Derdini suya dökmek: Endonezya

Endonezya, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da yer alan bir ülkedir.
Endonezya, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da yer alan bir ülkedir.

Sürekli hareket halindekivolkanları, yemyeşilormanları, misafirperverve güler yüzlü insanları,18 bini aşan adası, farklıcoğrafyaları, bambaşkakültürü ve tarihiyleEndonezya, seyahat planlarıarasına girmeyi sonunakadar hak ediyor.Bu yazıda, Endonezya’yagitmeyi düşünenler için10 farklı ada ve/veyaada grubunda mutlakagörülmesi gereken yerlerilisteledik.

Java Adası

Java Adası Endonezya seyahatlerinin genellikle başlangıç noktası. Başkent Jakarta’nın burada olması nedeniyle pek çok uluslararası havayolu şirketi direkt buraya uçar. Jakarta büyük, kalabalık ve hareketli bir şehir olması nedeniyle fazla vakit kaybetmeden Java Adası’nda görülecek birbirinden güzel yerlere doğru devam etmek en mantıklısı olacaktır. Java Adası’ndaki ikinci ana durak Yogyakarta. Adanın ikinci büyük şehri olmasının yanı sıra öğrenci şehri olması nedeniyle de her zaman dinamik ve hareketli. Endonezya’nın ünlü Hindu tapınakları Borobodur ve Prambanan Tapınakları’nın Yogyakarta’ya yakın olması da şehri bir turistik merkez haline getirmiş durumda. Yogyakarta’da Java kültürünü görmek için şehir içindeki müze ve saraylara zaman ayırabilirsiniz.

Cava Adası, Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın da üzerinde bulunduğu bir adadır.
Cava Adası, Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın da üzerinde bulunduğu bir adadır.

Bir gününüzü; iple inilen ve iki mağaranın arasında yer altında yürüyüş yapabileceğiniz Jomblang Mağarası’nda mağara yürüyüşü yapmaya ve harika görüntüler sunan Kaliburu Ulusal Parkı’nı ziyaret etmeye ayırabilirsiniz. Yogyakarta’dan sonraki durak ise Malang olmalı. Yogyakarta’dan Malang’a otobüs veya tren ile ulaşabilirsiniz. Malang’da kaçırmamanız gereken yerlerden biri Jodipan köyü. Burayı, evleri ve sokakları rengarenk boyayarak turistik bir merkez haline getirmeyi başarmışlar. Malang’dan gideceğiniz diğer yerler ise Bromo ve Ijen Yanardağları. İkisi de hala aktif olan yanardağlarına gece 02:00’de başlayan bir yürüyüş ile ulaşarak gün doğumunu izleyebilirsiniz. Hayatınızda gördüğünüz en güzel gün doğumlarından biri olacağından eminim.

Bali Adası

Endonezya deyince ilk akla gelen yer aslında Bali Adası. Hatta pek çok kişi Bali’yi tek başına bir ülke sanıyor. Bali Adası, Endonezya’nın genelinden farklı olarak büyük oranda Hindu dinine mensup kişilerin yaşadığı bir ada, bu nedenle Java’dan oldukça farklı.

Bali Adası’nda pek çok Hindu tapınağı, yoga merkezleri, bolca masaj salonu yer alıyor. Bali Adası’nda sanılanın aksine deniz kenarındaki hareketli bölgeler yerine adanın tam merkezinde yer alan ve denize kıyısı olmayan Ubud bölgesi görülmeyi ve zaman harcamayı hak ediyor. Ubud’dan kiralayacağınız araç, motor veya alacağınız günübirlik turlarla adadaki tapınakları gezebilir, muhteşem pirinç terasları arasında uzun yürüyüşlere çıkabilir, maymun ormanında maymunlarla arkadaşlık edebilirsiniz. Yürüyüşler sonunda da kendinizi masajla ödüllendirebilirsiniz.

Bali, Küçük Sunda Adalarının en batısında yer alan Endonezya'ya bağlı bir adadır
Bali, Küçük Sunda Adalarının en batısında yer alan Endonezya'ya bağlı bir adadır

Bali Adası denize girmek için muhteşem plajlara sahip değil maalesef, ancak Bali’ye birkaç saat mesafede yer alan pek çok küçük ada veya adalar topluluğu denize girmek için muhteşem plajlara sahip. Bu adalardan birine veya birkaçına mutlaka gitmenizi öneririm.

