Çin gezi rehberi

Çin gezi rehberi.
Çin gezi rehberi.

5000 yıllık kadim tarihi ile Çin, dünyadaki en eski uygarlıklardan biri. Hanedanlıkları, kültürü, inanışları, lezzetleri ve coğrafyasıyla bambaşka bir dünya olan Çin, en çok turist çeken yerlerden biri. Nasıl çekmesin? Çin de hem doğanın güzelliklerine doyuluyor hem tarihin tozlu sayfalarında geziliyor hem muhteşem lezzetler tadılıyor hem de birbirinden farklı kültürlere konuk olunuyor. Eğer sizin de en merak ettiğiniz ülkelerden biri Çin ise, Çin gezi rehberimiz ile güzel bir plan oluşturabilir, ilk fırsatta Çin’i keşfe çıkabilirsiniz.

Genel bakış

Pekin.
Pekin.

Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya’da bulunan bir ülke. Başkenti Pekin olan ülkede resmi dil olarak standart Çince kabul ediliyor. 9.596.961 kilometrekarelik yüzölçümü ile kara alanı bakımından 3. en büyük, toplam alan açısındansa 3. veya 4. en büyük ülkesi. Yaklaşık 1,5 milyarlık nüfusu ile Hindistan’dan sonra dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, dünyanın en eski uygarlıklarından biri. Çin inanışına göre ülkede ortaya çıkan ilk hanedanlık, MÖ 2100 civarında kurulan Xia Hanedanı. Tarih boyunca birçok imparatorluk gören Çin, günümüzde dünyanın en güçlü ülkelerinden biri ve dünyanın en büyük ekonomisine sahip ikinci ülke. Çin’in iklimi kuru sezonlar ve nemli musonlardan oluşuyor. Bu da yaz ile kış arasında belirgin sıcaklık farklarına neden oluyor. Çin’e gitmek için en uygun zamanlar ise bahar ayları.

Nasıl gidilir?

Çin’e gidebilmek için en konforlu tercih hava yolu. Ülkemizden Çin’in Pekin, Şangay ve Guangzhou şehirlerine direkt uçuş bulunuyor. Yolculuk genellikle 10 saat civarında sürüyor.

Çin genelinde ulaşım ağı oldukça gelişmiş. Çin'in başlıca ulaşım araçlarından biri trenler. Şehirler arası hatta ülkeler arası kullanabileceğiniz trenler ile birçok yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şehir içlerinde ise metro ve yüksek hızlı trenler en çok tercih edilen ulaşım türü. Şehir içlerinde oldukça donanımlı otobüs sistemleri bulunuyor. Çince bilmeseniz bile durak isimleriyle oldukça kolay bir yerlere gidebilirsiniz. Çin’de turistlerin en çok tercih ettiği ulaşımlardan biri de taksiler. Pahalı bir sistem olmayan taksiler daha sakin ve konforlu bir yolculuk imkanı sunuyor. Sonuçta Çin’de toplu taşıma kullanıyorsanız kalabalığa alışmanız gerekli.

Şangay.
Şangay.

Görülmesi gereken yerler

Dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan Çin, gez gez bitmeyecek bir ülke. Biz sizler için belli başlı yerleri derlesek de ülkede daha görülecek birçok yer bulunuyor.

Pekin

Ülkenin başkentlerinden biri olan Pekin, en turistik yerlerden biri. MÖ 7. yüzyılda savunma amaçlı yapılan ülkenin simgelerinden Çin Seddi, görmeniz gereken ilk lokasyon. Dünyanın 7 harikasından biri olan bu tarihi yapı oldukça büyüleyici. Gongyuan parkı içerisinde yer alan Cennet Tapınağı bir diğer görülecek yer. Ülkenin önemli yapılarından Yasak Şehir kompleksini gezebilir, yapının içindeki müzeleri dolaşabilirsiniz. Ülkedeki en büyük imparatorluk bahçesi olan Yazlık Saray’da klasik Çin mimarisini görebilirsiniz. Ming Hanedanlığı’nın 13 mensubunun bulunduğu Ming Mezarlığı’nı ziyaret edebilir, şehrin en işlek caddelerinden olan Wangfujing Caddesi’nde alışveriş yapabilir, ülkenin tarihini öğrenmek için Drum Tower ve Ulusal Müze’yi ziyaret edebilirsiniz.

