Bir mitolojik hayatta kalma oyunu: Valheim

Valheim, İsveçli geliştirici Iron Gate Studio tarafından erken erişimi çıkan bir hayatta kalma ve sanal alan video oyunudur.
Valheim, İsveçli geliştirici Iron Gate Studio tarafından erken erişimi çıkan bir hayatta kalma ve sanal alan video oyunudur.

Valheim, geçtiğimiz ay Steam üzerindenerken erişime sunulmuş henüz çok tazebir oyun. Geliştiricisi Iron Gate Studio.Adını daha önceden duymamış olmamıznormal, oldukça küçük İsveçli bir firma.Bununla birlikte oyun, çıktığı gündenberi dillerden düşmedi. İlk haftasında 1milyon satışa ulaştı. Hemen hemen hermecrada onlarca yayıncı oyunu keyifleoynadı ve oynamaya devam ediyor.

Peki, nasıl oldu da Valheim bu kadar tuttu?

Valheim, temelde bir hayatta kalma oyunu. Geliştirici firma öncelikle ayrıntılı hayatta kalma mekaniklerine oldukça dikkat etmiş. Bu şüphesiz oyunun iskeletini oluşturuyor. Suya girdiğinizde ıslanırsınız. Acıkırsanız yemek yersiniz. Hayatta kalmak için ateş yakmanız ve barınak inşa etmeniz gereklidir. Tamam, bunlar bildik şeyler.

Oyun, bu bildik şeyleri keyifli bir atmosferde, cezbedici kuzey mitolojisiyle iç içe sunuyor. Böylece standart bir hayatta kalma oyununa ek olarak oyuncu, kendini bir açık dünya macerasının içinde buluyor. Lahit benzeri taşlardaki talimatları takip edip Elk boss’uyla karşılaşmadan ben de bu yanının ne denli başarılı olabileceğini kestirememiştim.

Oyun, Viking temasıyla dikkat çekiyor.
Oyun, Viking temasıyla dikkat çekiyor.

Oyun mükemmel, akıl almaz grafiklere sahip değil. Olması da imkânsız çünkü 1 GB’ın altında depolama alanı oyunu çalıştırmaya yetiyor. Ama buradan hareketle piksel piksel bir oyun da beklemeyin. Hayır, Valheim oyuncuyu atmosfere sokacak yeterli grafik başarısına ve kaliteye sahip. Üstelik sistem gereksinimlerinin düşük olması da ulaşabileceği kitleyi kuşkusuz genişletiyor. Bu durum da elbette satış başarısında pay sahibi. Tıpkı oyunun fiyatının 32 lira olması gibi. Yanlış okumadınız 32 lira.

Uçsuz bucaksız bir dünya deneyimi, hayatta kalmayı ve PvP’yi destekleyici geniş bir crafting sistemi, çok oyunculu oynanabilirlik, açık dünyada ara hikâyeler, boss savaşları ve sadece 32 lira.

Oyun Türkiye'ye özel fiyatı ile 32 lira.
Oyun Türkiye'ye özel fiyatı ile 32 lira.

Arkadaşlarımla oynayıp oyunun PvP’sini test etmedim.Ama oyun PvP’yi açıp kapatmaya izin veriyor. Eğer kolektif bir oynanış seviyor, rekabetle uğraşmak istemiyorsanız da oyun sizi zorlamıyor. Yine de kendimi PvP’den koruyabildiğim gibi inşa ettiğim yapıları da koruyabilecek miyim, bilmiyorum. Ayrıca, hâlihazırda kapsamlı bir hayatta kalma oyunu olan Valheim, ne denli başarılı bir PvP ortaya koyabilir sorusu muhakkak akıllarda. Onu da zamanla göreceğiz, oyun henüz çok yeni. Ve artık 1 haftada 1 milyon satıştan sonra, muhtemelen kendini geliştirecek bütçeye de sahip.

Son olarak Viking kültürünü ve açık dünya deneyimini yaşamayı seviyorsanız, bir şeyler inşa etmeye bayılıyorsanız, mesela bir kale ya da bir köy, hayatta kalma oyunları size keyif veriyorsa Valheim şüphesiz sizin için tek yahut çok oyunculu keyifle oynayacağınız bir oyun.