Dünyanın en güzel 10 dağı

Kirkjufell Dağı.
Kirkjufell Dağı.

Dünya, insanlara yaşam kaynağı olmanın yanı sıra doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bir gezegen. Birçok farklı oluşum ile süslenmiş bu gezegen; insanlar için her zaman keşfedilecek yeni bir hayat. Ovalardan okyanuslara, üzerinde yaşayan canlılardan yeraltı kaynaklarına kadar her bir zerresi hala keşfediliyor, hala öğrenilmeye çalışılıyor. Gezegenimizin insanı büyüleyen ihtişamlı yapılarından biri de dağları... Kimi yüksekliğiyle kimi şekliyle kimi de oluşum biçimiyle kendine hayran bırakıyor. İşte dünyanın en güzel 10 dağı...

Fuji Dağı

Dağ denince aklınızda canlanan görseli düşünün. Simetrikliğiyle eşsiz bir görsel sunan Fuji, tam olarak aklınızda canlanan dağ... Japonya'nın simgesi olan dağ, 3.766 metre yüksekliğiyle ülkenin en yüksek dağı. Aktif bir startovolkan olan Fuji'nin en yakın patlama tarihi neyse ki 1700'lü yıllar. Kış aylarında karla kaplanan dağın simetrik konisi, insanı kendine hayran bırakan bir görünüm sunuyor. Sanat ve fotoğrafçılık için ilham kaynağı olan Fuji Dağı, turistler ile dağcıların sıkça ziyaret ettiği bir doğa harikası.

Rocky Dağları

Rocky Dağları.
Rocky Dağları.

Kuzey Amerika'nın batısını süsleyen sıradağlar Rocky Dağları... Bu muazzam güzellikteki sıradağlar, büyük ekolojik değere ve biyoçeşitliliğe sahip. 1915 yılında milli park unvanını alan Rocky, 1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi ilan edilmiş. Nehirleri, vadileri ve heybetli yükseklikleriyle tam bir doğa harikası olan dağlar, dağcıların ve gezginlerin dikkatini çekiyor. Ayrıca bölge özellikle doğa gezintisi, kamp, dağcılık, balıkçılık, avcılık, dağ bisikletçiliği, kayak ve snowboard için popüler bir turizm bölgesi.

Roraıma Dağı

Roraıma Dağı.
Roraıma Dağı.

Brezilya ve Venezuela arasında, Amazon ormanları içerisinde bulunan Roraima Dağı, dünyanın en gizemli yerlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Roraima Dağı, gökyüzüne doğru fırlayan yapısıyla masalsı bir görünüme sahip. Sakladığı gizemler sayesinde ‘kayıp dünya’ olarak adlandırılan dağ, 2.770 metre yüksekliğe sahip. Son derece sert kuvars taşından oluşan bu ilginç dağ bir mimarın elinden çıkmış görüntüsü veriyor. Dağdaki esrarengiz coğrafi farklılıklar ve eşsiz görüntüsü Roraıma’nın en güzel dağlar listesinde yer almasını sağlıyor.

Kilimanjaro Dağı

Kilimanjaro Dağı.
Kilimanjaro Dağı.

Dünyanın en güzel dağlarından biri de Kilimanjaro... Tanzanya’da yer alan dağ, dünyanın en yüksek bağımsız dağı. Yani, bir dağ silsilesine bağlı değil. Afrika’nın çatısı olarak adlandırılan dağ, 1987 yılında, UNESCO tarafından Dünya Doğa Mirası olarak ilan edilmiş. Sönmüş bir volkan olan dağ, 5.895 metre yüksekliğe sahip. Kimi kısımları karlarla kaplı olan Kilimanjaro Dağı, kara kıtada karın görüldüğü tek yer olarak bilinmekte. Canlı türü açısından zengin olan dağda zebra, aslan, kaplan, bufalo, maymun, antilop, zürafa ve yüzlerce kuş türü görmek mümkün.

Cerro Torre Dağı

Cerro Torre Dağı.
Cerro Torre Dağı.

Sivri yapısıyla adeta dünyanın merkezini delip gökyüzüyle buluşan bir görünüm çizen Cerro Torre, tüm görkemiyle görenleri büyülüyor. 3.133 metre yükseklikteki dağa tırmanış oldukça zor. Bu nedenle dünyanın en zor ve en çok arzulanan zirvelerinden biri olarak biliniyor. Dağa ilk tırmanış 1959 yılında gerçekleşse de zirveye ulaşıldığı kanıtlanamadığı için Cerro Torre bugüne kadar hala tırmanılmamış kabul ediliyor. Arjantin-Şili sınırında bulunan bu dağ, yer yer buzla kaplı alanları, sert rüzgarları, heybetli ve büyüleyici görüntüsüyle en güzel dağlar arasında.

