Dünyadan mezarlıklar

​Dünyadan mezarlıklar.
​Dünyadan mezarlıklar.

Ölümün bi’ göstergesi olan her ne kadar acı verse de mezarlıklar, zamanla tarihe ise ışık tutma özelliğine de sahip. Ölümün yalın soğukluğunun bir simgesi olan mezarlıklar, yaşama dair bütün arzuları öldürmüş olsa da başka bir hayatın da başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Waverly Mezarlığı, Avusturalya

Waverly Mezarlığı.
Waverly Mezarlığı.

Sydney’in hâlâ kullanılan en eski mezarlığı, Waverly Mezarlığı’dır. Mezarlıkta ünlü ya da bir şekilde nüfuz sahibi pek çok isim medfundur. Bu eski mezarlık, aynı zamanda tarihe ışık tutması bakımından önemli bir mekân. Her ne kadar ölümün yalın soğukluğu yaşama dair bütün arzuları söndürse de Waverly Mezarlığı, Sydney’in en güzel manzaralarından birine sahip. The Great Gatsby filmini izleyenler, Gatsby karakterinin cenaze sahnesinden burayı tanıyacaklardır.

Merry Mezarlığı, Romanya

Merry Mezarlığı.
Merry Mezarlığı.

Maramures şehrinin Săpânța köyündeki Merry Mezarlığı, zihinlerdeki mezarlık tasavvurundan epey farklı. Bir çizgi filmden fırlamış gibi duran bu mezarlığın en dikkat çekici özelliği, üzerine pek çok resmin nakşedildiği rengârenk mezar taşları. Bu resimler defnedilmiş olan kişinin yaşamından bazı anları tasvir ediyor. Bir kültürü tanımanın en isabetli ve ilginç yollarından birini tercih eden ziyaretçiler, bu emsalsiz mezarlığı görmeden şehirden ayrılmıyor.

Père Lachaise Mezarlığı, Fransa

Dünyanın en çok ziyaret edilen mezarlığı Père Lachaise, Paris’in en büyük mezarlığıdır. 1804 yılında kurulan mezarlık, yüzyıllar içinde değişen mezar taşları sayesinde ziyaretçilere tarihi bir perspektif sunuyor. Kurulduğu tarihten itibaren filozofların, yazarların, müzisyenlerin ve siyasetçilerin ebedi istirahatgâhı olmuş; Jim Morrison, Oscar Wilde, Gioachino Rossini, Amedeo Modigliani ve Sadık Hidayet gibi dünyaca ünlü isimler buraya defnedilmiştir. Père Lachaise’te Türk sanatçılar da medfundur; Ahmet Kaya ile Yılmaz Güney, bu isimlerden bazıları.

Prag Eski Yahudi Mezarlığı, Çek Cumhuriyeti

Prag Eski Yahudi Mezarlığı.
Prag Eski Yahudi Mezarlığı.

Tarihi 15. yüzyıla dayanan Yahudi mezarlığında 12 binden fazla mezar bulunmaktadır. Mezarı burada bulunan Prag Hahamı Judah Loew ben Bezalel, Prag Yahudi cemaatini koruması gereken kilden Golem’i yapmasıyla tanınan önemli bir dini figür. Bu sebeple mezarında devasa bir aslan figürü bulunuyor. Bu eski ve otantik mezarlığa gelen ziyaretçiler, tarihte yolculuğa çıkmış gibi hissediyorlar kendilerini.

Cennetü’l Baki Mezarlığı, Suudi Arabistan

Cennetü’l Baki Mezarlığı.
Cennetü’l Baki Mezarlığı.

Mescid-i Nebevi’ye yakın bir konumda yer alan mezarlık, Medine’de Müslümanların kurduğu ilk mezarlık olma özelliğini taşaıyor. Hz. Muhammed (as)’in seçmiş olduğu mezarda onun ehlibeyti ve on binlerce sahabe medfundur. Mezarlığa seneler içinde kubbesi bulunan anıtlar inşa edildiği biliniyor. Ancak Vahhabilerin başa geçmesinin ardından tarihi mezarlar, türbe ve yapıtlar yıkılmış. Günümüzde kabirlerin mezar taşları veya isimlerle ayrılmadığı mezarlık, hacıların hac yolcuğu esnasında mutlaka ziyaret ettiği mübarek mekânlardandır.

Mount Auburn Mezarlığı, Amerika Birleşik Devletleri

Mount Auburn Mezarlığı.
Mount Auburn Mezarlığı.

174 dönümlük bir alanı kaplayan Mount Auburn Mezarlığı Cambridge, Massachusetts’te yer alıyor. Amerika’nın ilk bahçe-mezarlığı olarak biliniyor. Pek çok yazarın, bilim adamının ve siyasetçinin defnedildiği mezarlık hem tarihi yönleri hem de taşıdığı arboretum rolü açısından önemli. Mezarlık, 19. yüzyılda mezarlıkların gelişimine öncülük ettiği için 2003 yılında bölge olarak Ulusal Kent Simgesi seçilmiştir.

Magnificent Seven Mezarlıkları, Birleşik Krallık

Magnificent Seven Mezarlıkları.
Magnificent Seven Mezarlıkları.

Londra’nın yedi büyük mezarlığı, “Muhteşem Yedili” olarak anılıyor. Şehirdeki küçük mezarlıkların yeterli olmaması üzerine Paris’teki Père Lachaise mezarlığından ilham alınarak 1832 yılında Parlamento kararıyla şehir merkezinden uzak, özel mezarlıklar kurulmuş. Ziyaretçilerin bu mezarlıklarda görebileceği heykeller, şapeller ve anıt mezarlar, tarihi İngiliz mimarisinin özelliklerini taşıyor. Ayrıca yeşilliğin ortasındaki patikalarda sessiz, dingin ve anlamlı bir yürüyüş vaat ediyor.

Karacaahmet Mezarlığı, Türkiye

Karacaahmet Mezarlığı.
Karacaahmet Mezarlığı.

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, 1377 yılında kurulan Karacaahmet Mezarlığı, Türkiye’nin en büyük mezarlığıdır. Miskinler, Saraçlar Çeşmesi, Şehitlik, Musallâ ve Duvardibi olmak üzere beş büyük bölgeden, toplamda ise 750 dönümlük bir araziden oluşuyor. Yalnızca mezarlarıyla değil, doğal güzellikleriyle, Anıt Ağaç statüsüne alınan servi ağaçlarıyla da eşsiz bir yer burası. Karacaahmet Mezarlığı, İslam mezheplerinin tümü tarafından mübarek bir defin alanı olarak kabul görüyor.

La Recoleta Mezarlığı, Arjantin

La Recoleta Mezarlığı.
La Recoleta Mezarlığı.

Latin Amerika’nın en meşhur mezarlıklarından biri de La Recoleta Mezarlığı. Buenos Aires’in ilk halk mezarlığı olması burayı dikkate değer kılıyor, çünkü öncesinde Arjantinliler kilise bahçelerine gömülüyorlardı. Bugün âdeta bir açık hava müzesi olan mezarlığı dolaşırken Arjantin tarihine dair pek çok şey öğrenebilir, Art Nouveau, Barok ve Neotgotik mimariye sahip yapıları seyrederek gözlemlerde bulunabilirsiniz.