Dünyanın en iyi 5 sanat galerisi

Dünyanın en iyi 5 sanat galerisi.
Dünyanın en iyi 5 sanat galerisi.

Sanat, insanın yaşamı anlamlandırdığı yegane iletişim şekillerinden biri. Ünlü ressam Pablo Picasso’nun dediği gibi ‘Sanatın amacı, ruhumuzu, gündelik hayatın tozlarından temizlemektir.’ Kimi bir resim yaparak içindekileri döker dışarı, kimi bir heykel oluşturarak mutluluklarını anlatır. Bazısı da sanat yapamaz ancak kendini sanatta bulur. Bir tabloya bakarken renklerde kaybolur, bir tiyatro oyununda ruhunu doyurur ya da okuduğu bir şiirde kendini bulur. Sanat da kendi için birçok dala ayrılır. O dallardan bir olan görsel sanatlar, sanat galerisi ya da müzesi denilen yerlerde sergilenir. Bir nevi eserlerin evi olan bu galeriler, insanları sanatla buluşturuyor. Biz de yazımızda sizi dünyanın en iyi 5 sanat galerisine götürüyoruz.

Museum of Modern Art, ABD

Museum of Modern Art.
Museum of Modern Art.

Modern Sanat Müzesi kısa adıyla MoMa, ABD’nin New York eyaletinde bulunan bir sanat müzesi. Birçok kişi tarafından dünyadaki en önemli modern sanat müzesi olarak görülen MoMa, ziyaretçilerini yalnızca çağdaş sanat eserleriyle buluşturuyor. Ziyaretçilerini zamanımızın sanatını, düşünme biçimini ve meselelerini keşfetmeye çağırıyor. Hem mekânsal olarak hem de içerideki atmosfer, MoMa’ya girdiğiniz anda sizi adeta etkisi altına alıyor. Etkinlikleri ve sanat dolu programlarıyla burası ziyaretçilerini zamanımızın sanatını keşfetmeye, düşünme biçimini benimsemeye davet ediyor. Geniş bir koleksiyona sahip MoMa’da mimariden tasarıma, resimden baskıya birçok alanda 150 bin ayrı parça yer alıyor. MoMa’da Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Frida Kahlo gibi ünlü sanatçıların eserleri de bulunuyor.

Louvre Müzesi, Fransa

Louvre Müzesi.
Louvre Müzesi.

Konumuz sanatsa Louvre Müzesi’ne değinmeden olmaz. Çünkü burası dünyanın en büyük sanat müzesi… Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan müzede, tarih öncesi çağlardan 21. yüzyıla kadar uzanan oldukça büyük bir koleksiyon bulunuyor. 380.000'den fazla sanat eserine ev sahipliği yapan müzede yaklaşık 35 bin kadar tarihi sanat eseri sergileniyor. Müze; resim, heykel, doğu sanatları, Mısır sanatları, Yunan sanatları, sanat eserleri, desen gibi dallara ayrılan kısımlardan oluşuyor. Burası yalnızca eserleriyle değil, bulunduğu yapısıyla da tam bir sanat eseri. Müzenin binası 12. Yüzyılın sonlarında kale olarak inşa edilmiş. Ancak şehrin genişlemesiyle işlevini kaybetmiş ve Fransız kralların resmi konutluğunu yapmış. İlk müze olarak 1682 yılında kullanılmaya başlanmış. Napolyon Avlusu’nda bulunan ünlü piramidi ise mekana daha sanatsal ve ölümsüz bir hava katmış.

The Rijksmuseum, Hollanda

The Rijksmuseum.
The Rijksmuseum.

Kesinlikle görmeniz gereken sanat galerilerinden biri de Rijksmuseum… Amsterdam'daki Museumplein'da yer alan müzede sanat, zanaat ve tarih alanındaki parçalar sergileniyor. Ayrıca müzede, Hollanda Altın Çağı'na ait geniş bir tablo koleksiyonu ve oldukça büyük bir Asya sanatı koleksiyonu yer alıyor. 1800 yılında yapılan Rijksmuseum, Hollandalı bir şehir yöneticisine ait koleksiyonun sergilenmesi için kurulmuş. Daha sonra Amsterdam’daki tablolar da dahil edilerek zamanla koleksiyon genişletilmiş. Her bir parçası sanat eseri olan müzenin de ilginç bir serüveni var. 1863’te yeni bir müze binası inşa etmek için bir tasarım yarışması yapılmış ancak hiçbiri kaliteli bulunmamış. 1876 yılında yarışma tekrarlanmış ve gotik mimari ve Rönesans ögelerini taşıyan bir tasarım seçilmiş. Binanın içinde ve dışında, Hollanda sanat tarihine atıfta bulunan zengin süslemeler bulunuyor. Burası hem binası hem de eserleriyle sizi kendine hayran bırakıyor.

Tate Modern, İngiltere

Tate Modern.
Tate Modern.

Dünyanın en büyük çağdaş sanat galerilerinden biri Tate Modern… Londra’da yer alan müzede ulusal ve uluslararası modern sanat eserleri sergileniyor. Aslında elektrik santrali olarak inşa edilen yapı 1981 yılında işlevini kaybetmiş ve yeniden tasarlanarak müze haline getirilmiş. Müze yapılmasındaki amaç ise İngiliz sanatına olan ilgiyi artırmak ve halkı bilgilendirmek… İlk açıldığında küçük bir İngiliz sanat eserleri koleksiyonunu sergileyen müzenin, ulusal koleksiyonunda bugün yaklaşık 70.000 sanat eseri bulunuyor. Sadece ulusal değil uluslararası eserleri koleksiyonuna ekleyen Tate; Afrika, Orta Doğu, Asya-Pasifik, Latin Amerika, Doğu Avrupave Güney Asya’dan birçok çağdaş sanat eserini sergiliyor. Çağdaş sanatın öncü isimlerinden Banksy, Damien Hirst ve Roy Lichtenstein gibi sanatçıların eserlerine de ev sahipliği yapıyor.

Uffizi Galerisi, İtalya

Uffizi Galerisi.
Uffizi Galerisi.

Listemizin son sırasında hem İtalya’nın en çok ziyaret edilen müzesi hem de dünyanın en büyük ve ünlü müzelerinden biri olan Uffizi Galerisi yer alıyor. Bu harika müze, Floransa’da tarihi şehir merkezinde yer alıyor. İki katlı ‘U’ şeklindeki müzede, dünyaca ünlü eserler sergileniyor. Özellikle İtalyan Rönesansı dönemine ait paha biçilmez eserlere burada bulunuyor. Ayrıca, Uffizi Galerisi, Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi ünlü sanatçıların eserlerini de bünyesinde barındırmakta. İçerisindeki eserler gibi, eserlerin bulunduğu müze binası da tam bir sanat eseri. 1581 yılında inşası tamamlanan bina aslında yargıçlar için ofis olmak üzere yapılmış. İsmi de İtalyanca ‘ofisler’ anlamına gelen Uffizi olarak belirlenmiş. Ancak daha sonra müze olarak kullanılmasına karar verilmiş.