Çağlara seslenen şehir: Osmaniye

Osmaniye, Türkiye'nin Osmaniye ilinde yer alan bir şehir ve aynı ilin merkez ilçesidir.
Osmaniye, Türkiye'nin Osmaniye ilinde yer alan bir şehir ve aynı ilin merkez ilçesidir.

Türkiye‘nin “Kaleler Şehri” olarak bilinen Osmaniye, kültür turizminin doğa turizmi ile birleştiği şehirlerden biri. Osmaniye’de gezilecek yerler arasında özellikle yayalar ve tabiat parkları ziyaretçilerine eşsiz bir doğal güzellik sunuyor. Şehir milattan önceki çağlara kadar uzanan köklü tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış.

Şehrin ismi nereden gelmektedir?

Rivayet olunur ki Osmaniye ismi, bölgeye Osmanlıların fethi sonrasında verilmiştir. Osmanlıları çağrıştırdığı için bu ismin verilmesi uygun görülmüştür.

Tarihçesi

1866 yılında Hacıosmanlı merkezli kurulan Osmaniye, Payas merkezli Üzeyir sancağına bağlandı. Üzeyir sancağı, Halep Eyaletine bağlıydı. Sancak merkezi, 1874 yılında Payas'tan Yarpuz'a (Cbel, Eski Osmaniye) taşındı ve Cebeli Bereket Sancağı adını aldı. Bu sancağa Osmaniye'de bağlandı. 1905 ve 1924 yılları arasında Cebeli Bereket sancak olarak kaldı. 1908'de merkez Osmaniye'ye taşındı. 1924 tarihinden sonra sancaklar ile dönüştü. 1924'ten 1933 yılına kadar il olan Osmaniye, 1 Haziran 1933'te tekrar ilçeye dönüştürüldü. 26 Ekim 1996 tarihinde TBMM tarafından tekrar il olma hakkı tanındı. Ancak Osmaniye'nin doğal sınırları oluşmadı. Erzin, Dörtyol ve hatta Yumurtalık doğal Osmaniye sınırlarına dahil iken; Kadirli ve yeni ilçe Sumbas ise Kozan Sancağı'nın sınırlarıydı. İllerin ilçeye dönüştürülüp sonra tekrar il olmaları sınırlarda karışıklığa neden olmuştur.

Osmaniye nerededir?

Çukurova’nın doğusunda olup Ceyhan Irmağı havzasında yer alan Osmaniye, Adana ile komşudur. Doğusunda ise Kahramanmaraş ve Gaziantep bulunmaktadır. Akdeniz Bölgesi'nde yer alır.

Kırmıtlı Kuş Cenneti.
Kırmıtlı Kuş Cenneti.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - İncesaz & Cengiz Özkan - İncecikten Bir Kar Yağar
  • -Oğuz Aksaç - Ahu Gözlüm Tut Elimden
  • - Özdemir Erdoğan – Gurbet

Gurbet şehre ne zaman gidilir?

Yazların sıcak ve kurak, kışların ılık ve yağışlı olduğu Osmaniye'yi ziyaret etmek için en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahar olsa gerek.

Osmaniye 6'lısı:

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi: Bölge, Son Hitit dönemine denk gelen M.Ö. 8. yüzyılda kendisini bölge hükümdarı olarak tanıtan Asativata tarafından kuzeyden gelecek saldırılara karşı bir sınır kalesi olarak yaptırılmıştır. Hiyeroglif yazılarının en uzun çift dilli metinlerinin okunduğu yerdir. Türkiye'nin ilk ve en büyük açık hava müzesi olan Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi, özellikle yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Kırmıtlı Kuş Cenneti: Kastabala Vadisi'nde yer alan kuş cenneti, nesli tükenmekte olanlar da dahil birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kırmıtlı Kuş Cenneti'nde bugüne kadar tespit edilmiş 250 kuş türü bulunmaktadır. Bu kuş alanı yalnızca Osmaniye için değil, bölge için de büyük önem taşır.

Kastabala Antik Kenti.
Kastabala Antik Kenti.

Kastabala Antik Kenti: Kent, Ceyhan Nehri’nin yakınlarında küçük bir ovaya hakim konumdadır. Kastabala'nın yer aldığı Kilikya Bölgesi'nden elde edilen yüzey buluntuları İ.Ö. ikinci bin dönemi ile Roma İmparatorluk ile Geç Roma dönemleri arasında farklı dönemlere tarihlenmiştir. Kastabala Antik Kenti'ni doğu, kuzey ve güneyde çevreleyen engebeli kayalık yamaçlarda çok sayıda mezar mevcuttur. Bölgede arkeolojik kazılar hâlen devam etmektedir.

Karaçay Şelalesi: Karaçay Deresi, dik yamaçlardan aşağıya inerken 25 metre yüksekliğindeki Karaçay Şelalesi'ni oluşturur. Bölge, belli bir mesafeye kadar arabayla gidildikten sonra ancak patika yolla ulaşılabilen bir doğa harikasıdır.

Ala Cami:Ala Cami, Roma, Bizans ve Türk İslam Medeniyetlerinin izlerinin görüldüğü Osmaniye'nin en önemli eserlerinden biridir. Ala Cami Bizans Döneminde bir kilise olarak yapılmış, Dulkadiroğulları döneminden itibaren ise cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Toprakkale Kalesi: Osmanlı Dönemi’nde Kınık Kalesi olarak adlandırılan Toprakkale Kalesi'nin tarihi M.Ö. 2000'li yıllara dayanmaktadır. Kale 8'inci yüzyılda, Abbasi Halifesi Harun Reşit zamanında siyah taşlarla yeniden yapılandırılmıştır.

Osmaniye'de ne yenir?

  • Mahluta Çorbası.
  • • Etli Kömbe
  • • Mahluta Çorbası
  • • Zorkun Tava
  • • Maluta
  • • Yaprak Sarması
  • • Gül Şerbeti
  • • Toğga

Osmaniye'nin meşhuru

Âşık Feymani, Çukurova âşıklık geleneği içerisinde önemli yere sahip olan bir halk ozanıdır. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş aşıklık geleneğini 21. yüzyıldaki en önemli temsilcilerinden olan Feymani Osmaniye'nin Azaplı köyünde doğmuştur.