Şangay

Çin’in en kozmopolit şehirlerinden biri olan Şangay, ülke kültürünü sonuna kadar yaşayabileceğiniz bir yer. Şehirdeki en önemli, en turistik ve en güzel yerlerden biri Bund bölgesi. Şanghay’ın nehir kıyısındaki bu gezinti yerinde yürüyebilir, harika şehir manzaralarına şahit olabilirsiniz, özellikle de akşam… dünyanın en yüksek gözlem noktasına sahip Şangay Dünya Finans Merkezi ve içerisinde farklı mekanlar barındıran Doğu’nun İncisi Kulesi’nde muhteşem bir şehir manzaraları yakalayabilirsiniz. Şehrin modern yanının ardından Jing’an Tapınağı, Jade Buda Tapınağı, Longhua Tapınağı gibi yerleri gezerek farklı kültürleri tanıyabilirsiniz. Şehrin en fotojenik bölgelerinden biri olan Zhujiaiao Antik Kenti’nde keyifli anlar yaşayabilir, Gongqing Ormanı’nda muhteşem doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Hong Kong

Hong Kong.
Hong Kong.

Dünyanın en büyük bronz buda heykeli Tian Tan Buddha, şehrin siluetini güzelleştiren ibadet yerleri Man Mo Tapınağı, Wong Tai Sin Tapınağı, Po Lin Manastırı, Kowloon Mescidi ve İslam Merkezi görebileceğiniz etkileyici yapıların başında geliyor. Doğanın huzurunu bulabileceğiniz Hong Kong Park ve Kowloon Park görmeniz gereken yerlerden. Şehir muhteşem cadde ve sokaklarıyla da ünlü. Cat Street, Nathan Caddesi, Avenue of Stars onlardan birkaçı. Şehirde sanatsal bir gezi yapmak isterseniz, Hong Kong Tarih Müzesi, Madame Tussauds Müzesi ya da Hong Kong Uzay Müzesi’ne gidebilirsiniz. Şehrin muhteşem manzarasını izlemek isterseniz de Victoria Tepesi ya da Uluslararası Ticaret Merkezi’nde bulunan Sky100’e çıkabilirsiniz.

Guilin

Guilin şehri, birbirinden muhteşem turistik noktalara ev sahipliği yapıyor. İnanılmaz derecede durağan ve berrak olan Li Nehri, nehrin üzerinde bulunan ve devasa bir filin gövdesini andıran Elephant Trunk Hill, 180 milyon yaşında olduğu tahmin edilen Reed Flute Mağarası, şehrin en önemli Budist manastırlarından Qixia Tapınağı, muhteşem doğasıyla Solitary Beauty Peak görmeniz gereken yerler arasında.

Guilin'deki Fubo Tepesi.
Guilin'deki Fubo Tepesi.

Guangzhou

Guangzhou, Çin’in en geniş ekonomik pazarlarından biri. Şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Guangxiao Tapınağı, gidebileceğiniz ilk yerlerden. Sonrasında kentin simge yapılarından Altı Banyan Ağacı Tapınağı’nı gezebilir, Kanton Kulesi’nde şehrin manzarasını izleyebilir, Kraliyet ailesinin anıt mezarı olan Nanyue Anıt Müzesi ve Guangzhou Müzesi’ndeki eserleri inceleyebilir, şehrin eski yapılarından Huaisheng Camii’ni ziyaret edebilir, Lotus Tepesi ve Yuntai Bahçesi’nde doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra Toprak Askerler, Potala Sarayı, Batı Gölü, Stone Forest, Büyük Vahşi Kaz Pagodası, Lingyin Tapınağı, Zhangjiajie National Forest Park, Tianmen Dağı, Yuyuan Bahçesi, Jingshan Park, Beihai Park, Humble Administrator’s Garden ve Panda Yetiştiriciliği ve Araştırma Merkezi vaktiniz bolsa gezebileceğiniz yerler arasında.

Ne yenir?

