Dünyada ne yazdığını unutmak: Dubai

Dubai, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisidir.
Dubai, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisidir.

Arap Yarımadası’nda bulunan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni(BAE) oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai, köklü birgeçmişe sahip olmamasına rağmen son yıllarda turizmyatırımları ve modern yapılarıyla dikkatleri üzerine çekiyor.Enleri içinde barındıran bu yer, dünyanın en büyük alışverişmerkezleri, en yüksek gökdelenleri, en büyük eğlenceparkları, en büyük yapay adaları ile popüler destinasyonlardanbiri.

Çöl iklimine sahip olan Dubai’yi ziyaret edeceklere önerim kış aylarını tercih etmeleri olacak. Dubai, dünyadaki emlak ticaretinin başkenti olmasının yanı sıra, en lüks konaklamanın da adeta anavatanı durumunda.

En uzun bina: Burc Kalife

Dünyanın en uzun binası Burc Kalife 161 kattan oluşuyor. Burc Kalife'nin 148. katından Dubai'nin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.

Emirliğin yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği'nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir.
Emirliğin yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği'nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir.

Dubai alışveriş merkezi

Dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Dubai Alışveriş Merkezi, kentte mutlaka görülmesi gereken bir yer. Ayrıca aradığınız her şeyi bulabileceğiniz alışveriş merkezinde kolayca kaybolabilirsiniz. Dubai Alışveriş Merkezi içinden Burç Halife'ye doğrudan geçiş de var.

En büyük yapay ada: Palmiye Adaları

Dünyanın en büyük mühendislik projelerinden biri olan Palmiye Adaları, mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak gözümüze çarpıyor. Burayı gezerken öğreniyoruz ki inşaatta kullanılan kum ve kaya miktarı, dünyaya üç metrelik bir duvar inşa etmek için yeterli oluyormuş. Bu proje yaklaşık yedi yılda tamamlanmış.

Palmiye Adaları üç farklı yapay adadan oluşuyor: Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali ve Deira Adası.

Adalar arasında özel mülkler, konutlar, tatil köyleri, su parkları, oteller ve eğlence merkezleri bulunuyor.

Atlantis The Palm Dubai Atlantis

Dubai, 1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı.
Dubai, 1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı.

The Palm Dubai, Palmiye Adaları’nın bir parçası olan Palm Jumeirah üzerine inşa edilmiş, Yunan mitolojisindeki Atlantis adasından ilham alınarak inşa edilen adadaki bu ilk bina, 2008 yılında hizmete girdi. İki ayrı kanattan oluşan Atlantis Hotel’in Palm Adası'na bakan özel balkonlu 1500 süiti bulunuyor. Yine tesiste Aquaventure Su Parkı ile BAE’nin en büyük akvaryumu ve 65 binden fazla deniz canlısına ev sahipliği yapan "The Lost Chambers Aquarium" bulunuyor. Burada dolaşabilir, deniz yaşamı hakkında birçok şey keşfedebilirsiniz. Aynı zamanda otelde dünyanın en lüks butik ve mağazalarından bazıları da burada yer alıyor.

Çöl safarisi

Dubai çöl üzerine inşa edilmiş bir şehir olduğu için safariye çıkmadan şehri terk ederseniz turunuz eksik kalır. Çöl safarisi sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonraları yapılıyor. Sizi otelinizden bir jeep ile alıp çöl safarisinin başladığı bölgeye götürüyorlar. Safarideki her cip altı kişiyi taşıyor. Kızıl kumlarda fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin.

Al Fahidi Kalesi

Dubai 1960’larda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı. Yani tarihi geçmişinden söz etmemiz pek de mümkün değil. Yine de kentte çeşitli tarihi mimari örnekleri de görmek mümkün.

Şehrin en eski mimari yapısı olan Al Fahidi Kalesi 1787 yılında inşa edilmiş. Dubai Müzesi de kalenin içinde yer alıyor.

Dubai ve Abu Dabi ülkenin yasama organı Federal Ulusal Konseyi içinde ulusal önem taşıyan kritik konularda veto etme hakkına sahip bulunan iki emirliğidir.
Dubai ve Abu Dabi ülkenin yasama organı Federal Ulusal Konseyi içinde ulusal önem taşıyan kritik konularda veto etme hakkına sahip bulunan iki emirliğidir.

Burj-el Arab

"Yelken" olarak da bilinen Burj-el Arab 20 yıldır hizmette. Dünyadaki ilk yedi yıldızlı otel olmasıyla ünlü olan bu yer tüm lüks konaklama olanaklarına sahip. Bunun yanı sıra otele bir günlük kültürel gezi yapmakta mümkün. Burj-el Arab, "Arap Kulesi" anlamına gelse de, "Yelken Oteli" olarak da adlandırılıyor, çünkü mimari yapısı bir yelkeni andırıyor. Otelin dış yüzeyi hem mevcut ağırlığı azaltmak hem de sıcak hava sirkülasyonunu sağlamak için kalın kumaştan yapılmış. Projektörlerle aydınlatılan dış yüzey, gece boyunca binada farklı renkli figürler oluşturuyor.

Dubai kelebekler bahçesi

Çöle konumlanmış yüksek teknoloji binalarıyla tanınmasına rağmen Dubai, Miracle Garden ve Dubai Butterfly Garden’a ev sahipliği yapıyor. Butterfly Garden’da 15 binin üzerinde kelebek bulunuyor. Dünyanın en büyük doğal çiçek bahçesi olan Miracle Garden’daise 50 milyon çiçek ve 250 milyon bitki bulunuyor. Doğayla bağınızı koparmamak adına uğramanızı isterim.

Lüks ve ihtişam: Abu Dabi

Bugün, Dubai Orta Doğu ve Basra Körfezi bölgesinde sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez, kozmopolit bir metropol kentidir.
Bugün, Dubai Orta Doğu ve Basra Körfezi bölgesinde sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez, kozmopolit bir metropol kentidir.

Dubai’ye giden herkesin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında yer alan Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en kalabalık ikinci şehri ve aynı zamanda başkenti. Bu kenti günübirlik ziyaret edebilirsiniz. Dubai’den 1 saat 30 dakika süren kara yolculuğunun ardından ulaştığımız Abu Dabi’de ilk durağım herkes gibi Emirates Palace oluyor. Basra Körfezi kıyısında yer alan ve kendi özel doğal koyuna bakan Emirates Palace gümüş, altın ve cam mozaiklerle dekore edilmiş beş yıldızlı bir otel. Lüks ve ihtişamı birleştiren sarayı mutlaka görün derim. Abu Dabi ’de bir sonraki durağımız ise eğlence diyarı Ferrari World olmalı. Ferrari marka otomobillerin sergilendiği bu yerde dünyanın en büyük tematik parkı bulunuyor.

Keyifli bir günün ardından Şeyh Zayed Camii’ni ziyaret ediyorum. 2007 yılında yapımı biten, büyüleyici bir güzelliğe sahip olan bu caminin mimarisinde kaybolabilirsiniz.