Cennetin yeşil hali: Trabzon

Trabzon - Uzungöl.
Trabzon - Uzungöl.

Yemyeşil yaylaları, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi, kültürelçeşitliliği ve kendine has lezzetleri ile Trabzon, Karadeniz’in gezipgörülmesi gereken şehirlerinden biri. İmparatorluklara başkentlikyapan, tarihi manastırları, konakları, camileri ve müzeleri ile eskibir liman şehri olan Trabzon, keşfedilmeyi bekliyor. Seyahatseverlere kültür, tarih, doğa ve doyumsuz lezzetleri bir aradasunan Trabzon, gezilecek yerler açısından oldukça zengin.

Manastırları mutlaka gezin

Trabzon’un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi’nde yer alan Sümela Manastırı, vadiden 300 metre yükseklikte. Ziyaretçilerine görkemli ve enfes bir manzara sunan Sümela Manastırı, sarp bir kayalık üzerinde yeşillikler içinde yer alıyor. Halk arasında Meryem Ana adıyla da anılan manastır, milattan sonra 4. yüzyılda inşa edilen önemli bir dini yapı. Manastırın freskleri ise mutlaka görülmesi gerekenler arasında.

Bir sonraki durağımız ise Sümela Manastırı’na yakın bir konumda yer alan Vazelon Manastırı. Maçka ilçesine bağlı Kiremitli köyünde çam ormanları arasında yer alan Vazelon Manastırı, göz alıcı freskleri ve yeşillikler içindeki görüntüsü ile hayranlık uyandıran bir görsellik sunuyor. Trabzon İmparatorluğu krallarından I. Komnenos tarafından 1250 ila 1260 yılları arasında yaptırılan Ayasofya ise Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’un fethini takiben camiye çevrilmiş, vakıf eseri olmuş. Geç Bizans dönemi mimarisinin göz alıcı niteliklerini bir arada sunan yapı, 1964 yılında müze hâlini alarak ziyaretçilere kapılarını açmış. Ayasofya Cami 28 Haziran 2013 Cuma günü vakit namazının kılınmasıyla, 52 yıl sonra yeniden Müslümanların ibadetine açıldı.

Şehrin merkezinden tarihe yolculuk

Trabzon’daki tarihi mimari yapı örneklerinden biri olan Bedesten, şehrin merkezi bir noktasında bulunuyor. 16. yüzyıl eseri olduğu söylenen Bedesten Çarşısı, Anadolu’da görülen tarihi çarşılarla benzer mimari özelliklere sahip. İki kattan oluşan çarşıda kente özgü yöresel eşyalar ve yiyecekler satılıyor. Kentin simgelerinden Trabzon Kalesi bir diğer rotamız. Kalecik Mahallesi sınırları içinde bulunan Trabzon Kalesi, Fatih Sultan Mehmet’in kenti fethetmesinden sonra inşa edilmiş. Üç bölümden oluşan tarihi kale, Bizans kalıntıları üzerine eklenen taşlarla oluşturulmuş. Kalenin içerisinde değişik dönemlere ait çok sayıda dini ve idari yapı bulunuyor. Şehir manzarası seyretmek için görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca muhteşem manzarası ile Boztepe de kesinlikle şehri kuşbakışı görmek için ideal noktalardan biri. Mutlaka buraya uğrayıp Karadeniz’in ve şehrin tüm manzarasını tepeden izlemenin tadını çıkarmalısınız.

Vazelon Manastırı Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan bir Yunan manastırıdır.
Vazelon Manastırı Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan bir Yunan manastırıdır.

Yeşilin bin bir tonu

Trabzon’un turistik mekânı Uzungöl, doğal güzellikleri sayesinde tercih edilen yerlerden. Çaykara ilçesinde bulunan Uzungöl, etkileyici manzarası ile sakinlik ve huzur arayanların adresi. Görenleri kendine hayran bırakan Uzungöl’de doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Tabii Karadeniz denildiğinde aklımıza esas yayla kültürü geliyor. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz yaylalar Trabzon ve çevresinde çok fazla. Maçka ve Tonya ilçelerinde bulunan yaylalar doğa yürüyüşü, fotoğraf, piknik ve kamp gibi etkinlikler için ideal. Şolma, Mavura, Çakırgöl, Kirazlı, Lapazan, Haçka obası, Cami Boğazı, Şekersu, Karadağ, Karester, Hıdırnebi, Haldizen, Pazarcık, Sis Dağı, Sultan Murat, Kadırga ve Çatma Obası gibi başlıca yaylalarda huzurun, doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Bir diğer rotamız ise, Düzköy ilçesinde bulunan Çal Mağarası. Dünyanın en uzun ikinci mağarası olan Çal Mağarası, 2003’te ziyarete açıldı. Mağaranın içinde oluşan sarkıtlar, dikitler, göl ve diğer doğal şekiller oldukça dikkat çekici. Çevresinde de dinlenip vakit geçirebileceğiniz alanlar bulunuyor.

Trabzon’da o kadar çok görülmesi gereken tarihi yer ve doğal güzellik var ki. Küçük Ayvasıl Kilisesi, Gülbahar Hatun, Orta hisar Büyük Fatih, İskender Paşa, Çarşı ve Yeni Cuma Camileri, Aygır ile Balıklı Gölü, Sera Gölü ve Sera Gölü Tabiat Parkı, Akarsu Köyü Mağarası, Altındere Vadisi Milli Parkı, Kayabaşı, Çamburnu, Zağnos Vadisi Parkları, Trabzon Tarih, Trabzon Şehir ve Trabzonspor Müzeleri, Peristera, Kaymaklı ve Kızlar Manastırları gibi farklı rotalar da sizi bekliyor.