Dünyanın en güzel 5 nehri

Dünyanın en güzel 5 nehri.
Dünyanın en güzel 5 nehri.

Dünya insanların keşfetmeye doyamayacağı sonsuz bir güzellik diyarı. Uçsuz bucaksız okyanusları, heybetli dağları, bin bir çeşit bitkileri, canlıları ve daha neler neler… Tüm ömrünüzü gezginliğe adasanız bile belki de dünyanın tüm güzelliklerini görmeye yetmez. Ancak bir yerlerden de başlamak gerek. Gezegenimizi keşfe başlamak için dünyanın en güzel nehirleri harika bir seçenek. Kıvrım kıvrım kıvrılan, sularının serinliğiyle coşturan, etrafındaki doğasıyla kendine hayran bırakan nehirler hem doğayı tanımak hem de farklı bir seyahat gerçekleştirmek için en iyi rotalardan biri. Siz de kendinize yeni bir macera arıyorsanız, buyurun sizi dünyanın en güzel 5 nehrini görmeye davet edelim.

Nil Nehri

Nil Nehri.
Nil Nehri.

Güney Amerika’daki Amazon Nehri’nden sonra dünyanın en uzun ikinci nehri olan Nil, kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında. Kuzeydoğu Afrika bölgesinde yer alan nehir, 6,695 kilometre uzunluğunda ve 3.400.000 kilometrekarelik havza alanına sahip. Onu diğerlerinden ayıran özelliği ise büyüklüğü değil güneyden kuzeye doğru akması. Mısır, Sudan, Burundi, Ruanda, Kongo, Tanzanya, Kenya, Uganda ve Etiyopya olmak üzere 9 ülkeye komşu olan bu doğa harikası Sudan'dan başlayarak Akdeniz’e dökülüyor. Tarih boyunca birçok medeniyete can olan bu nehir, günümüzde de bölgenin ekonomisi için oldukça önemli. Dünya çapında doğallığı ve yaban hayatı ile tanınan Nil; timsahlar, leoparlar, denizatları gibi yırtıcı birçok vahşi hayvana ev sahipliği yapıyor. Nehrin insanla etkileşimi MÖ 5000 yılına dayanıyor ve bugün hala insanların cazibe noktalarından biri. Nehirde tekne gezileri, safari turları ve doğal güzellikleri keşfetmek için yürüyüşler düzenleniyor.

Volga Nehri

Volga Nehri.
Volga Nehri.

Sıradaki durağımız Rusya’nın en büyük, dünyanın en uzun nehirlerinden olan Volga Nehri… Dünyanın en uzun Avrupa nehri olarak bilinen Volga’nın uzunluğu 3.530 kilometre. İdil Nehri olarak da bilinen Volga, Valday Tepeleri'nden doğuyor ve onlarca büyük şehir ve kasabayı besleyerek Hazar Denizi’ne dökülüyor. Nehir günümüzde de olmak üzere tarih boyunca Rusya için önemli bir kaynak olmuş. Öyle ki Rus halkının çoğunluğu bu nehrin havzasında yaşıyor. Ülkedeki ticaretin ana kaynağı olan Volga üzerinde bulunan limanlar ve kanallar, ülke ekonomisinde de büyük önem taşıyor. Nehir, doğal güzelliği ve tarihi önemi ile turistleri de kendine çekiyor. Nehir boyunca konumlanmış güzel şehirler ve nehrin doğal güzellikleri yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Su sporlarının sıklıkla yapıldığı nehirde, özellikle yaz aylarında nehirde yüzme, balık tutma ve tekne gezileri yapmak oldukça popüler.

Yangtze Nehri

Yangtze Nehri.
Yangtze Nehri.

Çin’in doğal güzelliklerini bilmeyen yoktur. Onlardan biri de Yangtze Nehri… Asya kıtasının en uzun nehri olan Yangtze, Amazon ve Nil nehirlerinden sonra dünyanın üçüncü en uzun nehri unvanını taşıyor. Ona bu unvanı veren ise 6.370 kilometrelik uzunluğu. Bu kadar uzun olmasına rağmen Yangtze, dünyada yalnızca bir ülkeyi sulayan en büyük nehir. Tibet Platosu'ndan doğan nehir, Doğu Çin Denizi’ne dökülüyor. Nehir, yanından geçtiği birçok şehrin önemli bir tarım, sanayi ve turizm kaynağı. Nehrin havzası Çin nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapmakta ve bu nedenle ekonomik olarak oldukça önemli bir konumda. Nehir boyunca tarım arazileri, endüstri tesisleri ve büyük şehirler bulunuyor. Nehir boyunca devam eden kanyonlar, şelaleler ve doğal güzellikler ise nehri turizm merkezi haline getirmiş. Buranın Çin kültürüyle birleşen doğa güzelliklere sahip Yangtze Nehri, dünya üzerinde görülmeye değer yerlerden.

Thames Nehri

Thames Nehri.
Thames Nehri.

Nehir deyince aklınıza hep yeşillikler geliyor değil mi? Ancak bu nehir diğerlerinden farklı. Çünkü Thames Nehri, İngiltere’nin başkenti olan Londra’nın ortasından geçiyor. İngiltere’nin güneyinde yer alan bu nehir listemizdeki diğerlerine göre oldukça kısa. 346 kilometre uzunluğunda. Kaynağını Gloucestershire'daki Thames Yaylası'ndan alan nehir, Londra'nın merkezinden geçerek Kuzey Denizi'ne dökülüyor. Thames Nehri, tarih boyunca İngiltere’nin önemli su kaynaklarından biri olmuş. Zira İngilizler Orta Çağ’dan bu yana nehri hayatlarının bir parçası haline getirmiş. Londra’nın ekonomik, sosyal ve kültürel hayatının merkezi olan Thames Nehri, turistler tarafından da oldukça seviliyor. Kentin simgelerinden biri haline gelen Thames, çevresindeki diğer önemli turistik yapılarla da ziyaretçilerine güzel olanaklar sunuyor. Nehir boyunca Tower Bridge, Houses of Parliament, Big Ben ve Londra Kulesi gibi kentin simge yapıları görülebiliyor. Şehir ile bütünleşen bu doğa harikası görenleri kendine hayran bırakıyor.

Ganj Nehri

Ganj Nehri.
Ganj Nehri.

Son durağımız Hindistan’daki Ganj Nehri. Himalaya yaylâlarındaki Bhagirathi ve Alakmanda akarsularının birleşmesinden doğan 2.525 kilometre uzunluğundaki nehir, Bengal Körfezi’ne dökülüyor. Buranın diğer nehirlerden farkı bölge halkı tarafından kutsal kabul edilmesi. Hindular bu nehri Tanrıça Ganga'nın kişileştirilmiş formu olarak kabul ediyor ve bu nedenle nehre tapıyor. İnançlarına göre belirli günlerde nehirde yıkanmak günahların affedilmesini ve tövbelerin kabul edilmesini sağlıyor. İnanışa göre Ganj Nehri hiç kirlenmiyor. Bu inanç nedeniyle yıllarca kirliliği engellemek için hiçbir önlem alınmamış, birçok kanalizasyon hattı ve fabrika atıkları nehre boşaltılmış. Devletin nehri temizlemek için çabaları hala sürüyor. Şehre yakın bölgeler insanlar tarafından kirletilse de nehrin doğduğu bölgelerde doğal ve ekolojik zenginlik oldukça yüksek. yunuslar, balıklar, timsahların yaşadığı nehir, doğal güzellikleri ve Hindistan’a özgü kültürel değerleriyle dünya üzerinde görebileceğiniz en güzel ve ilginç nehirlerden biri.