Dünyadan tema parkları

​Dünyadan tema parkları.
​Dünyadan tema parkları.

Tema parklar, çocuğundan gencine hatta yaşlısına kadar geniş kitlelere hitap eden eğlence mekanları olarak tasarlanıyor. Bir gün boyunca vakit geçirilebilecek bu mekanların dünyada birçok örneği bulunuyor. Hız trenlerinden dönme dolaplara, konsept oyunlardan sahne gösterilerine ve daha birçok oyuncağa kadar farklı konseptte aktivitelere katılmak mümkün.

Vialand, Türkiye

2013 yılında hizmete açılan Türkiye’nin ilk tema parkı Vialand, İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde yer alıyor. 600 dönümlük geniş bir araziye kurulan park, şehrin keşmekeşinden uzaklaşıp kafa dağıtmak isteyen herkesin ziyaret edebileceği şekilde tasarlanmış. Vialand’de oyun alanları, restoranlar, alışveriş merkezi gibi birçok tesis bulunuyor.

Vialand, Türkiye.
Vialand, Türkiye.

Pleasure Beach, Birleşik Krallık

İngiltere’nin Lancashire bölgesinde bulunan lunapark 1896 yılında kurulmuş. Yıllar içerisinde pek çok öne çıkan özelliğiyle kayda geçmiş; bunlardan biri, Birleşik Krallığın en büyük ahşap hız treni koleksiyonuna ev sahipliği yapması. Lunaparkın hız trenlerinin çoğunluğu rekor kıran özellikler taşıyor. Bunların yanı sıra, Pleasure Beach'te Hot Ice, Craig Cristian, Ken Webster ve Nickelodeon Land gibi efsanevi sahne gösterileri de düzenleniyor.

Pleasure Beach, Birleşik Krallık.
Pleasure Beach, Birleşik Krallık.

Disneyland, Fransa

Dünyadan lunaparklar denilince akla ilk önce gelen yerlerden biri, muhakkak Paris’teki Disneyland’dir. Disneyland ve Walt Disney Studios şeklinde iki parktan oluşan cazibe merkezi, Big Thunder Mountain, Karayip Korsanları ve Uyuyan Güzel Kalesi gibi özelleşmiş temalarıyla gencinden yaşlısına her yaştan insan için cazip bir yer. Çok amaçlı eğlence merkezinde hız trenlerinin ve çeşitli oyuncakların yanı sıra müzikal geziler, çeşitli gösteriler ve tematik dükkânlar da bulunuyor; uzaktan gelenler burada genellikle birkaç gün geçirmeyi tercih ediyor.

Disneyland, Fransa.
Disneyland, Fransa.

Efteling, Hollanda

Antik efsaneler, masallar ve folklorik ögeler taşıyan fantezi temalı Efteling, çocuklara bir kültürü aşılamasıyla alışıldık eğlence merkezlerinden biraz daha farklı. İlk olarak 1952 yılında Hollandalı Ressam Anton Pieck tasarlanan ve ses efektleri Yönetmen Peter Reijenders tarafından yapılan Masal Ormanı’nın kurulmasıyla ortaya çıkmış. İkilinin gerçek boyutlu diyoramaları muazzam bir başarı kazanınca bu fikir yıllar içinde gelişerek bugünkü hâlini almış. Hollanda’nın en büyük tema parkı olan Efteling, Avrupa’da en çok ziyaret edilen üçüncü tema parkı aynı zamanda. Nostaljik özellikleri sayesinde çocukların yanı sıra yetişkinlerde de heyecan uyandırıyor.

Efteling, Hollanda.
Efteling, Hollanda.

Legoland, Danimarka

Çocukluğumuzun önemli bir parçası olan legolarla, Legoland’de âdeta bir kent inşa edilmiş. İlk Legoland Tema Parkı olarak 1968’de, Danimarka’nın Billund kentinde açılmış olan bir park burası. İçerisindeki oyuncaklar milyonlarca lego tuğladan oluşuyor. Çocukların gördüklerinde bir daha unutamayacağı bu ilginç tema parkının Mini Lego Dünyası bölümünde dünyanın çeşitli şehirlerinin ve simgesel yapılarının minyatür hâlleri de bulunuyor. Âdeta alternatif bir dünya…

Legoland, Danimarka.
Legoland, Danimarka.

Disney’s Animal Kingdom, Amerika Birleşik Devletleri

Disney Hayvan Krallığı, Walt Disney Şirketi tarafından Florida’da, 22 Nisan 1998 Dünya Günü’nde açılmış bir tema parkı. Hayvanat bahçesi temasına sahip olan park, dünyanın en büyük tema parkı olma özelliğine sahip. Burada çocuklar hem oyunlar oynuyor hem de sayısı 100’ü aşkın hayvan çeşidini nispeten doğal bir ortamda tanıma ve inceleme imkânına erişiyor. Vaha, Keşif Adası, Pandora ve DinoLand, parkta bulunan çok sayıda oyun alanından yalnızca birkaçı.

Disney’s Animal Kingdom, Amerika Birleşik Devletleri.
Disney’s Animal Kingdom, Amerika Birleşik Devletleri.

Gardaland, İtalya

İtalya’nın Kuzedoğu Bölgesi’nde, Garda Gölü’nün bitişiğinde yer alan Gardaland, 1975 yılında hizmete açılmış. Lunapark, Gardaland Mesire Alanı’nın yalnızca bir parçası olmasına rağmen dünyanın öne çıkan eğlence merkezlerinden biri. Yemyeşil bir alanda olması ve içerisindeki su trenleri, Mavi Hortum, Siyah Delik gibi oyunlarıyla ziyaretçilerin her ânını eğlenceli geçirmelerini sağlıyor.

Gardaland, İtalya.
Gardaland, İtalya.

Everland, Güney Kore

Güney Kore’nin Yongin şehrinde bulunan Everland, ülkenin en dikkat çeken tema parkı. Her yıl 5,85 milyon ziyaretçiyi ağırlayan parkın içerisinde bir hayvanat bahçesi ve aquapark da mevcut. Safari gezileri, ülkenin en uzun hız trenleri, dönme dolaplar, deve gezintileri gibi hem kentsel hem de doğal çok sayıda imkânı bir araya getirilmiş. Her yıl Mart-Nisan aylarında gerçekleşen Lale Festivali’ne ev sahipliği yapan Everland, yılın bu dönemine mahsus düzenlediği etkinliklerle de cazip bir mekân.

Everland, Güney Kore.
Everland, Güney Kore.