konuralp Müzesi.
Konuralp Müzesi.

Pürenli Yaylası: Su seslerinin kuş seslerine karıştığı bir yayla olan Püren Yaylası, pek çok gezgin ve kamp sevdalısı tarafından her yıl ziyaret ediliyor. Her mevsim farklı bir güzellik taşıyan yaylanın ortasında bir de küçük, şirin bir gölet var. Sakin bir ortamda yürüyüş veya kamp yapıp doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler için burası eşsiz bir tabiata sahip.

Çamlıpınar Göleti:Düzce’nin Kaynaşlı ilçesi, Dipsizgöl köyünde bulunan Çamlıpınar Göleti (Dipsiz Göl) piknik, kamp veya trekking yapmak için ideal bir alan. Çok büyük bir gölet olmasa da mesire yeri pek çok aktiviteye olanak tanıyor. Üstelik gölet içerisinde çeşitli balık ve kurbağa türlerine de rastlamak mümkün.

Çamlıpınar Göleti.
Çamlıpınar Göleti.

Akçakoca Ceneviz Kalesi: Doğu Roma ve Helenistik dönemden günümüze kadar gelen Akçakoca Ceneviz Kalesi, 4. Haçlı Seferleri sırasında gemilerle İstanbul'a gelen ve 1204 yılından 1261 yılına kadar Karadeniz kıyılarında egemenlik kuran Haçlı Ordusu tarafından yapılmıştır. İçinde dönemin su ihtiyacını karşılayan bir su sarnıcı bulunmaktadır. Bölge günümüzde mesire alanı olarak da kullanılmakta ve sıklıkla bahar ve yaz aylarında ziyaretçi ağırlamaktadır.

Fakıllı Mağarası: Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yer alan Fakıllı Mağarası doğal oluşumlu olup sarkıt ve dikitlerden oluşmakta. Damlataşı bakımından oldukça zengin olan beyaz odası, astım ve nefes darlığı yaşayan hastalara iyi gelmesiyle de biliniyor. Yüzeye yakın olması nedeniyle yaz ve kış aylarında oldukça farklılık gösteren bir havası vardır.

Düzce'de ne yenir?

  • Çerkez Tavuğu.
  • - Çerkez Tavuğu
  • - Boşnak Böreği
  • -Akçakoca Melengücceği Tatlısı
  • - İsli Balık
  • - Sebzeli Kaygana