Dünyadan bahçeler

Dünyadan bahçeler.
Dünyadan bahçeler.

Doğal yaşam ve doğa insanı her zaman kendine çekmiştir. Şehirleşmeyle birlikte doğaya erişim artık daha da zor. Doğaya ulaşmak isteyen insanlar şimdilerde özel yerlere gidiyor. Onlardan biri de bahçeler... Birbirinden farklı konsepte sahip bahçeler, insanların doğal yaşamdan beklediği her şeyi onlara sunuyor. Peki dünyadaki en güzel bahçeler hangileri? Tüm detaylar yazımızda...

1- Versailles Sarayı Bahçeleri, Fransa

 Versailles Sarayı Bahçeleri.
Versailles Sarayı Bahçeleri.

1600’lerde Versailles Sarayı'nın inşası devam ederken Kral XIV. Louis, sarayın bahçesinin inşasını da başlatıyor. Yapımı 40 yılı aşan bahçede 50’den fazla çeşme, yarısı mermerden 800 heykel ve eşi benzeri olmayan bir limonluk bulunuyor. Çeşmeler ve heykeller; aslan ve ejderhalar gibi güçlü hayvanlar ya da Yunan Mitolojisindeki tanrı figürleri olarak işlenmiş. Bahçedeki limonluğa eşsiz denmesinin sebebi de gerçekten öyle olması. Bu limonluk için Kral, ülkenin her yerinden limon ve portakal ağaçları getirmiş. Öyle ki halk, Kral'a kendi portakal veya limon ağaçlarını göndermekte yarışıyormuş. Böylece Versailles Sarayı, bahçesindeki limonluk, Avrupa’nın en eşsiz limonluğu hâline gelmiş.

2- Keukenhof, Hollanda

Keukenhof.
Keukenhof.

Türkçesi “Mutfak Bahçesi” olan bu bahçe, dünyanın en büyük lale bahçesi. Leiden şehrinde bulunan bahçe yalnızca lalelerin açtığı Nisan ve Mayıs aylarında gezilebiliyor. 32 hektarlık bir alana yayılan bahçeye her yıl 7 milyon lale soğanı ekiliyor. 800 farklı lale çeşidi yetişiyor. Bunun dışında da sümbül, nergis, zambak, gül ve karanfilin de her çeşidini görmek mümkün.

3- Kenrokuen, Japonya

Kenrokuen.
Kenrokuen.

Kenrokuen Japoncada “6 değer bahçesi” anlamına geliyor. Bu 6 değer; ferahlık, tenhalık, yapaylık, eskilik, bol sulak alan ve geniş manzaralar. Botanik işini nizami bir şekilde yapan Japonlar için bir bahçeyi iyi bahçe yapan özellikler bunlar. Kenrokuen, Japonya’nın en güzel 3 bahçesinden biri. Köprüler, ağaç evler, çiçekli ağaçlar ve taş heykellerle inci gibi işlenmiş. Çoğu bahçenin aksine bu Kenrokuen’i kışın gezmek de oldukça keyifli; çünkü bahçede baharda açan çiçeklerin yanında en güzel hâlini kışın alan ağaçlar da bulunuyor.

4- Atlanta Botanik Bahçesi, ABD

Atlanta Botanik Bahçesi.
Atlanta Botanik Bahçesi.

Ödüllü bir çocuk bahçesi, Bahçe Mutfağı adlı bir atölyesi ve ABD’nin en geniş orkide koleksiyonuna ev sahipliği yapan 12 hektarlık bahçe, dünyanın en eğlenceli yeri olabilir. Yalnızca gezmek için değil, sayısız atölyeye katılmak ve bitkiler toplayıp onları orada pişirmek için gidilebiliyor. Bahçede bulunan bitkilerin doğadaki işlevini göstermek için hayvanlarla bitkilerin bir arada olduğu alanları da var. Tüm bunlara ek olarak, dünyanın en nadir kurbağa türlerini de burada toplamışlar. Bahçedeki belirli alanlar, organizasyonlar için kiralanabiliyor. Bunun dışında yılın her zamanı ziyarete açık.

5- Le Jardin Secret, Fas

Le Jardin Secret.
Le Jardin Secret.

Marakeş’in tam merkezinde 16. yüzyılda tasarlanan bu bahçeyi özel yapan, Yabani Bahçe ve İslami Bahçe olmak üzere ikiye ayrılması. Yabani Bahçesi'nde dünyanın her yerinden gelen rengârenk bitkiler bulunuyor. İslami Bahçe ise daha sade renklerden oluşuyor ve bir inziva ortamını anımsatıyor. Burası 4 kısma ayrılmış ve her kısım da geometrik örüntülere göre düzenlenmiş. Bu düzenlemenin amacı, İslami Bahçe’nin Kur’an’da anlatılan Cenneti sembolize etmesi. Bu iki bahçe, Marakeş’in Orta Çağ’dan beri taşıdığı şehir-bahçe unvanını en etkileyici şekilde kanıtlıyor.

6- Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır

Hevsel Bahçeleri.
Hevsel Bahçeleri.

Dicle Nehri kıyısında bulunan 700 hektarlık bahçeler, nehrin zamanla çekildiği bölgelerden oluşuyor. Şehrin ana besin kaynakları bu bahçelerde yetişiyor. Güneydoğu’nun kuş cenneti olarak bilinen bahçelerde 180’den fazla kuş yaşıyor. Ayrıca bahçeler, sincap ve kirpiler gibi hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Evliya Çelebi’nin eserine konu olmuş ve UNESCO Miras Listesine girmiş bu bahçe Türkiye’nin en önemli doğa harikalarından.

7- Kew Kraliyet Bahçesi, Birleşik Krallık

 Kew Kraliyet Bahçesi.
Kew Kraliyet Bahçesi.

Çevre Bakanlığı ve Kraliyet Ailesi tarafından ortak finanse edilen bu bahçeler önceden Londra’ya bağlı olan Kew’de bulunuyor. Burayı özel kılan botanik çalışmalarının başladığı ilk günden itibaren Birleşik Krallık’taki bilimsel araştırmalara kaynak olması. 1000’den fazla araştırmacı buradaki bilimsel merkezlerde çalışıyor. Bahçe, Millenium Seed Bank denen tohum bankasının önemli bir hammadde kaynağı. Dünyanın dört bir yanından gelen 40 binden fazla bitki arasında en çok yetiştirilen ise kozalaklı ağaç türleri. Kew Bahçeleri, 2003’te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi.