Biraz bağımlı biraz bağımsız: Faroe adaları

 Faroe Adaları, Kuzey Atlantik'te bulunan bir adalar birliğidir.
Faroe Adaları, Kuzey Atlantik'te bulunan bir adalar birliğidir.

Faroe Adaları 1948’den beri Danimarka’ya bağlı olarak kendikendini yönetiyor. Danimarka AB’de yer almasına rağmenFaroe Adaları, AB üyesi değil. Faroe’nin başkenti Tórshavn.

Faroe Adaları ismini eski Norveççedeki "faer" kelimesinden almış. Bu kelime "koyun" anlamını taşıyor. Ayrıca "koyunların adası" ismine de sahip. Faroe ismi bazı kaynaklarda "Faeroe" şeklinde de geçiyor.

Faroe Adaları nerededir?

Faroe Adaları, Büyük Britanya’nın kuzeybatısının 320 km kuzeyinde Doğu-Batı yönünde İzlanda ile Norveç’in arasında yer alıyor. Toplam 18 adadan oluşuyor.

Faroe Adaları’na ne zaman gidilir?

Faroe Adaları’nı ziyaret için en iyi zamanlama yaz ayları diyebilirim. Burada yaz Mayıs ayında başlıyor, Temmuz ayında sona eriyor. Faroe Adaları’nda ilkbahar ve sonbahar mevsimleri yaşanmıyor.

Birleşik Krallığın 200 km kuzeybatısında, Norveç ile İzlanda'nın arasında bulunan özerk ülkedir.
Birleşik Krallığın 200 km kuzeybatısında, Norveç ile İzlanda'nın arasında bulunan özerk ülkedir.

Faroe Adaları’nda nerede kalınır?

Her yerden uzakta, sessiz, sakin bir tatile ihtiyacınız varsa tatil planlarınız arasında kendine kesinlikle yer bulması gereken bir ülke Faroe Adaları. Adaların sizi büyüleyeceğine emin olabilirsiniz. Büyük uçurumların üstlerindeki göletleri gördükçe, yanı başınızda biten keçileri ve tüy yumağı koyunları ellerinizle besledikçe buradan vazgeçemeyeceksiniz. Burada at binebilir, uzun yürüyüşlerle adaları keşfedebilir, tekneyle diğer küçük adaları gezebilirsiniz. Dahası balık tutabilir ve kiralama noktalarından dilerseniz araç kiralayabilirsiniz.

Adada müzeler, manastırlar mevcut. Gezilebilecek birçok yer var.

Hepsini görmek için en az 3 güne ihtiyacınız olacak. Bölgenin küçük olması sizi yanıltmasın, bazı manzaralar hemen bakıp gidilecek türden değil. O yüzden vaktinizi fazlaca etrafı seyretmeye harcayabilirsiniz. Adada yerleşik halkın çoğu kara ulaşımını tercih ediyor, arabaların çokluğu sizi şaşırtmasın. Kirlilikten ve gürültüden olabildiğine uzak bu adalar. Kaldığınız otellerde ya da belli noktalarda ulaşım ve gezmek adına dilerseniz siz de araç kiralayabilirsiniz. Ayrıca bazı yerlerde göreceğiniz çatıları çim kaplı evler sizleri şaşırtmasın. Doğayla bütünleşmek adına bu gelenek çok eskiden beri sürmekte.

Faroe Adaları’nda gezilecek yerler

Grönland ile beraber Danimarka Krallığının parçasıdır.
Grönland ile beraber Danimarka Krallığının parçasıdır.

Faroe Adaları doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Alabildiğince uzanan yeşil yamaçlar, sizi huzur veren bir güzelliğe ulaştırıyor. Başkent Tórshavn her ne kadar yüz ölçümü olarak küçük olsa da büyük bir şehirde olan hemen her şeye sahip. Faroe Adaları doğa ve kültür aşıkları için eşsiz bir konumda. Buradaki zor şartlar buranın korunması için avantaj sağladığını söyleyebiliriz. Faroe Adaları’nda yürüyüş, tekne turları, yol gezileri gibi çeşitli etkinlerde bulunabilir, Føroya Fornminnissavn, Kirkjubøur, Listasavn Føroya ve Vestmanna Kuş Kayalıkları gibi yerleri gezebilirsiniz.

Faroe dörtlüsü

Føroya Fornminnissavn: Hoyvik banliyösünün 3 km kuzeyinde 2 siteden oluşur. Brekkutun 6’da bulunan ana sitede Viking Çağı’ndan 19. yüzyıla uzanan geniş bir koleksiyon açıklayıcı fotoğraflar ve notlarla sergileniyor. Alt katta hazine odası bulunuyor. İkinci sitede eski telefonlar, kurmalı çalar saatler ve özel çiftlik evleri bulunuyor.

Kirkjubøur: Ortaçağ’da adanın piskoposluk merkezi olan Kirkjubøur, günümüzde ağaç ve taştan yapılan dağ evleriyle öne çıkıyor. Bu evlerde 18. yüzyıldan günümüze uzanan Faroe aile yaşantısını yansıtan eşyalar sergileniyor. Bu dağ evleri genellikle yaz aylarında turistlere açılıyor.

 Toplam yüzölçümü 1400 km² olmakla beraber Ekim 2017'de nüfusu 50322 kişiydi.
Toplam yüzölçümü 1400 km² olmakla beraber Ekim 2017'de nüfusu 50322 kişiydi.

Listasavn Føroya: Burası, Faroe Adaları’nın ulusal galerisidir. Gösterişli bir parkın içerisinde yer alıyor. Modern ve çağdaş sanatların da dahil olduğu birçok eser buraya getirilmiştir. Ayrıca adanın ünlü ressamları Samal Joensen-Mikines ve William Heinesen’in birçok tablosu da burada sergileniyor.

Vestmanna Kuş Kayalıkları: Burası bot turlarıyla ziyaret ediliyor. Faroe’nin en ünlü mekânlarından birisi diyebilirim. Turlar hava durumuna göre şekil alıyor. Örneğin ufak bir yağmur esnasında turumuz iptal edildi. Bu gibi olumsuz hava şartlarında kesinlikle tur başlamıyor, bu konuda çok titiz olduklarını söyleyebilirim.