Çıplak ayaklı Diva'nın ülkesi: Cape Verde

Yeşil Burun Adaları, Atlas Okyanusu’nda, Senegal ve Moritanya açıklarında bulunan bir Afrika ülkesi.
Yeşil Burun Adaları, Atlas Okyanusu’nda, Senegal ve Moritanya açıklarında bulunan bir Afrika ülkesi.

Takımadalar ülkesi Cape Verde, alabildiğine yoksuldur,yalnızdır, yüzlerce yıl sömürüye maruz kalmış geçmişinde nicehüzünler barındırır. Biz onu, dünya müziğine armağan ettiğiCesária Évora ile tanıdık. Bembeyaz kumsalları, kimi zamandurgun, saydam veya maviyken, kimi zaman dev dalgaları ileköpük köpüktür. Yolunuz bu küçük Afrika ülkesine düşersesize sunduklarının kıymetini bilin.

10 ada ve 8 adacıktan oluşan bir takımadadır.
10 ada ve 8 adacıktan oluşan bir takımadadır.

Bazı sözcükler vardır ki anlamlarına çok yakışır, hatta telaffuzlarıyla da aynı etkiyi yaratırlar. "hasret'" ile anlamdaşı "özlem"in de arasında böyle bir bağ vardır. Her duyuşta ve söylenişte o anlam yankılanır aklınızın, yüreğinizin duvarlarında. "Hasret" yahut "özlem", Portekizce "sodade" da neredeyse aynı hissiyatı yaratır bende. Çünkü sayısız şarkı bilirim bu sözcüklerin dilden çok yürekten döküldüğü.

"Çıplak Ayaklı Diva" olarak anılan, 2011 yılında aramızdan ayrılan Cape Verde'li sanatçı Cesária Évora’nın 1992'de yaptığı "Miss Perfumado" adlı albümünün bence en yürek yakan parçası "Sodade" (Hasret); o anlamı iliklerimize kadar hissettirebiliyordu...

  • "Kim belletti sana onca uzaklara giden
  • O çok uzakların yolunu
  • O uzak mı uzak Sao Tomé yolunu!
  • Hasret... Hasret...
  • Vatanım Sao Nicoau'ya duyduğum Hasret!
  • Oralardan bana yazarsan ben de yazarım
  • Olur da beni unutursan, ben de seni unuturum.
  • Sen geri dönene kadar!"

Bazen bir sanatçı çıkar, küçük ve gözden ırak ülkesini bütün dünyanın hafızasına kazır. O eski Portekiz sömürgesi küçük adalar ülkesini Cesária Évora olmasaydı belki duymayacak, duysak da üzerinde durmadan unutup gidecektik. O hâlde gelin, "Dünyanın En Yoksul Ülkesi" unvanına sahip Cape Verde/ Cape Verde'i birlikte tanıyalım.

En büyük üç ada Santiago, Santo Antao, Boa Vista'dır.
En büyük üç ada Santiago, Santo Antao, Boa Vista'dır.

10 ada, 8 adacık ve bir ülke

Atlas Okyanusu’nda, Senegal ve Moritanya açıklarında bulunan Afrika ülkesi Cape Verde, on ada ve sekiz küçük adacıktan oluşuyor. Cape Verde, yani "Yeşil Burun", vaktiyle köle tüccarlarının lojistik merkezi olmuş, 16. yüzyıldan itibaren de Portekiz'in boyunduruğu altına girmiş ve nihayet 1975'te bağımsızlığını kazanmış. Fakat görünürde bağımsız olmasına rağmen hâlâ Portekiz'e göbekten bağımlıdır. Adada yaşayanların çoğunluğunu yerli halk değil, başta ABD, Portekiz ve Angola gibi ülkelerden gelen göçmenler oluşturur.

Hem rüzgârüstü, hem rüzgâraltı!