Gili Adaları

Gili Adaları, Bali’ye en yakın 3 adadan oluşuyor: Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air. Her bir adada otel, restoran ve plaj seçenekleri mevcut. Bali’den 2 saatlik bir feribot yolculuğuyla adalara ulaşabilir, adalar arasında yine feribotlarla veya teknelerle geçiş yapabilirsiniz.

Lombok

Lombok, Endonezya'nın Batı Nusa Tenggara bölgesinde bir adadır.
Lombok, Endonezya'nın Batı Nusa Tenggara bölgesinde bir adadır.

Lombok, Bali’den 4-5 saatlik feribot mesafesinde bulunuyor. Lombok Adası’nda, dalış, sörf gibi deniz aktivitelerinin yanı sıra yine bir volkan olan Rinjani Dağı’na tırmanabilirsiniz. Lombok Adası 18.yüzyılda baharat ticareti nedeniyle çok önemli bir konumdayken zamanla değerini kaybetmiş.

Nusa Adaları

Nusa Adaları Bali’den sadece yarım saatlik feribot yolculuğuyla ulaşabileceğiniz adalar topluluğu. En büyüğü Nusa Penida, ortancası Nusa Lembongan ve en küçüğü Nusa Ceningan. Nusa Penida son yıllarda Kelinking Plajı ile ınstagramda çok popüler.

Flores Adası

Flores Adası’nı aslında Komodo ejderleri nedeniyle tanıyoruz; ancak adının Flores olduğunu pek bilmiyoruz. Bali veya Jakarta’dan uçakla adaya ulaşmak mümkün. Komodo Ulusal Parkı’na ev sahipliği yapan bu adada aynı zamanda yürüyüş rotaları, pek çok dalış noktası, küçük adalarda yer alan pembe plajları gibi pek çok aktivite var.

Flores, Endonezya'ya bağlı bir adadır. Küçük Sunda Adaları'na dahildir.
Flores, Endonezya'ya bağlı bir adadır. Küçük Sunda Adaları'na dahildir.

Raja Ampat Adaları

Hem Endonezya’nın hem de dünyanın en güzel dalış noktalarına ev sahipliği yapan ve 1000’e yakın küçük adadan oluşan bir adalar topluluğu burası. Birkaç uçak aktarması, bir sürat teknesiyle kalacağınız otele ulaşabileceğiniz ancak ulaştıktan sonra da kendinizi cennete sanacağınız bakir bir yer.

Sulawesi

Sulawesi Endonezya'nın dört büyük adasından biridir.
Sulawesi Endonezya'nın dört büyük adasından biridir.

Endonezya’nın az bilinen adalarından biri de Sulawesi, halbuki dünyanın en büyük 11. adası. Toraja kabilesi olması belki yine de pek duyulmazdı adı. Farklı mimarili evleri ve ölüme farklı bakışları nedeniyle pek çok belgesele konu oldular. Kabilelere gitmek için trekking turlarına katılabilir, bakir doğayla iç içe zaman geçirebilirsiniz.

Borneo

Endonezya’nın Malezya ile paylaştığı büyük bir ada Borneo.Tanjung Puting Ulusal Parkı’nda orangutanları doğal ortamında görebilir, yağmur ormanlarında yürüyüş yapabilir, kabilelerin yaşantılarına ortak olabilirsiniz. Yağmur ormanları ve kabileleriyle meşhur bu ada, tek başına ayrıca bir seyahat rotası olmayı hak ediyor.

Borneo yüzölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü adasıdır. Güneydoğu Asya'da bulunur.
Borneo yüzölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü adasıdır. Güneydoğu Asya'da bulunur.

Sumatra

Kahvesi ve kaplanı ile meşhur olan Endonezya’nın büyük ada topluluklarından birisi olan Sumatra; volkan yürüyüşleri, kabileleri ve dünyanın en büyük çiçeğine ev sahipliği yapması ile Endonezya’nın bakir coğrafyalarından biri. Ayrıca Endonezya’nın en büyük gölü olan Toba Gölü de bu adada yer alıyor.