Çin yemek kültürü, oldukça farklı lezzetleri tadabileceğiniz bir mutfağa sahip. Geleneksel yemeklerinden olan wontons, Çin usulü mantı diyebiliriz. Yabancılık çekmeyeceğiniz bu yemek, oldukça lezzetli. Özel bir hamur içerisinde garnitürlerle birlikte kavrulmuş tavuk veya balık etinin konmasıyla yapılan Çin böreği, deneyebileceğiniz bir yemek. Haşlanmış etlerin, soğan ve patatesle birlikte bir pidenin üzerinde sunulduğu nangbaorou belki de en çok seveceğiniz yemeklerden olabilir. Kızartılmış sebzelerin eriştelerle birlikte tekrar kızartıldığı ganchaoniuhe, eriştenin en lezzetli hali olabilir. Özenle pişirilen çöreklerin arasına; şeker, rendelenmiş Hindistan cevizi ve krema eklenerek elde edilen cream bun, tatlı istediğinizde yiyebileceğiniz enfes bir çörek.

Ne alınır?

Binlerce yıllık büyük bir geleneğe sahip Çin’de alınabilecek envaı çeşit hediyelik bulunuyor. Alabileceğiniz zarif hediyeliklerden biri Çin porseleni ve seramiği… Harika ürünlerin yapıldığı bu seramik ve porselenler, şık ve muhteşem görünümleriyle hem kendinize hem de sevdiklerinize alabileceğiniz ürünler. Çin düğüm sanatı ile yapılan süsler, turistler tarafından en çok rağbet gören hediyeliklerden. Araba aynanıza asabilir, anahtarlık olarak kullanabilir ya da daha büyük bir modelini evinizde süs eşyası olarak kullanabilirsiniz. Çin’in efsanevi lideri Mao Zedong için üretilen eşyalar da oldukça sevilen hediyeliklerden. Ülke tarihine merakınız varsa bu hediyelik tam size göre. Çin’den alınabilecek en geleneksel hediyeliklerden biri hiç şüphesiz geleneksel kıyafetleri… Farklı model v renklerdeki bu zarif kıyafetler, size Çin gezinizi hatırlatabilir.

Ülkenin ünlüsü

 Jackie Chan.
Jackie Chan.

Çin denince akla ilk gelenlerden biri şüphesiz Çin Seddi… Ülkenin en önemli sembollerinden biri olan yapı, büyüklüğü ve ihtişamı ile dünyanın 7 harikasından biri. İkincisi ise ülkenin kalabalık nüfusu. 1,5 milyar insanın yaşadığı ülkede, metroya binmeye çalışan insanların görüntüsü herkesin belleğinde yer etmiş durumda. ABD ile girdiği mücadele ile adından söz ettiren Huawei markası da ülkenin en iyi değerlerinden biri. Onlar için normal ancak birçok insan için garip olan bilindik özelliklerinden biri de böcek, çekirge, köpek gibi canlı olan her şeyi yemeleri. İnsanların garip varlıkları-bazen canlı- yiyerek çektikleri tadım videoları oldukça ses getiriyor. Filmleri ile dünyayı kasıp kavuran Jackie Chan de bu ülkenin ünlülerinden biri. Hong Kong doğumlu olan aktör, onlarca filmde oynamış bir efsane.

Ülkenin efsanesi

Çin mitolojisinde ejderhanın önemi herkesçe biliniyor. Birçok inanışa ve efsaneye konu olan ejderhalar, ülkenin simgesi haline gelmiş durumda. O ejderhaların en büyüğü ise Ying Long… Çin mitolojisine göre, Ying Long, dünyanın ve gücün ejderhası. Diğer mistik yaratıklardan güçlü olan Ying Long, gökyüzünün ortasında bulunurmuş. Sarı renkteki bu ejderhanın beş pençesi ve koca büyük kanatları varmış. Ayrıca cesur, güçlü, anlayışlı, yenilmez, zeki bir canavarmış. Eski kitaplarda, ejderhaların insanları seven canlılar olduğu belirtilmiş. Bu inanca göre, Ying Long Çin’in Sarı İmparator’u Huang Di ve Büyük Yu’ya yardım etmiş. Onlarla birlikte kötü canavarlarla savaşmış ve yaşanacak kötü afetleri önlemiş. Bu nedenle, sarı ejderhanın görüntüleri tarihte yalnızca imparatorlar tarafından kullanılmış.

Ying Long.
Ying Long.