Dünyada görülmesi gereken en temiz 5 sahil

Maldivler.
Maldivler.

Dünyamızın mavi gezegen olarak anılmasını sağlayan denizler, gezegenimize yalnızca rengini vermekle kalmıyor, biz insanlar için de yaşam kaynağı olarak büyük önem taşıyor. Ancak, özellikle sanayinin hızla gelişim gösterdiği son birkaç yüzyılda denizlerimiz adeta atık depolarına dönüştürüldü ve hızla kirletilmeye başlandı. Bu kirlilik sebebiyle ekosistemde olumsuz değişimler yaşanırken denizlerimizin maviliği, berraklığı da kaybolup gitmeye başladı. Bu da insanların akıllarında ‘Acaba dünya üzerinde temiz sahil ve deniz kaldı mı?’ sorusunun oluşmasına neden oluyor. Evet, dünyada hala temiz olan sahil ve deniz var. Capcanlı renkleri, denizin dibini gösteren berraklığı ve yumuşacık kumlarıyla dünyada görülmesi gereken en temiz 5 sahil sizleri kendine hayran bırakacak.

Maldivler

Berrak deniz, yumuşacık kumlar denince herkesin aklına ilk gelen yer Maldivler… Özellikle yurtdışı balayı seyahatleri sıklık tercih edilen Maldivler, bu ününü tertemiz denizi ve plajları sayesinde elde ediyor. Maldivler Cumhuriyeti, Hint Okyanusu’nda yer alıyor ve 1.200 adadan oluşuyor. Yüzde 99’u sularla kaplı olan bu cennet ülkede, mavinin bin bir tonunu görebileceğiniz, olağanüstü güzellikteki bembeyaz plajları bulunuyor. Bölge, temizliğiyle orantılı olarak deniz canlıları açısından da büyük bir zenginliğe sahip. Farklı türde sayısız canlıya ev sahipliği yapan sualtı dünyası, ziyaretçilerine başka dünyaların kapılarını aralıyor. Yılın her ayında deniz suyu derecesi ortalama 24 derece civarında oluyor. Bu da yıl boyunca denize girme ve bölgede tatil yapma imkanı sağlıyor. Böylece, istediğiniz zaman valizinizi hazırlayabilir, Maldivler’e gitmek için yola çıkabilirsiniz. Türkiye’den Maldivlere, İstanbul üzerinden aktarmasız olarak ortalama 8 saatte gidilebiliyor. Dünyanın en temiz sahillerinde güneşin tadını çıkarmak, berrak denizinde farklı canlılarla karşılaşmak, tropikal havasını içinize çekmek isterseniz Maldivler’i seyahat listenize eklemelisiniz.

Exuma, Bahamalar

Exuma.
Exuma.

Safir suları, kar beyazı kumları ve egzotik yerleri… Sıradaki adresimiz, dünyanın cennet köşelerinden Bahamalar’daki Exuma plajı. Dünyanın en temiz sahillerinden biri olan bu plaj el değmemiş güzellikleriyle insanları adeta büyülüyor. Karayipler’de yer alan Bahamalar, 700 adacıktan oluşuyor ve birçok plaj bulunuyor. Ancak Exuma takımadası, diğerlerine göre biraz daha ön plana çıkmış durumda. Domuzcuk Plajı olarak bilinen ve 360 adacıktan oluşan Exuma bölgesi, özellikle cam gibi berrak denizi ve bembeyaz kumlarıyla meşhur. Exuma, tüm güzelliklerine rağmen turistik ziyaretler için sıklıkla tercih edilen yerlerden değil. Bu nedenle bölge diğer turistik yerlere göre daha az kalabalık ve bakir yerleri daha fazla. Sakin ve ıssız olan bölge özellikle dinlenmek ve yalnız kalmak isteyenler için birebir. Ortalama sıcaklık kış aylarında bile 20 derecenin altına düşmüyor. Bahamalar ile Türkiye arasında direkt uçuş bulunmuyor. Aktarmalı gerçekleştirilen uçuşlarda ortalama 24 saat sürüyor. Tertemiz sahilleriyle Exuma, doğa ile iç içe olmayı seven ve herkesten uzakta kendine zaman ayırmayı isteyenler için seyahat listesinde ilk sıralara eklenecek yerlerden biri.

Cala Macarelleta, İspanya

Cala Macarelleta.
Cala Macarelleta.