Batı Afrika ülkeleri arasında anılan Cape Verde -resmi adıyla Rebublic of Cape Verde- Atlas Okyanusu'nda, anakaradan yaklaşık 570 kilometre uzaklıktadır. 18 adadan oluşan Cape Verde'nin insan yaşayan onundan altısı, Barlavento Adaları (Rüzgârüstü Adaları), dördü ise Sotavento Adaları (Rüzgâraltı Adaları) olarak anılır. En büyük üç adası, Santiago, Santo Antao ve Boa Vista. Başkent Praira da Santiago adasındadır.

Başkenti, Santiago adasındaki Praia'dır. Büyük adalar 50–60 km. uzunluğundadır.
Başkenti, Santiago adasındaki Praia'dır. Büyük adalar 50–60 km. uzunluğundadır.

Eğer gerçek bir gezi tutkunu iseniz Cape Verde, rotanızın tamamını ya da bir bölümünü oluşturabilir. Kapıda vize alabileceğiniz Cape Verde; ucuzluğu, egzotikliği ve okyanus ortasındaki ıssızlığıyla kalabalıklardan uzakta olmayı tercih edenler için mükemmel bir seçim olabilir. Ayrıca Cape Verde vize problemi yaşamayacağınız ülkelerden biri. Genel bir vizeniz yoksa, kapıda 25 Euro civarında bir ücret ödeyerek vize alabilir ve bu güzel ülkeye giriş yapabilirsiniz.

Sörf, trekking ve fotoğraf bir arada

Cape Verde birçok Afrika ülkesi gibi çok ucuz. Yeme, içme ve ülke içi seyahat gibi giderlerinizi makul meblağlarla karşılayabilirsiniz. Konaklama fiyatları pek hesaplı olmasa da otellerinde Avrupa standartlarını rahatlık bulabilirsiniz. Ayrıca birçok otel ve restoranda dünya mutfaklarının füzyon yorumlarını tatmak mümkün. Adaya eğer Ocak veya Şubat aylarında gitmişseniz, dünyanın önemli sörfçülerini okyanus dalgaları arasında görebilir, beceriniz ve ilginiz varsa siz de dev dalgalarda sörf yapabilirsiniz.

Ülkenin ismi Portekizce bir kelime olan Cabo Verde'den gelmektedir.
Ülkenin ismi Portekizce bir kelime olan Cabo Verde'den gelmektedir.
Adanın volkanik yapısı, ilginç kaya oluşumları, günlerce sürebilecek trekking için idealdir.

Ayrıca, yeşilden griye adaya serpilmiş binlerce renk tonunun cümbüşü, fotoğraf meraklıları için de müthiş kareler vaad eder.

Ülkenin neredeyse bin kilometreye varan sahillerinde inanılmaz güzellikte kumsalları vardır. Bunlardan belki de en ünlüsü, Sal şehrindeki 30 kilometrelik bembeyaz şerittir. Bu kumsalın beyazlığı ondan daha meşhur olan Zanzibar kumsallarını hatırlatır. Sadece kumsalın göz alıcılığı değil; denizinin bu coğrafyaya özel mavisi, müthiş bir seyir zevki bahşeder. Hatta bu kumsalların, dünyanın en iyi 25 plajı arasında gösterilmişliği vardır.

Mindelo'da bir Diva

Cesaria Evora, Grammy ödüllü folk şarkıcısıdır.
Cesaria Evora, Grammy ödüllü folk şarkıcısıdır.

Cape Verde’nin mistik sessizliğinden de söz etmek gerek elbette. Toplam nüfusu, 500 bini bulmayan ülkenin sahil kasabalarında alabildiğine sessiz, huzurlu bir tatil yapabilirsiniz. Yazımızı yine Çıplak Ayaklı Diva ile bitirelim. São Vicente adasındaki Mindelo’da, kalp yetmezliği ve hipertansiyon teşhisi ile kaldırıldığı hastanede, hayata gözlerini yumduğunda 70 yaşındaydı ve tarih, 17 Aralık 2011'di. Onun dünyaya tanıttığı “morna” tarzındaki müziğini sevmiş, şarkılarındaki ince hüznü hissetmişseniz Mindelo mezarlığında, harika melodileri için ona bir teşekkür etme fırsatı bulabilirsiniz.