Bütün mümkünlerin kıyısında: İguazu Şelaleleri

Iguazú Şelalesi, 1.320 km uzunluğunda Güney Amerika'da bir nehirdir.
Iguazú Şelalesi, 1.320 km uzunluğunda Güney Amerika'da bir nehirdir.

Fotoğraf karelerinin karsınızdaki güzelliği aslaanlatamayacağı bir yer burası. Bir bölgede tek karefotoğraf orayı anlatamıyorsa panoramik fotoğraf çekersinizya da video görüntü alırsınız. Ama burada ne yaparsanızyapın, bu güzelliği anlatmaktan aciz kalıyor her şey.Nerede miyiz? Dünyanın Yeni 7 Doğal Harikası’ndanbirinde, Iguazu Şelaleleri’nde...

İtiraf ediyorum gitmeden önce pek bir fikrim yoktu bu Iguazu’ya dair. Yolculuğum uzun solukluydu ve Güney Amerika kıtasındaki 5 ülkeyi kapsıyordu. Muhteşem şehirler ve ilginç kültürler içinde bir şelale de neydi ki? Nasıl da yanılmışım... Uzunca yolculuğum boyunda birçok yeri sevsem de, büyülendiğim tek yer oldu Iguazu Şelaleleri...

Nerede bu Iguazu Şelaleleri?

İsmi Yguazu kelimesinden gelir.
İsmi Yguazu kelimesinden gelir.

Brezilya, Arjantin ve Paraguay’dalar. Aslında şelaleler Brezilya ve Arjantin tarafında. Paraguay’da selale bulunmamakla birlikte buradan sadece nehir geçiyor. Şelaleler öyle birkaç saatlik geziyle bitecek gibi değil, en az 1.5 gün hatta 2 gün ayırabilirsiniz. İki ülkeden farklı şekilde gözüküyor ve iki ülkede de farklı etkinlere dahil olabiliyorsunuz... Şelaleler için iki farklı isim kullanılıyor bu arada. Iguazu ve Iguaçu, bu da Arjantin ve Brezilya’nın kullandığı farklı dillerden kaynaklanıyor. Brezilya tarafında resmi dil Portekizce ve orada şelalelere Iguaçu adı deniliyor. Arjantin tarafında ise resmi dil İspanyolca ve orada da şelalelere Iguazu deniyor. Ve şelaler iki tarafta da Milli Park arazisi içerisinde yer alıyor. Unesco 1984 ve 1987 yıllarında iki taraftaki milli parkı da Dünya Mirası listesine almış. Iguazu Milli Parkı ve Iguaçu Milli Parkı.

Arjantin Iguazu Milli Parkı

Zavallı Niagara (Poor Niagara), Elenor Roosevelt Iguazu’yu gördüğünde ağzından dökülen kelimeler bunlar. Milli Parktan içeri girip şelaleleri ilk gördüğünüz an bile bu sözün doğruluğuna ikna oluyorsunuz. İki tarafta yani ülkede olunca şelaleler, birinden başlamak gerekiyor tabii... Biz Arjantin kısmından basladık gezmeye, size de bunu tavsiye ederim... Iguazu Milli Parkı’nın giriş biletiniz alıp, tropikal yağmur ormanlarının çevrelediği alana attık kendimizi. Şelaleler gözükmeye başladığında milli park içerisinde 275 şelale bulunduğundan haberimiz yoktu tabii...

Üstelik 2.700 metre genişliğinde...

İşte bu yüzden ne bir fotoğraf karesine sığıyor ne de birkaç video anlatabiliyor bu heyecan verici güzelliği. 500 türün üzerinde kus ve memelinin yaşadığı, 2000’den fazla bitki türünü içerisinde barındıran olağanüstü güzellikte bir yer burası.

İki farklı nehrin Curitiba şehri yakınlarında birleşmesinden oluşur.
İki farklı nehrin Curitiba şehri yakınlarında birleşmesinden oluşur.
Yeryüzündeki cennet dense, abartılmış sayılmaz.

70.000 hektara yayılmış bu alanda şelaleler bundan yüz binlerce yıl önce, Parana ve Iguazu nehirlerinin birleştiği yerde oluşmuş. Bölge İspanyollar tarafından keşfedilmeden önce buranın yerlileri Guaraniler burada yağıyormuş. Yerel dilde büyük su anlamına geliyor Iguazu.

Parkın içinde gezebileceğiniz parkurlar var. Açık trenle bunlar arasında yolculuk yapabiliyorsunuz. Ayrıca bir günü geçirebileceğiniz bu muhteşem alanda şelaleleri yakından seyredebileceğiniz metal köprüler var. Kiminde yolunuza devam edip hedefe ulaşıyorsunuz, kimi daha ziyade seyir terası gibi ve oralarda da arkanızda şelale manzarası ile fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Bu fotoğraflara gökkuşakları da eslik edebiliyor çoğu zaman. Bu gökkuşakları şelalelerde meydana gelen ışığın, sulardan kaynaklanan buharla karşılaşıp kırılması sonucu oluşuyorlarmış.

Seytanın Gırtlagı

 Parana nehrine dökülmeden önceki son kilometrelerinde Arjantin 80% ile Brezilya 20% arasında sınır oluşturur.
Parana nehrine dökülmeden önceki son kilometrelerinde Arjantin 80% ile Brezilya 20% arasında sınır oluşturur.

Buraya ulaşabilmek çokça metal köprü geçtiğimi söylemeliyim. Önce uzaktan bir sis bulutu görüyorsunuz yaklaştıkça buna inanılmaz bir ses eslik ediyor. 80 metre yüksekliğinde bu şelaleden yükselen ses içinize isliyor hiçbir şey duymuyorsunuz ondan başka, birkaç metre uzaktan izlerken bile sırılsıklam olmaktan kurtulamıyorsunuz. Şaşkınlık, heyecan, coşku... binlerce ton suyun sürekli hareketi karsısında kendinizi minicik hissediyorsunuz. Ben bu iki günlük gezim boyunca defalarca "İnanamıyor, inanamıyorum" dedim durdum. İnsanın duygularını anlatacak kelime bulması çok zor oluyor bazen. Bir tam günümüz bu güzelliğin içinde kaybolarak geçti, bolca yürüdük, bolca seyrettik, bolca şaşırdık.

Brezilya Iguazu Milli Parkı

Parana Nehri'ne döküldüğü yerin yakınlarında, Brezilya tarafında Foz do Iguaçu, Arjantin tarafında ise Puerto Iguazú şehirleri bulunur. İki şehir de nehri geçen bir köprü ile birbirlerine bağlıdır.
Parana Nehri'ne döküldüğü yerin yakınlarında, Brezilya tarafında Foz do Iguaçu, Arjantin tarafında ise Puerto Iguazú şehirleri bulunur. İki şehir de nehri geçen bir köprü ile birbirlerine bağlıdır.

''Arjantin’den Brezilya’ya geçmek zor olmuyor mu?'' diyenler için belirtelim T.C. vatandaşlarına vize olmadığından çok vakit harcamadan rahatça diğer ülkeye geçebiliyorsunuz. Burada da Milli Parka gelirken hedefimiz motorlu botlarla nehir sularından şelalelerin altına doğru yol almaktı.

Yaşadığım en güzel maceralardan biri diyebilirim.

Bizzat nehrin üzerinden bu güzellikleri görmek ve çığlıklar eşliğinde şelalelere doğru hareket edip altından geçmek muhteşem bir deneyimdi. Bu arada bottaki yolculuğumuz, çığlıklar hepsinin kaydı alınıp ertesi gün otelimize de ulaştırıldı.