Dünyanın en ünlü caddeleri

​Dünyanın en ünlü caddeleri.
​Dünyanın en ünlü caddeleri.

Tüm şehrin enerjisi tek bir cadde de toplanabilir. Caddeler şehirlerin kültürel arka planını yansıtan eşsiz bir atmosfer. Kahvenin, eğlencenin ve alışverişin doyasıya yaşandığı bu caddeler hayatın tam ortasında. Hadi gelin bu caddeleri birlikte keşfedelim.

  • Ülkemin yürüyen caddelerinde acılarımızın kaynağını araştırıyorum.
  • Didem Madak

Via Monte Napoelone - İtalya, Milan

Modayı yönlendirişiyle bilinen ünlü cadde, lüks alışveriş mağazaları nedeniyle çoğunlukla üst sınıfa hitap ediyor. Uluslararası arenada İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra öne çıkan Via Monte Napoelone, “Avrupa’nın en pahalı caddesi” ve “dünyanın en pahalı üçüncü caddesi” olarak anılıyor. 350 metre uzunluğundaki caddede yürüyen hemen herkesin bir moda defilesinde gibi giyindiğini söylemek mümkün. Caddede gezintiye çıkan insanlar, İtalya’nın en eski kafelerinden biri olan Caffe Cova’da mola vererek günü keyifle sonlandırıyorlar.

The Royal Mile - Edinburgh, İskoçya

The Royal Mile.
The Royal Mile.

Şehrin kültürel arka planını hissetmek, ülke tarihini bilfiil gezerek öğrenmek isteyenlerin uğrayacağı ilk yerlerden biri bu tarihi cadde. İskoçya’nın krallık tarihinde önemli bir yer taşıyan iki tarihi yapının, Edinburgh Kalesi ile Holyrood Sarayı’nın arasında 1,81 km boyunca uzanıyor. Caddenin iki tarafında da bulunan ünlü mimari yapıların yanı sıra, Birleşik Krallığa özgü saat kuleleri, kırmızı kulübeler ve çok sayıda mağaza caddeyi herkes için ilgi çekici hâle getiriyor.

La Rambla - Barselona, İspanya

La Rambla.
La Rambla.

Her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayan La Rambla, şehrin göbeğinde yer alıyor. 2,5 km uzunluğunda, şehrin deniz kısmında ve Kristof Kolomb Heykeli’yle Katalunya Meydanı arasında bulunan caddenin, iki yanında trafik akarken ortasındaki yürüyüş alanında insanlar dolaşır, kafelerde oturur, sokak sanatçılarını dinler ve alışveriş yaparlar. Barselona’nın en meşhur halk pazarı La Bouqeria da bu cadde üzerindedir. Ünlü şair Federico Garcia Lorca, bu caddeye olan sevgisini “Bitmesini istemediğim tek cadde,” diyerek ifade etmiştir.

Khaosan Road - Bagnkok, Tayland

Khaosan Road.
Khaosan Road.

“Öğütülmüş pirinç” anlamında gelen “Khaosan” sözcüğü, caddenin tarihi hakkında bir ipucu veriyor. Geçmişte pirinç pazarı olarak işlev gösteren meşhur cadde, bugün bir “gezgin gettosu” olarak anılıyor. Her ülkeden, çeşitli konumlardan insanlar burayı ortadan kaybolmak için seçiyorlar. Zira karmaşıklığı ve ucuz konaklama imkânları burayı oldukça elverişli kılıyor. Caddedeki dükkânlarda; kıyafet, hediyelik eşya, yerel meyveler ve ikinci el kitaplar başta olmak üzere envaiçeşit alanda satış yapabiliyor.

Avenue des Champs-Élysées - Paris, Fransa

Avenue des Champs-Élysées.
Avenue des Champs-Élysées.

“Şanzelize” denildiğinde hemen herkes nereden söz edildiğini anlar. Muhtemeldir ki dünyaca ünlü cadde şanını yalnızca bir mekân değil, bir yaşam şekli sunması dolayısıyla almaktadır. Cadde 17. yüzyılda yalnızca bir gezinti yeriymiş; 1709 yılında bugünkü adını alarak daha modern bir görünüm kazanmış. Tarihe tanıklık eden Şanzelize Caddesi İkinci Dünya Savaşı’nda Paris’le birlikte Müttefikler’in eline geçmiş ve daha sonra Alman işgalinden kurtarılmış. Çevresindeki parklar, butikler, sinemalar, tiyatrolar, restoranlar ve ünlü kafelerle Şanzelize hem “Parizyen” halkının hem de heyecanlı turistlerin gözde mekânlarından biri.

Orchard Road - Singapur

Orchard Road.
Orchard Road.

Singapur halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen, 2.5 kilometrelik bir alanda bulunan Orchard Road, Singapur’un ana alışveriş caddesi. Meyve bahçesi anlamında gelen “Orchard” ismi, caddeye bir zamanlar meyve bahçeleriyle dolu bir alan olması nedeniyle verilmiş. Bütün ünlü caddeler gibi burası da alışveriş merkezleri, kafeler, lüks restoranlar, otel ve gece kulüpleriyle çevrili. Caddede belirli alanlar dışında sigara içmek tümüyle yasak. Orchard’ın doğu yakasında Singapur başbakanının resmi ikametgâhı, batı yakasında ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tek tropikal bahçe olan Singapur Botanik Bahçeleri bulunuyor.

Fifth Avenue - New York, Amerika Birleşik Devletleri

Fifth Avenue.
Fifth Avenue.

New York’un Manhattan semtindeki “Beşinci Cadde” ilk olarak dünyanın en pahalı alışveriş caddelerinden biri olmasıyla biliniyor. Şehirdeki birçok kutlamanın ve geçit törenlerinin geleneksel rotası Fifth Avenue Caddesi’dir, bu sebeple bazı pazar günleri kapalıdır. Başlangıçta dar bir caddeden ibaret olan alan, 1908’de Central Park’ın güneyinin genişletilmesiyle bugünkü hâlini almış. Her ne kadar alışveriş olanaklarıyla biliniyor olsa da cadde üzerinde sayılamayacak kadar müze ve tarihi yapı mevcut. Bunlardan bazıları: St. Andrew Kilisesi, New York Şehir Müzesi, Otto H. Kahn Evi.