Bebeğinizle içiniz rahat bir yolculuk

​Bebeğinizle içiniz rahat bir yolculuk
​Bebeğinizle içiniz rahat bir yolculuk

Çocuklu aileler, özellikle anneler için en zor yolculuk şekli bir yaşın altında küçük bebekleriyle yolculuk yapmak olsa gerek. Bu gibi zorlu yolculuklarda stresinizi azaltacak, olası ufak kazalar için yola çıkmadan önce almanız gereken ve içinizi rahatlatacak önlemleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Bebeklerle birlikte yolculuklar her zaman aileleri düşündüren konulardan biridir. Hele de bu yolculuk uzun bir mesafeyi içeriyorsa, ebeveynler birkaç gün önceden endişelenmeye başlarlar. İşin doğrusu, çok da haksız sayılmazlar. Çünkü, herhangi bir sorunu olmasa bile bebekler uzun süre hareketsiz ya da ilgisiz kalmaktan rahatsız olur ve tepkilerini doğal olarak ağlayarak ifade ederler. Bu da sadece aileyi değil çevreyi de huzursuz edebilir.

Sıcak içecekleri bebeğinizden uzak tutun
Sıcak içecekleri bebeğinizden uzak tutun

Üstelik yolculuklarda kimi zaman beklenmeyen bazı olaylar olabilir. Bu yüzden ailelerin, özellikle annelerin olası bu karşı hazırlıklı olmalarında kuşkusuz büyük yararlar vardır. Bu amaçla hazırlanmış bir ilkyardım çantasının da bebeğin eşyalarının arasında bulunması karşılaşılabilecek sorunlara geçici bir çözüm sağlayabilir.

Ateşini sık kontrol edin

Yolculuk sırasında en çok karşılaşılabilecek sorunlardan biri bebeğin ateşinin yükselmesidir. Bu bir hastalığa bağlı olabileceği gibi o anki ortamın sıcak olmasından da kaynaklanabilir. İlkyardım çantasında bir ateşölçerin olması bu nedenle önemlidir. Böyle durumlarda öncelikle bebeğin üzerindeki giysiler çıkarılmalı, 15-30 dakika içerisinde ateş hala düşmüyorsa ateş düşürücü uygulanmalıdır. Bunun için ilk altı aya kadar olan bebeklere ateş düşürücü fitil, daha büyük çocuklara ise uygun dozda şurup verilmesi yeterlidir. Eğer bebek ilaç verildikten sonraki ilk yarım saat içinde kusacak olursa yeniden verilmesi gerekir.

Yolculuk sırasında küçük kazalarla da karşılaşılabilir.
Yolculuk sırasında küçük kazalarla da karşılaşılabilir.

Küçük yaralarda önce mikrop kapmasını engellemeli

Yolculuk sırasında küçük kazalarla da karşılaşılabilir. Bunlar sıyrık şeklinde olabileceği gibi küçük kesiler şeklinde de olabilir. Böyle bir durumda yara önce antiseptik bir sıvı ile temizlenmeli daha sonra da kapatılmalıdır. Sıyrıkların üzerine olası bir enfeksiyonu önlemek amacıyla antibiyotikli bir pomadın sürülmesinde yarar vardır. Kesiler ise, temizlendikten sonra yara uçları üstüste gelecek şekilde bir yara bandı ile yaklaştırılmalıdır. Eğer kanama varsa, öncelikle steril bir gazlı bez ile yara üzerine bir süre bastırılmalı, kanama durduktan sonra pansuman yapılmalıdır.

Yolculuk sırasında karşılaşılabilecek küçük kazalardan biri de yanıktır.
Yolculuk sırasında karşılaşılabilecek küçük kazalardan biri de yanıktır.

Sıcak içecekleri bebeğinizden uzak tutun

Yolculuk sırasında karşılaşılabilecek küçük kazalardan biri de yanıktır. Genellikle sıcak suyun dökülmesi ya da sıcak bir şeye dokunmakla oluşur. Başlangıçtaki en önemli yakınma ağrıdır. Öncelikle yanık yerin soğuk suyla yıkanması ya da soğuk su ile ıslatılmış gazlı besin yanık yarası üzerine konması ağrıyı azaltır. Daha sonra, içinde lokal ağrı kesici bulunan krem ve yanık kreminin uygulanarak yaranın kapatılması gerekir. Eğer yara üzerinde kabarcık oluştuysa bu korunmalıdır.