Dünyanın en büyük 5 akvaryumu

Dünyanın en büyük 5 akvaryumu.
Dünyanın en büyük 5 akvaryumu.

Birbirinden farklı rengarenk balıklar, büyük, küçük deniz anası türleri, su kaplumbağaları, denizatları, daha önce hiç görmediğiniz su bitkileri ve daha neler neler var sualtı yaşamında… Her zaman insanları kendine çeken bu apayrı dünya, hala bilinmezlikleriyle insanları şaşırtıyor. Normal zamanda bu harika yaşamı görebilmeniz için iyi bir dalış eğitiminizin olması ve farklı sualtı yaşamlarını keşfetmek için başka coğrafyalara gidebilecek gücünüzün bulunması gerekli. Tabi zamanınız da varsa. Neyse ki akvaryumlar var! Çünkü akvaryumlar dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan birbirinden farklı binlerce sualtı canlısına ev sahipliği yapıyor. Doğal yaşam alanlarının neredeyse birebir aynısına sahip olan bu canlılar, akvaryumlarda insanlarla buluşuyor. Bu egzotik dünya size büyük bir okyanusun altında gezintiye çıkmışsınız hissi veriyor. Dünyanın dört bir yanında farklı onlarca akvaryum bulunsa da bazıları insanı bu dünyadan koparıp masal diyarlarına götürebilecek cinsten. İşte, içerisindeki canlı çeşitliliğine şaşıracağınız ve renkleriyle büyüleneceğiniz dünyanın en büyük 5 akvaryumu…

Chimelong Okyanus Krallığı, Çin

Chimelong Okyanus Krallığı.
Chimelong Okyanus Krallığı.

Chimelong Okyanus Krallığı hem dünyanın hem de Asya Kıtası’nın en büyük akvaryumu. Çin’in Zhuhai eyaletinde yer alan akvaryum, 2014 yılında hizmete açılmış. Toplam su hacmi 48,8 milyon litre olan akvaryumda 7 farklı su temalı alan bulunuyor. Bu alanların her biri okyanusun farklı bölümlerini temsil ediyor. Aynı zamanda Chimelong Okyanus Krallığı’nda dünyanın en büyük sualtı izleme kubbesi, en büyük akvaryum tankı, en geniş akvaryum penceresi ve en büyük akrilik paneli bulunuyor. Bunca rekoru elinde bulunduran akvaryum, açılışından bir yıl sonra 2015 yılında 7,5 milyon ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen tema parkı olmuş. İçerisinde on binlerce canlının yaşadığı bu akvaryum, sizi sualtı yaşamına dair hem şaşırtıyor hem bilgilendiriyor hem de eğlendirmeyi garanti ediyor.

Marine Life Park, Singapur

Marine Life Park.
Marine Life Park.

Dünyanın en büyük akvaryumlarından biri Singapur’da yer alıyor. Marine Life Park, Resorts World Sentosa'da yer alan bir cazibe merkezi. 60 milyon litre su içeren dünyanın en büyük ikinci akvaryumunda 800’ün üzerinde farklı türde 100 binden fazla sualtı canlısı bulunuyor. Ana paneli dünyanın en büyük paneli olan akvaryum, devasa paneliyle harika bir görsel şölen sunuyor, ziyaretçilere kendilerini okyanusun bir parçası gibi hissettiriyor. Akvaryumun üç ana cazibe merkezi var, S.E.A. Akvaryum, Adventure Cove Su Parkı ve Dolphin Island. Her bir bölüm size farklı bir deniz yaşamını gösteriyor. Ayrıca burada akvaryumun yanı sıra eğlence parkı da bulunuyor. Islak veya kuru eğlence bileti seçenekleri olan akvaryumda sualtı yaşamını görebilir ardından eğlence parkında keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Oceanografic, İspanya

Oceanografic.
Oceanografic.

Sualtı yaşamını seyretmeyi en çok seveceğiniz yerlerden biri de Oceanografic… Bu devasa akvaryum, büyüklük açısından dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Akvaryum, İspanya’nın Valancia bölgesinde bulunuyor. Toplam su deposu hacmi 42 milyon litre olan akvaryum, Avrupa'nın da en büyüğü. Akvaryum, 9 tematik bölgeye ayrılmış ve her biri bölge belli hayvan türleri için dizayn edilmiş. Burada 500'den fazla farklı türden 45.000'den fazla deniz hayvanı bulunuyor. Çeşitlilikten de anlaşılacağı üzere burada yalnızca geleneksel balıklar ve köpek balıkları değil, beluga balinalarını, denizaslanlarını, kır kuşları hatta penguen gibi farklı birçok hayvan görmek mümkün. Fütüristik tarzda mükemmel bir binada yer alan bu akvaryum, ziyaretçilerine muhteşem bir deniz yaşamına şahit olma imkanı sunuyor.

Georgia Akvaryumu, ABD

Georgia Akvaryumu.
Georgia Akvaryumu.

2012 yılına kadar dünyanın en büyük akvaryumu unvanını elinde bulunduran Georgia Akvaryumu, artık en büyük olmasa da mükemmelliğiyle hala ziyaretçilerini büyülüyor. Atlanta’da bulunan akvaryum, 38 milyon litreden fazla su hacmine sahip. Yaklaşık 120 bin hayvana ev sahipliği yapan Georgia Akvaryumu, harika bir dizayna sahip. Soğuk Su Arayışı adı verilen bölümde en soğuk okyanus sakinleriyle tanışırken, Tropical Diver bölümündeki tropikal balıklar, egzotik denizanaları ve mercanlar gibi en sıcak deniz canlılarını görebiliyorsunuz. Ocean Voyager bölümünde ise kendiniz isteseniz belki de hiç göremeyeceğiniz dört balina köpek balığını ziyaret edebiliyorsunuz. Ayrıca, burada köpekbalığı dalışları yapmak ve eğitim almak da mümkün.

Sydney Akvaryumu, Avustralya

Sydney Akvaryumu.
Sydney Akvaryumu.

Dünyanın en büyük akvaryumlarından sonuncusu bize oldukça uzak bir yerde, Avustralya’da. Adından da anlaşılacağı gibi Sydney’de bulunan akvaryumda, 650 farklı türde binlerce deniz canlısı yaşıyor. Bu akvaryumun en güzel özelliği ise muhteşem güzellikteki sualtı tüneli. 160 metre uzunluğundaki bu tünelde yürüyen ziyaretçiler sanki okyanusun tabanında süzülüyormuş hissine kapılıyor ve derinlik algısını kavrayabilir. Çeşitli tematik bölgeler bulunan akvaryumun her köşesinde farklı bir doğaya şahit olunuyor. Açık Okyanus bölümünde 300 kilogramağırlığa sahip olan dünyanın en büyük köpekbalığı koleksiyonu bulunuyor. Great Barrier Reef bölümünde ise rengarenk bir atmosfer sizi karşılıyor. Minik renkli balıklar, renkli yıldızlar, denizatları, polipler… Bu eşsiz dünya, güzelliğiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakırken, sualtı yaşamının neden insanların ilgisini çektiğini bir kez daha hatırlatıyor.