Çinilerin ana vatanı: Kütahya

Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya ilinin merkezi şehirdir.
Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya ilinin merkezi şehirdir.

Zengin tarihi, kültürel birikimi ve çinileriyle insanı büyüleyen Kütahya, termal kaynakları ve doğal güzellikleri ile görülmesi gereken yerlerden biri. Kütahya gelenekler şehri. Küpecik geleneği, Kurban Bayramı geleneği ve Kâbe Kâbe geleneği gibi bir çok geleneği göğsünde barındırıyor. Saf ipekten yapılan oymaları ise koca bir çiçek tarlasını andırıyor.

Şehrin ismi nereden geliyor?

M.Ö. 3000 yıllarında kurulan Kütahya şehri antik çağlarda Kotiaeon, Cotiaeum ve Koti gibi isimler almıştır. Şehir Türklerin eline geçince ismi "Kütâhiye" olarak değiştirilmiş, bu isim zamanla Kütahya hâlini almıştır.

Tarihçesi

Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan Kütahya, bilinen tarihi içinde Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları ve Osmanlı Dönemi uygarlıklarıyla Türkiye Cumhuriyeti'ne ulaşmıştır. Kütahya ili sınırları içindeki topraklara yerleşen ve adı bilinen en eski halk Hititlerdir. Buna rağmen çevredeki arkeolojik buluntular ilin yerleşim tarihini çok daha eskilere, ilk çağlara götürmektedir.

Kütahya için kesin bir kuruluş tarihi verilemese de Hitit metinlerinde geçen Assuva tarihiyle ilgili IV. Tuthaliya yıllıklarına dayanarak M.Ö. 2000’in ortalarında kurulduğu söylenebilir. Kütahya, bugün de işletilen zengin maden yatakları dolayısıyla tarihin her döneminde ilgi görmüş, bu sayede geniş ticaret yollarına sahip olmuş ve hızla gelişmiştir. 1071'de Malazgirt Savaşı'nda Alparslan'a yenilen Bizans İmparatoru Romanos Diogenes salıverildikten sonra Bizanslılar tarafından Kütahya Kalesi'ne getirilmiş ve gözlerine mil çekilerek cezalandırılmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti'ni kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah, 1075'te İznik'i aldıktan sonra Kütahya ve yöresine akınlar düzenlemiş, 1078'de şehri ele geçirmiştir. Malazgirt Zaferi'nin ardından 11. yüzyılın sonunda Türk uygarlıklarıyla tanışan Kütahya, Germiyanoğlu Beyliği'ne başkentlik yapmıştır.

Domaniç Ormanları.
Domaniç Ormanları.

Osmanlı Devleti bu topraklar üzerinde kurulmuştur. 1511'de Safavilerin Anadolu'da yaptıkları bölücülük faaliyetleri sonucunda çıkan Şahkulu Ayaklanması Kütahya'ya kadar yayılmıştır. 1833'te Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa'nın Kütahya'yı işgali ve aynı yıl imzalanan Kütahya Antlaşması ile şehri terk etmesi dönemin önemli olaylarıdır. Kütahya'nın Milli Mücadele tarihimizde çok önemli bir yeri vardır. Cumhuriyetimizin kurulması için verilen bağımsızlık mücadelesinin en önemli safhalarından biri Kütahya ili içerisinde yaşanmıştır.

Kütahya nerededir?

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan şehir, Bursa, Balıkesir, Afyon, Konya, Eskişehir, Bilecik ve Manisa illeriyle komşudur.

Kütahya'ya ne zaman gidilir?

Şehri ziyaret etmek için en uygun zamanlar bahar ve yaz aylarıdır.

Aizanoi Antik Kenti.
Aizanoi Antik Kenti.

Şehri gezerken çalma listesi

  • -Hale Gür - Gediz Pazarıdır Benim Pazarım
  • -Tolga Çandar - Ben Kendimi Gülün Dibinde Buldum
  • -Ulaş Kurtuluş Ünlü - Yağmur Yağar Her Dereler Sel Alır

Kütahya 4'lüsü

Domaniç Ormanları: Türünün tek örneği olan ağaçlara ev sahipliği etmesi ve tarihi önem taşıması bakımından doğal ve tarihi değer taşıyan orman, Kütahya’nın en güzel noktalarından biri.

Aizanoi Antik Kenti:Antik kentin ismi Su Perisi Erato ile Kral Arkas’ın birleşmesinden ortaya çıkan "Azan" isimli mitoloji kahramanından gelmektedir. Antik kent, Frigya’ya bağlı yaşayan Aizanitislerin yerleşim yeriydi. Bölgede M.Ö. 3000 yılından itibaren yerleşildiği düşünülmektedir.

Kütahya Çini Müzesi.
Kütahya Çini Müzesi.

Kütahya Çini Müzesi: Çini eserler için açılan ilk müze olan çini müzesi, içerisinde 14. yüzyıldan bu yana yapılmış pek çok çiniyi barındırıyor.

Kütahya Kalesi: Antik çağlardan kaldığı tahmin edilen kale Hisar Tepesi üzerinde yer almaktadır. Evliya Çelebi’ye göre kale üç surdan oluşur ve 70 burca sahiptir. Pek çok medeniyetten izler taşıyan kalenin üzerinde herhangi bir kitabe bulunmamaktadır.

Kütahya'da ne yenir?

  • -Kütahya Küp Kebabı
  • -Cimcik
  • -Tosunum Böreği
  • -Kütahya Sini Mantısı
  • -Sıkıcık Çorbası
  • -Haşhaşlı Gözleme
  • -İlibada Dolması
  • -Dövmeç
  • Dövmeç