Dünyadan çocuk müzeleri

Oyuncak Müzesi - İstanbul, Türkiye.
Oyuncak Müzesi - İstanbul, Türkiye.

Çocuklara müze kültürünü eğlenceli şekilde sunan çocuk müzeleri, çocukların hayal gücünü arttırdığı gibi sanatsal bakış açısı kazanmalarında da yardımcı oluyor. Farklı konu ve içeriklerdeki çocuk müzeleri birlikte keşfedelim.

Oyuncak Müzesi - İstanbul, Türkiye

Sunay Akın’ın 20 yılı aşkın bir süredir koleksiyonunu yaptığı oyuncaklar sayesinde 23 Nisan 2005 yılında açılan Oyuncak Müzesi, İstanbul’un Kadıköy semtinde yer alıyor. Henüz kapıdan girer girmez monotonluktan, asfalt grisinden, yalnızca kullanmaya yarayan eşyalardan sıyrıldığınızı hissediyor; düşlerin âlemine dalıyorsunuz. Burada sergilenen en eski oyuncakların üretim tarihleri 1700’lere uzanıyor. Çocukların dikkatini çeken, yetişkinleri de bir tür nostalji duygusuyla geçmişe götüren müzede atölye, seminer ve benzeri faaliyetler de gerçekleştiriliyor.

Eureka! Ulusal Çocuk Müzesi - Halifax, İngiltere.
Eureka! Ulusal Çocuk Müzesi - Halifax, İngiltere.

Eureka! Ulusal Çocuk Müzesi - Halifax, İngiltere

Müze, önceleri Dame Vivien Duffield tarafından bir hayır kurumu olarak yürütülmüş. 1992 yılında Prens Charles tarafından resmi açılışı yapılarak İngiltere’nin ilk çocuk müzesi olarak kabul görmüş. 0-11 yaş aralığındaki çocuklara hitap eden Ulusal Çocuk Müzesi’nde 400’den fazla dokunulabilir sergi ve interaktif etkinlikler yer alıyor.

Brooklyn Çocuk Müzesi - New York, ABD.
Brooklyn Çocuk Müzesi - New York, ABD.

Brooklyn Çocuk Müzesi - New York, ABD

1899 yılında kurulan Brooklyn Çocuk Müzesi, dünyanın en eski çocuk müzesi olma özelliğine sahip. Aynı zamanda New York’un aileler için tasarlanmış en büyük müzesi. Görsel sanatlar, müzik, doğa bilimleri ve dünya kültürleri konularında düzenlenen sergi ve programlarıyla oldukça rağbet gören çocuk müzesi, her yıl ortalama 300.000 ziyaretçi ağırlıyor.

Tropenmuseum Junior - Amsterdam, Hollanda.
Tropenmuseum Junior - Amsterdam, Hollanda.

Tropenmuseum Junior - Amsterdam, Hollanda

Bu müzenin kuruluş amacı, 6 ila 13 yaşları arasındaki çocukları dünyadaki çeşitlilikten, farklılıklardan, göç ve kölelik gibi güncel olaylardan haberdar etmek. Tropenmuseum’daki sergiler, ayrışmanın yanı sıra nelerde birleştiğimizi, bizi insan yapan temel özelliklerimizi de aktarıyor minik ziyaretçilerine. Bütün duyuları harekete geçiren dinamik sergileri sayesinde çocuklar izleyici rolünden çıkıp sergiye dahil olan “öznelere” dönüşüyorlar.

Nürnberg Oyuncak Müzesi - Nürnberg, Almanya.
Nürnberg Oyuncak Müzesi - Nürnberg, Almanya.

Nürnberg Oyuncak Müzesi - Nürnberg, Almanya

Lydia Bayer ile eşi Paul Bayer’ın koleksiyonunun sergilendiği oyuncak müzesi, 5 Şubat 1971 yılında açılmış. Öncelikle oyuncak bebeklere, bebek salonlarına, mutfaklara, tahta oyuncaklara, çocuk kitaplarına ve teneke oyuncaklara öncelik verilmiş. Lydia Bayer’ın 1920 yılından beri topladığı oyuncaklar, özel sergiler ve akademik yayınlarıyla Nürnberg Oyuncak Müzesi, alanında son derece dikkat çekiyor.

Indianapolis Çocuk Müzesi - Indianapolis, Abd.
Indianapolis Çocuk Müzesi - Indianapolis, Abd.

Indianapolis Çocuk Müzesi - Indianapolis, Abd

Yaklaşık 43.000 metrekarelik bir etkinlik alanına sahip olan müze, dünyanın en büyük çocuk müzesi. 120 binden fazla eseri bünyesinde barındıran Indinapolis Çocuk Müzesi, bu eserleri üç grupta kategorize etmiş: Amerikan Koleksiyonu, Dünya Kültürleri Koleksiyonu ve Dünya Doğal Koleksiyonu. Dinozor maketlerinin simüle edildiği gösteriler, atlıkarıncalar ve buharlı lokomotifler gibi her çocuğun ilgisini çekebilecek hareketli sergi ve gösterilerin düzenlendiği müze, her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlıyor.

Kanada Çocuk Müzesi - Quebec, Kanada.
Kanada Çocuk Müzesi - Quebec, Kanada.

Kanada Çocuk Müzesi - Quebec, Kanada

Kanada Çocuk Müzesi, Kanada Tarih Müzesi’nin içerisinde yer alıyor. Çokkültürlü oyuncakların sergilendiği müzede uygulamalı sergiler, rengârenk kostümler ve çeşitli oyunlar bulunuyor. Çocuklar, farklı ülkelere özgü objelerle -Pakistan’dan bir otobüs veya Tayland’ın üç tekerlekli otomobilleri gibi- oynayabiliyor ve o ülkelere özgü meskenlerin maketlerine girip içerisini gözlemleyebiliyorlar. Bu sayede dünya kültür ve tarihlerini eğlenceli ve kalıcı bir biçimde öğreniyorlar.