Asya ve Amerika’nın ardından yönümüzü bu kez Avrupa’ya çeviriyoruz. Avrupa’nın en önemli denizlerinden biri olan Akdeniz’in güzellikleri dillere destan. İspanya’da yer alan Cala Macarella Plajı ise Akdeniz’in güzelliklerini adeta kanıtlar nitelikte. Burası öyle büyük plajlara sahip değil, aksine küçük bir koy. Ancak tertemiz turkuaz denizi ve yumuşacık ince kumu ile insanları adeta saklı bir cennete çağırıyor. Çevresinde yer alan yapraklı çam ormanı bölgenin gizemini daha da artırıyor. Bu güzel koyda birkaç etkileyici sualtı mağarası da mevcut. Dik kayalar ve ağaçlarla çevrili olan plaj, ziyaretçilerini hem doğaya doyuruyor hem de berrak denizin, yumuşak kumların ve sualtı dünyasının güzelliklerini keşfetmesine imkanını sağlıyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği koy, bahar aylarında daha sakin oluyor. İsteyen yaz aylarında güneş, kum, denizin tadını kalabalık bir ortamda eğlenerek çıkarma imkanı buluyor, isteyen de bahar aylarında bölgeye giderek sakin ve yalnız bir tatil yapıyor. Siz de dik kayaların arasına gizlenmiş bu saklı cenneti görmek isterseniz, 3 saat gibi kısa bir sürede İspanya’ya uçabilir, koy ziyaretinin ardından kısa bir ülke turu düzenleyebilirsiniz.

İztuzu Plajı, Muğla

Doğal güzellikleriyle her bir köşesi cennet olan ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Durum böyle olunca güzelliği dünyalara mal olmuş İztuzu sahili kesinlikle bu listede olmayı hak ediyor. Doğası ile ender güzellikteki yerlerden biri olan plaj, Muğla’nın Ortaca ilçesinde yer alıyor. Doğal altın sarısı renkli kumları bu plajı diğerlerinden ayırıyor. Bölgenin bir tarafı tatlı diğer tarafı ise tuzlu sularla çevrili. Plajın doğal güzellikleri bunlarla da sınırlı değil. Caretta caretta adı verilen ve nesli tehlike altında olan kaplumbağalar, bu plajın daimi sakinleri arasında. Uluslararası kaynaklarda Turtle Beach (Kaplumbağa Plajı) olarak anılan İztuzu, pek çok kez Avrupa’nın en iyi plajlarından biri seçildi. Bölgede turizm son derece dikkatle gerçekleştirilmekte. Özellikle Caretta Caretta’ların yaşamlarını sürdürebilmesi için akşam 20.00 ile sabah 08.00 arasında plaj kapatılıyor. Ayrıca bu saatler dışında da denizi kirletmemesi, çevrede gürültü yapacak faaliyetlerden kaçınılması ve bu tatlı canlılara zarar verilmemesi son derece önemli. Yakınlarında herhangi bir yerleşim yerinin olmayışı ve yıllardır özenle korunması doğasının hiç bozulmamasını sağlamış. Ülkemizde yer alan bu eşsiz güzelliği görmek için tek yapmanız gereken güzel bir tatil planı yaparak rotanızı Ege’ye çevirmek!

Panari Adası, Japonya

Panari Adası.
Panari Adası.

Son durağımız ise tam bir gizli cennet. Aragusuku olarak da anılan Panari Adası, Japonya’da yer alıyor. Adada yaşam bulunmuyor. Buna bağlı olarak Panari Adası’nda market, otel ya da herhangi bir ev yok. Bu nedenle adaya bireysel ulaşım mümkün değil. Yalnızca özel tekne turlarıyla ulaşılabiliyor. Tamamen insanlardan izole olan ada, bu sayede dünyanın en temiz sahillerinden biri olarak kalmış. Adeta bir tabloyu andıran güzelliği ile ön plana çıkan Panari Adası, masmavi berrak suları ve bakir plajları ile dünyanın en güzel ve temiz yerleri arasında yer alıyor. Bölgedeki canlı çeşitliliği de oldukça fazla. 400'den fazla mercan, 5 çeşit deniz kaplumbağası, manta ışınları, balina köpekbalığı ve her tür tropikal balık türü adada yaşıyor. Ada, bu ilgi çekici habitatı nedeniyle dünyanın en güzel dalış merkezlerinden biri. Diğer tatil yerlerine göre insan kalabalığından uzakta olan bu ada, hem sunduğu sakin tatil imkanı hem de açık mavi tonlarındaki denizi ve benzersiz doğasıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Tatilden beklentiniz herkes tarafından yaşanmayan bir maceraya atılmak ve uçsuz bucaksız keşfedilmekse 13 saat gibi bir sürede Japonya’ya uçabilir, ada turlarına katılabilirsiniz.