Çadır nasıl seçilir?

Çadır nasıl seçilir?
Çadır nasıl seçilir?

Doğa ile iç içe yapılacak sakin ve dinlendirici bir kafa tatili herkesi mutlu eder. Dağların arasında, yeşilliklerin içinde yer alan oteller, pansiyonlar ya da bungalov evler tatil için güzel seçeneklerden bazıları. Doğanın tadını çıkaracağınız bir diğer seçenek ise kamp yapmak… Ücra bir köşede, yemyeşil ağaçların belki de buzul dağların arasında küçük bir çadırda sıcak kahve yudumlamanın keyfi paha biçilemez. Tabi kamp tatilini için önemli bazı eşyalara sahip olmanız gerekmekte. Bunların başında da hiç şüphesiz çadır geliyor. Tatile gideceğiniz her bölgenin zemin yapısı, sıcaklığı gibi kendine özel özellikleri nedeniyle kalacağınız çadırın da farklı olması gerekiyor. Bu da konforlu ve kullanışlı çadır nasıl seçilir sorusunu akıllara getiriyor. Çadır seçiminin püh noktalarına değindiğimiz yazımızdan sonra kolaylıkla ve bilinçli bir şekilde ihtiyacınıza göre bir çadır seçimi yapabilirsiniz.

Çadırın boyutu önemli

Öncelikli olarak çadırda kaç kişinin kalacağını belirlemeniz gerekiyor. Bunun dışında başta hırsızlık gibi hesapta olmayan olayların önüne geçmek ve kötü hava şartlarından eşyalarınızı korumak için çadırınızda gerekli alana sahip olmalısınız. Bu nedenle siz ve diğer kişiler dışında çadırda bulunacak eşyalarınızın ne kadar yer kaplayacağını da hesaba katmanız gerekli. Çanta, ayakkabılar, yemek kapları ve diğer eşyaları +1 kişi olarak düşünebilirsiniz. Örneğin 2 kişilik bir kamp tatilinde, çadırda eşyalarınızı koymak için ekstra bir bölme yoksa minimum 3 kişilik bir çadır seçmenizde fayda var.

Çadırın boyutu önemli.
Çadırın boyutu önemli.

Boyunuza göre yükseklik seçin

Kamp konusunda kısa boylu insanlar, uzun boylu insanlara göre çok daha avantajlı. Eğer uzun biriyseniz çadırın yüksekliği de oldukça önemli bir seçim kriteri. Zira kamp süresi boyunca eviniz olacak çadır eğer boyunuza göre basık kalırsa, eğlencenin tadını en iyi şekilde çıkaramazsınız. Sürekli kafanızın tavana çarptığınız, eşyalar ile dolu tıklım tıklım bir çadır pek de ergonomik bir ortam oluşturmaz. Bunun için çadırı alırken içerde ayakta durabileceğiniz, en azından dizlerinizin üzerinde ya da hafif eğilerek rahatça hareket edebileceğiniz çadır modelli seçmeniz konforlu bir kullanım sunacak. Ayrıca, baş ve ayakucu kısmının boyutuna da dikkat etmeyi unutmayın.

Hafif çadırlar daha ergonomik

Kamp maceraları genellikle planlandığı gibi gitmeyebilir. Bulunduğunuz yerin farklı noktalarını keşfetmek isteyebilirsiniz. Sonuçta eviniz yanınızda. Eğer tatile arabayla çıktıysanız sorun değil ancak çadırınızı sırt çantanızda taşıyacağınız senaryolarda, satın alacağınız çadırın ağırlığına dikkat etmeniz gerekir. Mikro oynamalar bile uzun yürüyüşlerde ciddi fark yaracaktadır. Sırt çantanızda taşıyacağınız çadırlar için hafif modelleri tercih etmeniz daha konforlu bir ulaşım sağlayacak. Uzun yürüyüşlerde giderek ağırlaşan bir çadırı taşımayı kimse istemez. Ayrıca, çadırınızın taşıma çantası olup olmadığına da dikkat etmelisiniz.

Kurulum kolaylığı işinizi kolaylaştıracak

Kurulum kolaylığı işinizi kolaylaştıracak.
Kurulum kolaylığı işinizi kolaylaştıracak.

Biraz araştırma yaptıysanız çadır çeşitliliğinin oldukça fazla olduğunu fark etmişsinizdir. Sade küçük çadırlardan kral dairesi gibi olanlara kadar farklı birçok model var. Tabi herkes en konforlusunda yani kral dairesi gibi olanlarda kalmak ister ancak unutmayın bu çadırların kurulumu var. Basit çadırların kurulumu bile deneyimsizken oldukça teferruatlı olabiliyor. O nedenle daha önce hiç çadır kurulumu yapmadıysanız daha basit yapılı ve kolay kurulumlu bir çadır tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracak. Deneyim kazandıkça çadırınızı daha gelişmiş seçebilirsiniz.

Çadırın zemin tipi seçimde önemli bir etken

Kamp yapacağınız yer doğada bir yerse, çadırınızın zemini büyük önem taşıyor. Zira yerde bulunan toprak, küçük taşlar, kayanın yapısı gibi birçok etmen çadırınızın zeminine zarar verebilir. Bu nedenle çadırın zemin tipi de diğer özellikleri kadar önemli. Hem dayanıklılığı hem de konforu açısından çadır zemininin kalın seçilmesinde fayda var. Kamp çadırı alırken zeminin ne kadar kalın olduğunu kontrol edin. Eğer hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız en kalın olanına yönelebilirsiniz. Böylece daha dayanıklı bir çadıra sahip olacağınız için uzun yıllar güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz.

Sineklik ve pencere olmazsa olmazlardan

Yaz aylarının korkulu rüyası sivrisinekler… Özellikle kamp yapıyorsanız ve bir önleminiz yoksa sinekler başınıza bela olabilir. Koruyucu spreyler büyük ölçüde iş görse de bazı savaşçı sinekler gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Hele bir de çadırınızda gizlenen bir tane varsa… O nedenle işinizi garantiye almak için sineklikli bir çadır tercih etmeniz sizi bu kabustan kurtaracak.

Çadırınızda pencere olması da seçim kriterleri arasında. Çadırda yatıp küçük pencereden yıldızları ya da dağ manzarasını izlemek paha biçilemez bir keyif. Kendinizi doğa ile iç içe hissetmenin verdiği huzur ve mutluluk ufak bir pencere ile çok daha yoğun bir hisse dönüşebilir.

Sineklik ve pencere olmazsa olmazlardan.
Sineklik ve pencere olmazsa olmazlardan.

Lüks isterseniz çadırınıza veranda ekleyin

Çadır seçiminde biraz lükse kaçayım derseniz, verandalı olan çadırlar tam da size göre. Yemeklerinizi yiyebileceğiniz, kahve içip sohbet edebileceğiniz bu alanlar daha işlevsel bir kullanım sunuyor. Tente veya verandalar çadırın dışında harici olarak da satılıyor. Ancak çadıra dahil olarak aldığınızda fiyat daha avantajlı oluyor. Ayrıca veranda eşyalarınızı koymak için de size ek bir alan sunuyor. Çantanızı, ayakkabılarınızı verandaya koyabilirsiniz. Böylece hem çadırda daha geniş ve ferah bir alan kalırken hem de olası ayakkabı kokusunun da önüne geçilmiş oluyor.