Bir Trakya kenti: Tekirdağ

Tekirdağ, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi ikinci şehridir.
Tekirdağ, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi ikinci şehridir.

Marmara’nın oldukça gelişmiş şehirlerinden olan Tekirdağ, doğa güzellikleri, sahili, tertemiz denizi, turistik tesisleri ve misafirperver halkı ile tatilcilerin sıklıkla tercih ettiği rotalardan. Trakya Yarımadası’nın orta kesiminde yer alan şehrimiz İstanbul’a yakın tatil yerleri arasında. Tekirdağ, pek çok bakımdan seyahat severleri etkileyecek birikime sahip bir ilimiz. Kentte, değerli insanların evlerinin dönüştürüldüğü müzeler, Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılar, antik kentler, mesire yerleri, plajlar ve doğal güzellikler bulunuyor.

Şehrin ismi nereden gelir?

Şehrin eski adı “Rodosto”dur. Bir rivayete göre, Tekirdağ ismi Türk akınlarına iki sene direnen dağa "Tekfur Dağı" denmesinin üzerine dile yerleşmiştir. Bir diğerine göre ise şehrin tekfurunun avlanırken yaraladığı geyik yuvasına koşar ve yavrularını emzirirken can verir. Bu hadiseyi gören tekfur dağda inzivaya çekilir. Bu dağa Tekfur Dağı denir ve bu isim zamanla "Tekirdağ"a dönüşür.

Tarihçe

Hora Feneri.
Hora Feneri.

Tekirdağ'ın yaklaşık 6000 yıllık bir tarihi olduğu bilinmektedir. Toptepehöyük’te Kalkolitik Çağ’a ait buluntulara rastlanmıştır. Trakya, M.Ö. 7. yüzyılda Grek kolonilerinin kurulmasıyla ticarete açılmıştır. Bu dönemde Trakya’nın Marmara kıyılarında kentler kurulmuştur. M.Ö. 514-513 yıllarında Pers Kralı Dereus’un İskit Seferi sonrasında Pers egemenliği, M.Ö. 478-477’ de Atina’nın Pers tehlikesine karşı kurduğu Attik-Delos Deniz Birliği’nin Persleri Trakya’dan temizlemesine kadar devam etmiştir.

Trakya uzun yıllar Roma hâkimiyetinde kalmıştır. M.S. 395 yılında imparatorluğun ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma İmparatorluğu içinde kalan Trakya, 1354 yılında Süleyman Paşa komutasındaki kuvvetlerin Gelibolu’ya çıkmasıyla Türklerin hâkimiyetine geçmeye başlamıştır. 1912'de Balkan Savaşları’nda Bulgar işgaline uğrayan Tekirdağ toprakları, 1913 yılında düşman işgalinden kurtarılmıştır. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Mondros Mütarekesi’nin verdiği imtiyazlardan faydalanan Yunan kuvvetleri de 20 Temmuz 1920’de Tekirdağ’ı işgal etmiş ancak 13 Kasım 1922’de bu işgale son verilmiş, Tekirdağ toprakları tekrar Türk yönetimine geçmiştir. 20 Ocak 1921'de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu sonucunda Tekirdağ il olmuş ancak Kurtuluş Savaşı’nın güç koşulları altında örgütlenme hemen sağlanamamıştır. Cumhuriyetin ilanının biraz öncesinde, 15 Ekim 1923 tarihinde il merkezi hâline getirilmiştir.

Tekirdağ nerededir?

Marmara Bölgesi'nde yer alan Tekirdağ, aynı zamanda Karadeniz’e de komşudur. Doğusunda İstanbul, batısında Edirne, kuzeyinde Kırklareli, güneyinde ise Çanakkale bulunmaktadır

Rüstem Paşa Camii.
Rüstem Paşa Camii.

Şehre ne zaman gidilmeli?

Tekirdağ'ın Marmara kıyılarında Akdeniz iklimi, iç kısımlarında ise karasal iklim görülür. Sakin bir şehir ve ılık bir havada gezmeyi arzulayanlar için bahar ayları şehri ziyaret etmek için daha uygun olacaktır.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Suzan Kardeş - Sendeki Kaşlar
  • - Eylül - Bahçelerde Börülce
  • - Figen Genç - Entarisi Ala Benziyor
  • - Barış Manço - Kızılcıklar Oldu Mu

Tekirdağ 5’lisi

Çorlu Kalesi: Günümüze sadece kalıntıları ulaşabilmiş olan Çorlu Kalesi'nin 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Kalıntılarından tam planını çıkarmak mümkün olamamıştır ancak sur duvarlarının yuvarlak kulelerle desteklendiği görülür. Askeri bir önem taşıdığı söylenmektedir.

Hora Feneri: 1861 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Fransa’dan getirilen malzemeler kullanılarak Fransızlara yaptırılmıştır. Kendine has bir mimarisi olan Hora Feneri, yapımından günümüze kadar aynı aile fertleri tarafından çalıştırılmaktadır.

Eriklice Köyü.
Eriklice Köyü.

Eriklice Köyü: Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine 6-7 km mesafededir. Tarihi çok eskilere dayanan Eriklice, Zeus'unoğlu Herakles'e dayanan yer olarak bilinir. İçinde kale, kilise, ayazma gibi tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Tarihte "Hareklesia", "Iraklitsa" ve "Raklıca" isimleriyle de anılmıştır.

Tekirdağ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi:1976 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanılan müze binası, 1927 yılında Mimar Kazım Tahsin tarafından yapılmıştır. Müzede 4 bin 863 arkeolojik eser, 17 bin 129 sikke, 1909 etnografik eser bulunmaktadır.

Tekirdağ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi.
Tekirdağ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi.

Rüstem Paşa Camii:1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan'ın kocası olan Damat Rüstem Paşa için Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Rüstem Paşa Camii'nin her tarafı çinilerle kaplıdır. Özellikle lale motifli çiniler Osmanlı çini sanatının en başarılı örneklerindendir.

Tekirdağ’da ne yenir?

  • Höşmerim.
  • - Tekirdağ Köftesi
  • - Cizleme
  • - Hayrabolu Tatlısı
  • - Sini Mantısı
  • - Damat Paçası
  • - Gacal
  • - Höşmerim
  • - Peynir Helvası