'Dünyanın en iyisi': 50 Peynirli Şehir Balıkesir

'Dünyanın en iyisi': 50 Peynirli Şehir Balıkesir.
'Dünyanın en iyisi': 50 Peynirli Şehir Balıkesir.

“50 Peynirli Şehir Balıkesir” gastronomi dünyasının en seçkin etkinliklerinden “Gourmand Cookbook Award” da peynir ve süt kategorisinde 12 finalist arasından birinci seçilerek alanında dünyanın en iyisi unvanına sahip oldu.

UNESCO Gastronomi alanında yaratıcı şehir unvanına sahip olan Çin’e bağlı Özerk Yönetim Bölgesi Makao’da 2019 yılında gerçekleştirilen uluslararası Gourmand Cookbook Award, yarışmasında ülkemizi temsil eden “50 Peynirli Şehir Balıkesir” isimli kitap “peynir ve süt” kategorisinde Almanya, Kanada ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu 12 finalisti geçerek “dünyanın en iyisi” seçildi.

50 Peynirli Şehir Balıkesir.
50 Peynirli Şehir Balıkesir.

“Winner” etiketi kazandı

Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber tarafından; araştırma, gezi ve inceleme çalışmaları gerçekleştirilerek kaleme alınan kitap, yarışmadan ödülle ayrılıp “dünyanın en iyisi” ya da “winner” etiketiyle basılmaya hak kazandı.

Dünyasının gözü Balıkesir’in kültür mirasındaydı

230 ülkeden 2000’in üzerinde katılımın gerçekleştiği ve gastronomi dünyasının da gözlerinin çevrildiği yarışmada “dünyanın en iyisi” seçilen “50 Peynirli Şehir Balıkesir” ile Türkiye’nin ve Balıkesir’in gastronomi alanında tanıtımına büyük katkı sağladı.

İki yıl boyunca üzerinde çalışılarak hazırlanan Balıkesir’in önemli değerlerinden olan yöresel peynirlerin kayıt altına alındığı “50 Peynirli Şehir Balıkesir” isimli kitapta şehrin; süt ürünlerindeki kültür ve gelenekleri, köklü geçmişi ile peynir zenginliği kayıt altına alındı. Balıkesir’in kültür mirası niteliğindeki kitapta, unutulmaya yüz tutmuş peynir çeşitlerinin incelemesi de yer alıyor.

Yok olmaya yüz tutmuş peynir çeşitleri gün yüzüne çıktı

Kültür mirası niteliğinde olan 279 sayfalık kitabın içeriğinde; “Balıkesir’e Genel Bakış”, “Süt ve Süt Ürünleri”, “Balıkesir Peynirleri ve Süt Ürünleri”, “Balıkesir Peynir Yolları” ve “Balıkesir’in Süt ve Süt Ürünlerine Güncel Bakış” başlıkları yer alıyor.

Peynir çeşitlerinin; hikâyesinin, tarihinin ve yapılışının anlatıldığı kitapta, yok olmaya yüz tutmuş peynir çeşitlerinin incelemesi de yer alıyor. Kitapta aynı zamanda tüm Türkiye’de tanınan; Ayvalık Cunda Sepet Peyniri, İvrindi Koyun Kelle Peyniri, Savaştepe Mihaliç Peyniri, Sındırgı Koyun Peyniri, Sındırgı Yörük Peynirleri, Manyas Tulum Peyniri, Çerkes Peyniri ve Havran Keçi Peyniri yapımları da anlatılıyor.