Dünyadan 7 giysi

Kebaya, Güneydoğu Asya'da, özellikle Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'da geleneksel olarak kadınlar tarafından giyilen bir üst giysidir.
Kebaya, Güneydoğu Asya'da, özellikle Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'da geleneksel olarak kadınlar tarafından giyilen bir üst giysidir.

Her ülkenin yemeği, dini inancı, yaşam biçimi farklı olduğu gibi kültürü ve yöresel kıyafetleri de farklılık gösterir. Ülkelerin kültürlerini yansıtan geleneksel kıyafetleri ise o ülkenin tarzını ve yaşam biçimini en iyi şekilde yansıtır. İşte yöresel kıyafetleriyle dikkat çeken ülkelerden bazıları.

Kebaya – Endonezya

Başta Endonezya, Malezya ve Brunei ülkelerinde olmak üzere Güneydoğu Asyalı kadınların giydiği kebaya, üzerinde genellikle çiçek deseni, dantel veya nakış süslemeleri taşıyan bir üst giysi. Pamuk gibi hafif içeriklerden oluşan kumaşlardan yapılıyor ve yaka kısmı düğme ya da broşlarla kapatılıyor. Kıyafetin tamamına ise “serong kabaya” ismi veriliyor. Kebaya, aslında Sudanlı, Balili ve Cavalı kadınlar arasında daha yaygın olmasına rağmen Endonezya’nın ulusal kıyafeti ve moda ikonu olarak kabul ediliyor.

Breton Kostümü.
Breton Kostümü.

Breton Kostümü – Fransa

Breton kostümü, Fransa’nın Breton adlı yarımadasında giyilen geleneksel bir kıyafet. Resmi kıyafet veya bayram kıyafeti olarak da anılan bu kostüm, daha ziyade Kelt halklarından biri olan Bretonlar’a özgü. Breton kostümünün gündelik hayatta giyilen versiyonları daha az detaya sahipken özel günlerde giyilenler son derece gösterişli olabiliyor. Kadınların giydiği uzun elbise beyaz bir önlüğe, dantel bir yakaya ve bir de başlığa sahipken erkekler beyaz bir gömlek, dar bir yelek ve siyah pantolon giyiyor.

Herero Kıyafeti – Namibya

20. yüzyılın başlarında Namibya ile Almanya arasında yaşanan çatışmada Namibyalılarının yüzde 80’inin öldürülmesinin üzerine geride kalan halkın benimsediği Herero kıyafeti, ilk başlarda Almanya tarafından dayatılan bir giysiymiş. Bu kıyafet bugünlerde ise bir onur timsali olarak, ataların anılarını canlı tutmak maksadıyla bölgede oldukça yaygın. Kadınlar, Alman misyonerlerin Viktoryen stilindeki yere kadar uzanan kabarık elbiselerini benimserken başlarına da sığırlara olan saygılarını göstermek için bir boynuz başlığı takıyor. Dışarıdan alınan bir kültür, kendi geleneksel nüanslarıyla böylelikle harmanlanmış oluyor.

Babouche.
Babouche.

Babouche – Fas

Fas denince yemeklerinin yanı sıra akla ilk gelen görüntülerden biri de hiç şüphesiz babuş, yani dilimizdeki “pabuç” kelimesinin kaynağı olan “babouche” ayakkabılar. Deriden veya kumaştan yapılan, ucu bazen sivri, bazense yuvarlak olan bu ayakkabıların özel günlerde giyilecek olanlarının üzerine nakış ile çeşitli süslemeler de yapılabiliyor. Geleneksel olarak sarı rengi ve elde yapılanı makbûl olsa da pek çok rengi ve modeli hem yerli halk hem de turistler tarafından çokça tercih ediliyor.

Muumuu – Hawaii

Muumuu.
Muumuu.

Bu kıyafet, İngiliz Protestanlarının 1820’lerde Polinezya denen ve içerisinde Hawaii’nin de bulunduğu büyük yarımadanın yerlilerine tanıttığı holoku elbisesinden geliyor. Protestanların tenin mümkün olduğunca örtünmesini sağlayarak Polinezya halkını “medeni” kılmayı amaçladığı holoku; başlangıçta uzun kollu, boyu yere kadar uzanan ve uzun yakaları olan bir elbiseymiş. Bölgenin sıcak iklimine hiç elverişli olmayan bu elbise biraz yakası açılıp biraz da kolları kısaltılarak muumuu adını almış ve özellikle Hawaii adasına özgü bir giysi hâline gelmiş.

Ushanka.
Ushanka.

Ushanka – Rusya

Çoğumuzun aşina olduğu Rus kalpağının asıl ismi; ushanka. Tasarımını temelde 17. yüzyılda, kulaklıkları olan treukh şapkasından aldığı öne sürülen ushankanın hem Norveçlilerin giydiği norvezhka adlı şapkadan hem de Rusya’nın Orta Asya ve Kafkaslar ile olan etkileşiminden de doğmuş olabileceği söyleniyor. Orijinal olarak koyun veya tavşan tüyünden yapılan ushanka, önceleri Sovyetler Birliği ve daha sonra Rus Federasyonu’nun askeri üniformasının önemli bir parçası ve bir sembolü hâline gelmiş.

Gho – Bhutan

Gho.
Gho.

Bhutanlı erkeklerin giydiği gho, Bhutan’ın geleneksel ve ulusal kıyafeti. İlk olarak 17. yüzyılda, Ngalopluların (Tibetlilerin) kendilerine özgü bir görüntüye sahip olmaları için Ngawang Namgyal tarafından önerilmiş. Gho kıyafeti dize kadar uzanan bir tunikten ve bele bağlanan, adına kera denen kemerden oluşuyor. Bu tuniğin altına ise beyaz, uzun yakalı bir gömlek olan tego giyiliyor. Devlet yönetimi, resmi kurumlarda erkeklerin bu kıyafeti giymesini zorunlu kılıyor.