Dünyanın en güçlü pasaportları

Dünyanın en güçlü pasaportları.
Dünyanın en güçlü pasaportları.

Seyahat insanlığın varoluşundan bu yana yapılan bir eylem. İlk zamanlarda insanlar yaşamlarını sürdürebilmek için göç ederek mecburi seyahat ederlerdi. Zamanla iş gezileri, eğlence gezileri, konaklama gibi farklı birçok sebeple seyahat gerçekleştirilmeye başlandı. Günümüzde insanlar her an istediği her yere seyahat edebiliyor. Seyahat için en gerekli olan şey ise pasaport. Yurt dışındaki ülkeler için bir nevi kimliğiniz olan pasaportunuz, vizesiz gerçekleştireceğiniz seyahatlere göre güçlü ya da güçsüz olarak nitelendiriliyor. Peki dünyanın en güçlü pasaportları hangileri? Pasaport hesaplamaları neye göre yapılıyor? Hepsini yazımızda sizler için derledik.

Henley Pasaport Endeksi

Dünyadaki tüm pasaportları en zayıftan en güçlüye sıralayan Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi, seyahat eden vatandaşlar için büyük önem taşıyor. Henley &Partners tarafından hazırlanan sıralama, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği verileri kullanılarak hazırlanıyor. Liste, pasaport sahiplerinin 227 olası seyahta noktasındaki vizesiz seyahat edebilecekleri ülke sayısına göre dünyadaki 199 pasaportun bir sıralamasını sunmakta. Her seyahat yeri için, vize gerekmiyorsa veya varışta vize mevcutsa, söz konusu pasaport 1 puan alıyor. Her bir pasaportun puanları, toplam puanını oluşturmak için toplanıyor ve diğer tüm pasaportlara göre sıralanıyor. Puanı yüksek olan pasaport o derece güçlü oluyor.

Dünyanın en güçlü pasaportları

Japonya

2022 yılı verilerine göre en güçlü pasaport Japon pasaportu. Dünyanın en yüksek hareketlilik puanına sahip ve en çok arzu edilen pasaportları olarak görülen Japon pasaportu, 193 ülkeye vizesiz erişim sağlıyor.

Japonya.
Japonya.

Singapur ve Güney Kore

Dünya üzerinde en çok talep edilen ikinci pasaport sırasında bir Asya ülkeleri yer alıyor. 192 varış noktasına kolay erişim sağlayan Singapur ve Güney Kore pasaportları için yalnızca 32 ülke vize istiyor.

Güney Kore.
Güney Kore.

Almanya ve İspanya

Üçüncü sırada ise iki Avrupa ülkesi yer alıyor. Almanya ve İspanya pasaportu ile 190 ülkeye vizesiz seyahat edilebiliyor.

İspanya.
İspanya.

Finlandiya, İtalya ve Lüksemburg

Dördüncü sırayı üç ülke paylaşıyor. İskandinav ülkesi Finlandiya ve Avrupa ülkeleri İtalya ile Lüksemburg pasaportları dünyanın en güçlü pasaportlarından. Bu ülkelerin pasaportları ile 189 farklı yere vizesiz seyahat edilebiliyor.

İtalya.
İtalya.

Avusturya, Danimarka, Hollanda ve İsveç

Dünyanın en güçlü beşinci pasarportu Avusturya, Danimarka, Hollanda ve İsveç ülkelerine ait. 1 puan ile dördüncülüğü kaçıran bu pasaportlar ile vizesiz 188 ülkeye gidilebiliyor.

Hollanda.
Hollanda.

Türkiye listenin ortalarında

Henley Pasaport Endeksi listesinde ülkemiz Türkiye’nin pasaport sırası 54. Sıralamada ortalarda yer alan Türkiye pasaportu ile 110 ülkeye vizesiz seyahat gerçekleştirilebiliyor. Vizesiz gidebileceğiniz ülkelerden birkaçını aşağıda yer alan linklerdeki yazılarımızda bulabilirsiniz.