Dünyanın en güzel 5 botanik bahçesi

Dünyanın en güzel 5 botanik bahçesi.
Dünyanın en güzel 5 botanik bahçesi.

Dünyada gezilip görülecek sayısız yer var. Doğaseverseniz dağlar, tepeler, ırmaklar, tarihe meraklıysanız eski yerleşim yerleri, oteller, tarihi eserler, sanata düşkünseniz müzeler, sanat galerileri ve daha sayılamayacak bir sürü şey… Onlardan biri de botanik bahçeler. İnsan eliyle oluşturulan bu özel bahçeler için envai çeşit bitki toplanıyor ve bu bitkiler burada özenle yetiştiriliyor. Bahçeler dünyanın dört bir yanından gelen bitkilere özel bölümlerden oluşuyor. Her biri için özel alanlar oluşturulan bu bitkilere özenle bakılıyor. İnsanlarında ziyaretine izin verilen bu harika bahçelerde turlar, sanat sergileri, açık hava tiyatrosu veya müzik gösterisi düzenlenebiliyor. Haydi, gelin dünyadaki en güzel 5 botanik bahçesini ziyaret edelim.

Kew Bahçeleri, İngiltere

Kew Bahçeleri, İngiltere.
Kew Bahçeleri, İngiltere.

Burası, dünya üzerinde en fazla bitki çeşitliliğini görebileceğiniz harika bir cennet. Bir diğer bilinen adıyla Kraliyet Botanik Bahçesi, İngiltere’de 1840’ta açılmış. Bir botanik bahçeden beklenen her şey burada mevcut. Kew Bahçeleri’nde, 30.000’in üzerinde canlı bitki ve 7 milyonun üzerinde kurutulmuş bitki türü bulunuyor. Bu rakamlar ile dünya üzerindeki en büyük bitki çeşitliliğinin olduğu bahçe unvanını alıyor. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer edinen bu harika bahçe, 121 hektarlık büyük bir alanda kurulu. İçerisinde farklı seraların bulunduğu Kew Bahçeleri kütüphanesinde 750 binden fazla kitap yer alıyor. Anlayacağınız burası yalnızca size bitki çeşitliliği değil, harika bir kültür, tarih ve doğa sunuyor.

Saihō-ji, Kyoto, Japonya

Saihō-ji, Kyoto, Japonya.
Saihō-ji, Kyoto, Japonya.

Doğa ve bitkiler denince Japonya’nın işin içinde olmaması imkansız. İnanılmaz doğal güzelliklere sahip bu ülkede, öyle büyüleyici bir botanik bahçe var ki insanı kendine hayran bırakıyor. Ünlü, Japon bahçelerinden biri olan Saihō-ji, içerisindeki yosun çeşitliliğiyle diğerlerinden ayrılıyor. Unesco Dünya Mirası listesindeki botanik bahçe, yosunların renklerindeki değişimlerle her mevsim bambaşka bir güzelliğe sahip oluyor. Bahçenin ortasında ise 1200 yaşında eski ve yerel halk için oldukça kutsal olan bir tapınak bulunuyor. Tapınağın duvarları da 120 çeşit yosun türüyle kaplı. Çalı ve ağaçların da olduğu bahçe sanki masal diyarlarındaki bir cenneti anımsatıyor. Her yeri dolduran yosunlar, doğanın üzerine serilmiş bir halı gibi görünüyor.

Körfez Bahçeleri, Singapur

Körfez Bahçeleri, Singapur.
Körfez Bahçeleri, Singapur.

Uzakdoğu’ya uğramışken Singapur’daki Körfez Bahçeleri’ni es geçmek olmaz. 101 hektarlık bir alana yayılan bu şahane bahçe, Singapur’un yeşil ülke imajı oluşturması için ortaya atılan bir proje sonucu hayata geçmiş. 2012 yılında tamamlanan proje sonucunda, bahçe ve bahçecilik sanatının tüm görkemini barındıran harika bir iş ortaya çıkmış. Üç bahçesi arasından en büyüğü olan Güney Körfezi, ülkenin milli çiçeği olan orkideden ilham alınarak tasarlanmış. Burada dağ bitkilerinden tropik bitkilere kadar binlerce bitki türü bulunuyor. Dünyanın en büyük cam serasına sahip bahçede ikonik ağaçlar yer alıyor. Masallardan gelmiş gibi görünen bu ağaçlar, bitkilere gerekli gölge alanı sağlıyor. Ayrıca, fotosentezi yapabilmeleri için güneş ışığını alabilmelerini ve yağmur suyunu toplayarak gerekli sulak alanı oluşturmalarına imkan tanıyor.

Kirstenbosch Ulusal Botanik Bahçesi, Güney Afrika

Kirstenbosch Ulusal Botanik Bahçesi, Güney Afrika.
Kirstenbosch Ulusal Botanik Bahçesi, Güney Afrika.

Şimdi rotamızı Güney Afrika’ya çeviriyoruz çünkü burada da kesinlikle görülmesi gereken harika bir botanik bahçe bulunuyor. Kirstenbosch bahçeleri, Cape Town‘daki Masa Dağı’nın doğu eteğinde bulunuyor. Bu eşsiz botanik bahçe, 1913 yılında Güney Afrika’ya özgü bitki örtüsünü korumak amacıyla kurulmuş. 5.26 kilometrekarelik bir alana kurulan bahçelerin yalnızca 10’luk bir kısmı işlenmiş ve düzenlenmiş. Geri kalan bölgeler ise yabanıl durumda. 250 bin kurutulmuş bitki türünün bulunduğu bu şahane bahçede birçok etkinlik de düzenleniyor. Bahçelerden, dağ yamaçları boyunca yukarı çıkan birkaç patika, yürüyüşçüler ve dağcılar tarafından oldukça rağbet görüyor. Bahçelerde düzenli olarak taş heykel sergisi yapılıyor ve yaz aylarında, pazar akşamları bahçelerde popüler bir dizi açık hava konseri düzenleniyor.

Rio de Janeiro Botanik Bahçesi, Brezilya

Rio de Janeiro Botanik Bahçesi, Brezilya.
Rio de Janeiro Botanik Bahçesi, Brezilya.

Son durağımız Güney Amerika’nın en sevilen ülkelerinden olan Brezilya’daki Rio de Janeiro Botanik Bahçesi… 1808 yılında kurulan ve tamamı 140 hektarlık alana yayılan bahçede hem Brezilya’ya hem de ülke dışına ait flora bulunuyor. Buranın yapılış amacı ise hindistancevizi, karabiber ve tarçın gibi bitkileri Brezilya’ya adapte etme. Bahçe hem tropikal hem de tropikal olmayan birçok bitkiyi ve ağacı bünyesinde barındırıyor. Bazıları tükenme tehlikesi olan yaklaşık 6,500 bitki türü de bu bahçede korunuyor. Ayrıca parkta 900 adet farklı palmiye ağacı türü bulunuyor. UNESCO tarafından biyosfer koruma alanı ilan edilen bu harika bahçeyi, ikonik İsa heykelinin olduğu tepeden Corcovado Dağları’nın eteklerine doğru baktığınızda görebilirsiniz.