Dünyadan 7 Milli Park

Galapagos Milli Parkı.
Galapagos Milli Parkı.

Bir şehrin doğal kaynaklarını sergileyen ve bölgede yaşayan canlıları korumak amacıyla devlet tarafından koruma altına alınan milli parkların dünyadan örnekleri: Galapagos, Serengeti ve Kilimanjaro, Kaziranga, Banff, Komodo, Iguazu ve Büyük Kanyon.

Galapagos Milli Parkı – Ekvador

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Galapagos Milli Parkı, dünyada eşine az rastlanan türde bir ekosisteme sahip. Dolayısıyla kendi tabiatına uygun çeşitli hayvanları da bünyesinde barındırıyor. Bunlardan bazıları: Galapagos adındaki kaplumbağa ve penguenler, iguana, sümsük kuşu ve deniz aslanı. Galapagos Milli Parkı, dünyada vahşi hayvanların insanlardan korkmadığı tek milli park olarak da biliniyor. İçerisinde pek çok volkanik takımadaları bulunmasından dolayı milli parkın yüzde 97’sinde insan yaşamıyor. Geçmişte Charles Darwin’in Galapagos Adalarına gelerek araştırmalar yaptığı biliniyor.

Banff Milli Parkı.
Banff Milli Parkı.

Banff Milli Parkı – Kanada

Kanada’nın en bilindik doğal parklarından biri olan Banff Milli Parkı, Kanada’nın Rocky Dağları civarında 1885 yılında kurulmuş. Banff Milli Parkı’nın ekosisteminde, buzullarla beslenen göller ve nehirler öne çıkıyor. Kanada geyiği, ren geyiği, dağ keçisi, boz ayı gibi elliden fazla vahşi hayvan türü; genellikle sabahın erken saatlerinde veya akşam saatlerinde ortaya çıkıyor. Buraya gelen ziyaretçiler doğal güzellikleri seyretmenin yanı sıra su raftingi, gondol gezisi, mağara gezisi ve kaplıcalar gibi farklı etkinliklerde de yer alabiliyorlar.

Komodo Milli Parkı.
Komodo Milli Parkı.

Komodo Milli Parkı – Endonezya

Pek çoğumuzun çoktandır duyduğu, dünyanın en büyük kertenkelesi olan Komodo ejderinin yaşam alanı olan Komodo Milli Parkı, üzerinde 3 büyük, 26 da küçük adanın bulunduğu 1733 kilometrelik devasa bir alanda bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan milli park, ada bölgesinde yer almasından dolayı deniz yaşamı açısından son derece zengin. Balina, köpek balığı, vatoz, cüce denizatı, balina, mavi halkalı ahtapot gibi canlıları barındıran ekosistemi, oldukça geniş bir bitki örtüsüne de sahip.

Serengeti ve Kilimanjaro.
Serengeti ve Kilimanjaro.

Serengeti ve Kilimanjaro – Tanzanya

14 bin 763 kilometrelik bir alana sahip olan Serengeti Parkı, antilop ve zebraların göç yolları üzerinde bulunuyor. Söylenene göre, dünyanın en eski ekosistemlerinden birine sahip olan Serengeti’deki iklim, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği milyonlarca yıl içinde neredeyse hiçbir değişime uğramamış. Burada, “Afrika’nın beş büyükleri” olarak da bilinen aslan, fil, leopar, gergedan ve bufalolar yaşam sürüyor. Aynı ekosisteme sahip olan Kilimanjaro Milli Parkı ise Afrika’nın en yüksek noktası olan Kilimanjaro Dağı’nın eteklerinde bulunuyor.

Kaziranga Milli Parkı.
Kaziranga Milli Parkı.

Kaziranga Milli Parkı – Hindistan

UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan Kaziranga Milli Parkı’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, dünyadaki tek boynuzlu gergedan nüfusunun üçte ikisine ev sahipliği yapıyor olması. Yaklaşık 500 kilometrelik bir alanda kurulu olan parkın bitki örtüsü, bataklıklar, uzun fil çimleri ve tropikal geniş yapraklı ormanlardan oluşuyor. İçerisinde Brahmaputra Nehri’nin de olduğu Kaziranga Parkı’nda fil, yabani su bufalosu, bataklık geyiği ve sakarca kazı gibi adını dahi bilmediğimiz farklı farklı hayvanlar görülebiliyor.

Iguazu Milli Parkı.
Iguazu Milli Parkı.

Iguazu Milli Parkı – Arjantin

Dünyanın en görkemli şelaleleri Arjantin-Brezilya sınırında bulunan bu milli parkta yer alıyor. 2 binden fazla canlıya ev sahipliği yapan park, tam 550 kilometrelik bir alana sahip. İçerisinde bulunan 275 şelaleden en büyüğüne “Şeytanın Gırtlağı” adı verilmiş; bu şelalenin 700 metre uzunluğunda ve 150 metre genişliğinde olduğu biliniyor. Dünyanın en büyük şelalesi unvanını taşıyan Iguazu Şelaleleri, çevresindeki yağmur ormanları, fauna ve flora çeşitliliği ile görenlere âdeta farklı âlemleri çağrıştırıyor.

Büyük Kanyon.
Büyük Kanyon.

Büyük Kanyon – Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’nın Arizona eyaleti sınırında bulunan kanyon, Colorado Nehri’nin 5 buçuk milyon yıllık hareketleri sonucunda ortaya çıkmış. Büyük Kanyon’un vadileri, dik bayırları ve kaya katmanlarında sarı, kırmızı, turuncu, pembe, kızıl, kahverengi ve yeşil renklerini görebilmek mümkün. Söylenene göre bazı vadilerde derinlik, 1600 metreyi buluyor. Kızılderililere ev sahipliği yapmasının yanı sıra, çalıkuşlarından kırlangıçlara, geyiklerden dağ aslanlarına dek bir dizi hayvan da kanyonda yaşıyor.