Dünyanın en büyük 7 adası

Dünyanın en büyük 7 adası.
Dünyanın en büyük 7 adası.

Neresinde olursanız olan yolunuz hep denize ya da okyanusa çıkacak ve hep rahatlatıcı su manzarasını göreceksiniz. İnsanlara bu eşsiz imkanı sunan yerler adalar… Ana karalardan ayrılmış, suyun ortasında bir başına duran yegane kara parçaları. Kimi ana karanın çok uzağına sürüklenmiş kimi hemen yanı başında. Palmiye ağaçlarıyla kaplı, beyaz kumlu olanlardan buzullarla kaplı olanlara kadar her biri kendine özel. Peki, en büyükleri hangileri hiç düşündünüz mü? Bir bakışta öbür ucunu göremeyeceğiniz, ana karayı andıran dünyanın en büyük 7 adası yazımızda…

Grönland

Grönland.
Grönland.

Dünyanın en büyük adası, Atlantik ve Arktik okyanusları arasında yer alan Grönland. Adanın toplam alanı 2.130.800 kilometre kare. Bilindiği üzere Grönland, dünyadaki en soğuk yerlerden biri. Danimarka topraklarındaki bu özerk ülke, oldukça sert bir iklime sahip. Yaz ve kış ayları hep soğuk. Arazinin yüzde 80’inden fazlası buzullarla kaplı. Adadaki soğuk iklim nedeniyle burası dünyanın en az insan yaşayan bölgesi. Ada insan yaşamı için pek de uygun bir iklime sahip olmasa da doğal güzellikleriyle insanları kendine çekmeyi başarıyor. Derin fiyortları, yüzen buzdağları, farklı doğası ve kültürü, balina gözlemciliği ve kış sporlarıyla ünlü ada hem bölge halkına hem de ziyaretçilerine güzel anlar yaşatıyor.

Yeni Gine

Yeni Gine.
Yeni Gine.

Grönland’dan sonra dünyanın en büyük ikinci adası 785.753 kilometre karelik alanı ile Yeni Gine. Pasifik Okyanusu’nda yer alan ada, Doğuda Papua Yeni Gine ve batıda Endonezya arasında neredeyse eşit olarak bölünmüş. Bulunduğu konumdan da anlaşılacağı üzere ada tam bir doğal cennet. Hava koşulları yılın her zamanı mükemmel. Adanın her iki tarafında da harika bir sahil şeridi bulunuyor. Denizi eşsiz bu adanın en iyi aktivitesi ise dalış. Zira burada yer alan kendine has biyoçeşitlilik, deniz altındaki canlılar, renkli mercanlar ve farklı balıklar insanı kendine hayran bırakan cinsten. Ayrıca dalış sırasında 2. Dünya Savaşı’ndan kalma uçak ve gemi enkazlarını da görmeniz mümkün.

Borneo

Borneo.
Borneo.

Listemizin üçüncü sırasında Borneo Adası yer alıyor. Bu ada 743.330 kilometre karelik alanıyla, dünyanın üçüncü, Asya’nın ise en büyük adası. Borneo Adası; Brunei, Endonezya ve Malezya olmak üzere 3 ülke arasında bölünmüş durumda. Bu da Yeni Gine Adası gibi harika bir coğrafyada yer alıyor. Yemyeşil tropik yağmur ormanları, yaban hayatı, berrak suları ve egzotik atmosferiyle tam bir doğa harikası. Her yıl binlerce turistin akın ettiği adada yapılabilecek birçok aktivite bulunuyor. Yağmur ormanlarını keşfe çıkabilir, yaban hayata şahit olabilir, kendine hayran bırakan denizin tadını çıkarabilir, kanyon yürüyüşü yapabilir, Güneydoğu Asya’daki en yüksek tepe olan Kinabalu Dağı’nın eşsiz doğasını fotoğraflayabilirsiniz. Ayrıca adada Uzak Doğu’nun eşsiz lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz.

Madagaskar

Madagaskar.
Madagaskar.

