Biraz simülasyon biraz strateji: Northgard

İskandinav mitolojisini temel alan Northgard, yeni keşfedilen gizemli bir kıtanın kontrolü için mücadele eden bir Viking klanını kontrol edebildiğiniz bir strateji oyunudur.
İskandinav mitolojisini temel alan Northgard, yeni keşfedilen gizemli bir kıtanın kontrolü için mücadele eden bir Viking klanını kontrol edebildiğiniz bir strateji oyunudur.

İki sene önce Steam’in "ilgini çekebilecek oyunlar" listesindegezerken, taze çıkmış bir oyun gözüme çarptı. Sempatikçizgileri vardı. Belki biraz da bu sebeple beni hemensayfasına çekti. Oyunun sayfasında kısmen bakındım, ilkizlenimim güzeldi. Neşeli grafikleri olan, Viking hikâyedatası üzerine kurulu, keyifli bir strateji oyunu gibiydi. BirazYouTube’da "gameplay" sayfalarında gezinince anladımki oyun bundan çok daha fazlası. Çünkü strateji ile birlikteoyuncuya simülasyon tecrübesi de sunuyor. Üstelik çokoyunculu seçeneği de acaba eşle dostla ben bu oyuna düşerde geceleri sabah eder miyim sorusunu bana sordurttu.

İskandinav kışı sert geçer

 Oyun, 2018'de piyasaya sürülmüştür.
Oyun, 2018'de piyasaya sürülmüştür.

Mevzu bahis oyun Northgard, geliştiricisi ve yayıncısı Shiro Games. Eşle dostla geceleri sabah edebildim mi meselesine sonra döneceğim ama önce beni bu oyuna bağlayan acımasız simülasyondan biraz bahsetmek istiyorum. Hatta simülasyondan da önce oyunun biraz mantığından bahsedeceğim. Sanırım böylesi daha doğru olur. Oyun İskandinav sınırlarında olduğunu varsaydığımız, mitolojik mahluklarla dolu bir kıtada geçiyor. Oyuna başlamadan farklı Viking klanlarından birini seçmeniz gerekiyor ve tabii ki klasik strateji mantığı; diğer klanlara üstün gelen klan oyunu kazanıyor. Genelde hayvanlarla kategorileştirilmiş bu klanlar oyun ilk çıktığında yanlış hatırlamıyorsam beş taneydi. Ama geçen iki senenin ardından Shiro Games beş klan eklemesi daha yaptı ve bu eklemelerin her birini yeni bir DLC ile oyuncuya satma yoluna gitti. Bu DLC’lerin fiyatları çok makûl olarak görülebilir (10.5TRY) yine de oyuna yeni başlayacak birisi için total rakam biraz fazla gelebilir.

Gelelim oyunun içeriğine. Oyun hem bildik strateji oyunları gibi "unit" bazlı işliyor ve bu unitlerin harita içinde gerçek zamanlı hareket serbestisi mevcut. Yani az biraz ilgisi olan herkesin bileceği gibi unit kullanımı Age of Empires gibi. Bununla birlikte klanın elinde tuttuğu topraklar ve genişleme stratejisi petek mantığına dayanıyor, yani buna da Civilization örneğini vermek abes kaçmayacaktır. Evet, gel gelelim simülasyona.

Geliştiricisi Shiro Games'dir.
Geliştiricisi Shiro Games'dir.

Oyunun oldukça zorlayıcı, gerçek zamanlı bir simülasyonu sistemi var. Yani diğer strateji oyunlarına nazaran oyun tek bir mevsimde başlayıp bitmiyor. Oyun esnasında mevsimler oyuncu müdahalesi olmaksızın akıyor. Yaz geliyor iyisin hoşsun ama bu yazın uzun kışı da var. İlk kar fırtınasını sanırım atlatabilen yok. Tüm halk soğuktan, açlıktan, yokluktan kırılıyor. Oyunu tecrübe ettikçe bir yandan düşmanlarına karşı üstünlük kurmaya çalışırken bir yandan da kara kışı gözetip hazırlık yapman şart oluyor ki kara kış bu zorluklardan sadece bir tanesi. Bunun vebası var, "demonic" istilası var. Nihayetinde ben Northgard’ı çok sevdim ve severek oynadım. Henüz arkadaşlarımla çok oyunculu oynayıp geceleri sabah edemesek de tek başıma bitirdiğim kısa, uzun soluklu oyunların hemen hemen tümünden büyük keyif aldım. Simülasyon ve strateji tecrübesini iç içe yaşamayı sevenler için de tavsiye ederim.