Doğanın tam kalbinde fantastik bir dünya: Ormanya

Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir doğal yaşam parkıdır.
Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir doğal yaşam parkıdır.

Ormanya; doğal güzellikleriyle ve donatılarıyla ziyaretçilerekeyifli zaman geçirme imkânı sunan, Avrupa’nın en büyük doğalyaşam parkı. Zengin faunası ve florası korunan alanda, ÇocukHayvanat Bahçesi ve Yaban Yaşam Alanında toplam 77 türde826 hayvan bulunuyor.

Hayvanların refah seviyelerinin yüksek tutulduğu Çocuk Hayvanat Bahçesi, doğada sayıları azalan türlerin çoğaltılarak doğal yaşam alanlarına salındıkları Yaban Yaşam Alanı, yaban hayat canlılarına izleme, koruma, tedavi ve rehabilitasyon gibi müdahalelerde bulunulan Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, piknik ve dinlenme imkânı olan Mesire Alanı, Doğa Parkurları, Kamp Alanı; biberiye, lavanta, defne, adaçayı gibi şifalı bitkilerin yanı sıra birçok ağacın bulunduğu Botanik Yol, Ormanya içerisinde yer alıyor.

Doğanın sesine kulak ver!

11 Temmuz 2011 tarihinde Ormanya'nın kurulu olduğu alan Uzuntarla Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.
11 Temmuz 2011 tarihinde Ormanya'nın kurulu olduğu alan Uzuntarla Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

Ormanya’da yıl boyunca çeşitli doğa eğitim ve etkinlikleri yapılan alanlar da var. Sergi salonunda her ay doğa ve çevre konulu tematik sergiler düzenlenirken At Biniciliği alanında 6-18 yaş arasındaki ziyaretçilerle uzman eğitmenler eşliğinde at binişi yapılıyor. Kuş Gözlem Alanında ziyaretçilerin gözlem yapabilecekleri bir amfi ve kuşların portrelerini görebilecekleri tasarımlar var. Her Cumartesi alanında uzman biyologlar eşliğinde Kuş Gözlem Etkinliği yapılıyor. Ormanköy’de meşe ağaçlarının gölgesinde ziyaretçilere fantastik bir dünyanın kapılarını aralayan orman evleri, su değirmeni, gölet ve doğal yollar var. Sportif Olta Balıkçılığı yapılan gölette sazan, kızılkanat, yayın ve kadife balığıyla beraber birçok su canlısı yaşıyor. Türkiye'nin ilk orman kütüphanesi olarak ziyarete açılan Orman Kütüphanesi; kuş seslerinin dinlendiği, doğa bilimleri ile ilgili araştırmaların yapılabildiği, doğanın kucağında bir kütüphane.

Doğayla iç içe eğitim

Ormanya Doğa Okulu, “Öğren, Keşfet, Koru” sloganı ile ziyaretçilerin doğayı yaşayarak öğrenmelerini hedefleyen bir eğitim modeli kullanıyor. Doğa Okulu projesinde çocuklar 7 aşamalı bir eğitim görüyorlar. Doğa Kaşifleri eğitiminde katılımcılar; Yaban Hayat Gözlemi, Kuş Evi Yapımı Doğa Günlüğü ve Doğada Yön Bulma gibi birçok eğitim alıyor. Çevre Dedektifleri eğitiminde çocukların çevrelerindeki sorunlara karşı kayıtsız kalmamaları, geri dönüşümün önemi, doğayı ve çevreyi sevmeleri gerektiğini öğretiliyor. Orman Sanat Atölyesinde çocuklar doğada buldukları her nesnenin hikâyesini, bu nesnelerden neler yapabileceklerini öğreniyorlar. Çalışkan Çiftçiler eğitiminde çocuklar tarım faaliyetlerinde bulunup hayvan besliyor, keçi sağıyor, hayvanlara temas ederek doğa terapisi gerçekleştiriyor. Doğanın Şefleri eğitiminde çocuklar doğada buldukları bitkiler ile tanışıyor, hangi bitkilerin yenilebileceğini öğreniyor. Aromatik Bitki Atölyesinde Kocaeli’de yetişen bitki türlerinin tanınması, topraktan çıkarılarak özlerinin elde edilmesi ve bu özlerin krem, sabun, mum hâline getirilmesinin öğretilmesi ile doğal yaşam becerileri kazandırılıyor. Doğada Yaşam Atölyesinde ise çocuklar doğa ile uyum içinde yaşamayı, zor şartlarda doğada hayatta kalmaya yönelik becerileri ediniyorlar. Çok çeşitli olan eğitim atölyelerine başvurular ormanya.com sitesinden kolayca yapılabiliyor.

Ormanya 2 bin dönümlük bir alana yayılmaktadır ve 12 bölgeden oluşmaktadır.
Ormanya 2 bin dönümlük bir alana yayılmaktadır ve 12 bölgeden oluşmaktadır.

Yeşil Göl, Saklı Göl, Nilüfer Gölü, Böcek Oteli, Kuş Evi, Pelikan Adası voleybol sahası, basketbol sahası ziyaretçilerin keyifle gezdiği alanlardan. Biyogüvenlik amacıyla ziyaretçilerin evcil hayvanları doğal yaşam parkına alınmadığı için Evcil Hayvan Otelinde misafir ediliyor. Ayrıca Ormanya’da 40 adet geri dönüşüm ünitesi bulunuyor. Atıklara yerinde ayrıştırma yapılarak geri dönüşüm tesisine ulaştırılıyor. Ormanya’daki tarlalarda hayvanların yem ihtiyacının çoğu karşılanıyor. Serada, egzotik hayvanlar için özel olarak sebze ve meyveler yetiştiriliyor. Ormanya’da 1 kafeterya, 1 restoran ve 2 büfe olmak üzere toplam 4 adet yeme içme tesisi bulunuyor. Kobis akıllı bisiklet istasyonlarındaki bisikletler ile dolaşabileceğiniz Ormanya, doğayla iç içe unutulmaz bir gün geçirmek isteyenler için mükemmel bir seçenek.