Dünyanın en büyük dördüncü adası Afrika’da. Kıtanın doğu kıyısında, Hint Okyanusu’nda yer alan 587.713 kilometre karelik Madagaskar Adası, yaklaşık 88 milyon yıl önce Hint yarımadasından ayrılarak oluşmuş. Doğa harikası bu ada, inanılmaz çeşitlilikteki canlılara ev sahipliği yapıyor. Adada binlerce eşsiz bitki ve hayvan türü barınıyor. Öyle bir çeşitlilikten bahsediyoruz ki adada bulunan 250 bin hayvan türünün yüzde 70’i dünyanın başka hiçbir yerinde yok. 14 bin farklı bitki türünün yüzde 90’ı da yine Madagaskar’a özgü. Kısaca bu adada dünyanın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz manzaralara şahit olabilir, yepyeni deneyimler edinebilirsiniz. Tabi adanın harika denizi, plajları ve gezilecek yerlerini de unutmamak gerek. Madagaskar’ı gemi turuyla keşfe çıkmak ise paha biçilemez.

Baffin Adası

Baffin Adası.
Baffin Adası.

Baffin Adası, 507.451 kilometre karelik alanıyla dünyanın en büyük beşinci adası. Ada, Kanada’nın Nunavut bölgesinde ve ülkenin en büyük adası. Kuzey Kutbu takımadalarından biri olan ada, Arktik Okyanusu’nda bulunuyor. Ada, bulunduğu coğrafya itibarıyla soğuk bir iklime sahip. Yıllık ortalama sıfırın altında 8 santigrat derece sıcaklığa sahip. Sert havası ile her ne kadar göz korkutsa da Baffin Adası, Kutup bölgesinin tüm güzel ve eşsiz özelliklerine sahip. Ada, fiyortları ve tatlı su gölleriyle biliniyor. Ayrıca bölgede kutup ayıları, kutup kurtları ve bir kemirgen türü olan lemmings gibi çok sayıda canlı yaşıyor. Bu adada, buzullardan oluşan eşsiz doğa manzaralarına şahit olabilir, Kuzey Işıkları’nı izleyebilir, köpek kızak turlarına katılabilirsiniz.

Sumatra

Sumatra.
Sumatra.

Dünyanın en büyük adaları listesinde altıncı sırada 473.481 kilometre karelik Sumatra Adası bulunuyor. Endonezya’nın ikinci büyük adası olan Sumatra, Hint Okyanusu’ndaki Malay Yarımadası’nın güneyinde yer almakta. Ada, tektonik bir bölgede bulunduğu için yüksek şiddetli depremlere ve tsunamilere meyilli. Ancak buna rağmen, yeryüzündeki en zengin ve en çeşitli tropik ormanlara ve pek çok nadir türe ev sahipliği yapıyor. Sumatra kaplanı, Sumatra orangutanı, Sumatra gergedanı ve Sumatra yer guguğu kritik derecede tehlike altındaki türlerden bazıları. Ada, bu çeşitlilik sayesinde Endonezya’nın birçok bölgesine göre daya iyi bir ekonomiye sahip. Bu adada eşsiz dağ gezilerine çıkabilir, nesli tükenmekte olan vahşi yaşamına şahit olabilir, deniz ve plajlarının tadını çıkarabilirsiniz.

Honshu Adası

Honshu Adası.
Honshu Adası.

Listemizin son sırasında ise Honshu Adası yer alıyor. Dünyanın yedinci büyük adası olan Honshu, 225.800 kilometre karelik bir alana sahip. Pasifik Okyanusu ile Japonya Denizi arasında yer alan ada, Japonya anakarasının bir parçası ve ülkenin dört adasının en büyüğü. Ada, Japonya’nın bazı büyük şehirlerine ve kültür alanlarına ev sahipliği yapıyor. Buna istinaden dünyanın en kalabalık adalarından biri olarak da biliniyor. Japonya’nın toplam alanının yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan Honshu, ülkenin başkenti Tokyo’yu barındırıyor. Dağlık ve volkanik bir alanda bulunan adada, sıklıkla depremler yaşanıyor. Adanın en aktif yanardağı ise ülkenin simgelerinden olan Fuji Dağı. Bu adaya giderek Japonya’nın büyük bir kısmını görebilir, mükemmel doğasını keşfedebilir, eşsiz lezzetlerini tadabilirsiniz.