Burada her şey gerçek ve herkes acımasız: Crusader Kings III

Crusader Kings III, Paradox Development Studio tarafından geliştirilen ve Crusader Kings ve Crusader Kings II'nin devamı olarak yayımlanan, Orta Çağ'da geçen bir strateji oyunudur.
Crusader Kings III, Paradox Development Studio tarafından geliştirilen ve Crusader Kings ve Crusader Kings II'nin devamı olarak yayımlanan, Orta Çağ'da geçen bir strateji oyunudur.

Paradox efsanelerindenCrusader Kings’in üçüncüoyunu geçtiğimiz ay satışaçıktı. Ben de üzerimedüşen vazifeyi yaptım vehemen satın aldım. Çünküşahsen Crusader Kings II’yibüyük keyifle oynuyordum.Serinin üçüncü oyununu damuhtemelen sevecektim.Şimdi gelelim CrusaderKings II neden efsaneydi?Ve efsane olmasına karşınne gibi sıkıntıları vardı? Bu ikisoru temelde Crusader KingsIII’ü neden bu kadar meraklabeklediğimizi ve hemensatın saatlerce Orta Çağ'ınkaranlığında kayboluşumuzuaçıklayacaktır.

Bizans oyunları bunlar

Öncelikle bilmeyenler için Crusader King’s temelde bir türe ait bir oyun değil. Mesela ona sadece bir strateji oyunu gözüyle bakmak çok yanlış olacaktır. Yine sadece rol yapma oyunu veya simülasyon da değil. Esasen bu üç türün fevkalade bir karması… Üstelik tarihsel alt metni olan ve Orta Çağ temasıyla mükemmelleşmiş bir oyun. Kısacası toparlarsak; oyun, en başta oyuncudan kendi tarihsel simülasyonunu kurmasını ve bunun üzerinden ortaçağ şartlarında hayatta kalması için strateji yapmasını ve tüm bunları yaparken de rolünü yaşamasını istiyor.

Oyun, ilk olarak Ekim 2019'da PDXCon 2019'da duyuruldu ve 1 Eylül 2020'de yayımlandı.
Oyun, ilk olarak Ekim 2019'da PDXCon 2019'da duyuruldu ve 1 Eylül 2020'de yayımlandı.

Anlatırken her şey güzel ama oynarken? Crusader Kings II işte tam da bu noktada birçok Paradox oyunu gibi oyuncuyu yoruyordu. Özellikle tüm mekanikleri bilmek ve ara yüzü verimli kullanmak oldukça zor olduğundan yukarıda anlattığım özelliklerin hepsini birden kullanmak ya da en azından oyunu oyundan keyif alacak kadar öğrenmek için oyuna çok uzun zaman ayırmak gerekiyordu. Peki, buna rağmen kötü müydü? Hayır, efsaneydi. O zaman neydi Crusader Kings II’yi efsane yapan ya da bu efsanenin içinde neler var?

Suikastçılar, krallar, köleler, kaleler, şehirler, ordular, Bizans oyunları, Moğol akınları, haçlı seferleri ve daha neler neler… Kötülüğün kol gezdiği bir Orta Çağ atmosferi… Öyle ki sahip olduğu haklardan ötürü kundaktaki bebeği öldürmeye kalkan bir oyun bu. Ve öldürüyor da. Olmaz öyle şey bu nasıl oyun demeyin, Orta Çağ'da her şey gerçek ve acımasız.

Oyun yönetmeni Henrik Fåhraeus, oyunun geliştirilmesinin
Oyun yönetmeni Henrik Fåhraeus, oyunun geliştirilmesinin

İşte bu mükemmelliği Paradox, Crusader Kings III’e de taşımayı başarmış, üstelik seride yeni bir oyun denemesine gitmelerinin başlıca sebeplerinden olan oynanış kolaylığını da bir nebze olsun katmış. Yani en azından bu sefer oyunu sökmem aylar almadı. Eski oyunu da bilen birisi olarak 20-25 saatte hâllettim.

Yeni olan başka ne var sorusuna gelirsek… Oyuna, tahttaki karakterinize özel istediğiniz şekilde karakter gelişimine yön verebileceğiniz, fikrimce oldukça başarılı, bir yetenek ağacı eklendi. Oyunun çok ihtiyaç olmasa da grafikleri geliştirildi. Eski oyunun ara yüzündeki atmosefere uygun tasarım yerini modern bir tasarıma bırakmış. Kullanışlı olsa bile bu da biraz canımı sıktı. Crusader Kings II’de olan kendi karakterini yaratma gibi bir seçenek yok. Zaten ikinci oyuna da bu özellik sonradan ek paketle gelmişti. O yüzden bu oyuna da ileride gelecektir. Son olarak sadece iki başlangıç tarihi olması da yine biraz üzücü ama elbette bunlar da zamanla elden geçer ve düzeltilir. Genel olarak oyunu büyük keyifle oynadım. Meraklısı olan herkese de mutlaka tavsiye ediyorum.