Huayna Picchu Zirvesi

Huayna Picchu Zirvesi.
Huayna Picchu Zirvesi.

Eteklerine dökülen İnka şehri, zirvesini kaplayan tapınak kalıntıları ve dağın ihtişamlı görünümü... Huayna Picchu zirvesi, tüm bu özellikleriyle en güzel dağlar arasında yer alıyor. Eski dilde ismi genç tepe anlamına gelen dağın, 2.693 metre yüksekliği bulunuyor. İster dağın zirvesinden bakın isterseniz şehrin uzak bir noktasından, iki türlü de görülecek manzara adeta doğa harikası... Zirve, harabelerin klasik kartpostal deseni olarak, arka planda yükselen görüntüsü ile ün yapmış durumda. Şehrin koruyucusu gibi gökyüzüne yükselen dağ, turistlerden büyük ilgi görüyor.

Kirkjufell Dağı

Kirkjufell Dağı.
Kirkjufell Dağı.

Çevresindeki şelale ve lagünlerle tablo gibi bir görünüm oluşturan Krikjufell Dağı, İzlanda’da yer alıyor. 463 metre yükseklikteki dağın adı İzlanda dilinde kilise dağı anlamına geliyor. Dağ görünümü ise herkes tarafından farklı yorumlanıyor. Sivri zirvesinden eteklerine doğru genişleyen yapısı nedeniyle kimisi dondurma külahına benzetmiş dağı kimisi cadı şapkasına… Kama şeklindeki dış yüzeyi sayesinde dikkat çeken bu doğa harikası, çevresinde yer alan şelalelerle birlikte kartpostallık görüntüler oluşturuyor. Ünlü Game of Thrones dizisinin 6. ve 7. Sezonlarında gösterilen dağın popülerliği son dönemlerde daha da artmış durumda.

Masa Dağı

Masa Dağı.
Masa Dağı.

Bu dağ o kadar güzel ki, dünyanın 7 doğal harikasından biri. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kentinde bulunan Masa Dağı, dünyanın en eski dağ oluşumları arasında yer alıyor. Dağ, okyanusun kıyısından yüzlerce metre yükseğe uzanan dik kayalıkların üzerine kurulu plato yapısı nedeniyle uzaktan bakıldığında bir masayı andırıyor. Dünya dillerindeki ismini de bu benzetmeden alıyor. Masa Dağı, ihtişamlı okyanus ve doğa manzaraları, yüzlerce farklı yürüyüş, bisiklet ve tırmanış parkurları ve zengin bitki çeşitliğiyle, her yıl 800 binden fazla turisti kendine çekiyor.

Huangshan Dağı

Huangshan Dağı.
Huangshan Dağı.

Dünya üzerinde gün batımının hayranlıkla izlenebileceği yerlerden biri Huangshan Dağı… 1.864 metre yükseklikteki bu sıradağlar, Çin’de yer alıyor. Bir tutam sisle kaplanmış yükselen granit zirveler, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor ve Çin'in en popüler turistik yerlerinden biri. Sıradağlardan izlenebilen günbatımı, tuhaf biçimde şekilli granit zirveleri, Huangshan çam ağaçları, kaplıcalar, kış karları ve yukarıdaki bulutların manzaraları adeta insana cennetten bir köşede hissi veriyor. Çin’e giden turistlerin çoğunun görmeden dönmediği bu sıradağlar; çok sayıda şair, ressam ve film yapımcısına da ilham veriyor.

Ağrı Dağı

Listemizin son ve bizce en güzel dağı ise Türkiye’de… 5.137 metrelik rakımla Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek dağı ve aynı zamanda dünyanın en büyük volkanik dağı olan Ağrı, güzelliğiyle kendine hayran bırakıyor. Dağ, kışın karla kaplı ihtişamlı görüntüsü, yazın zirvedeki takke buzulu ile yılın her mevsimi ayrı bir görsel şölen sunuyor. Farklı efsanelere konu olan Ağrı Dağı, kutsal kitaplarda Nuh Tufanı’ndan sonra Nuh’un gemisinin tepesine oturmuş olarak bulunduğu yer olması sebebiyle kutsal dağ olarak da biliniyor. Tarih boyunca Orta Asya’dan gelen kavimlerin Anadolu’ya geçiş için kullandığı dağ, birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış.