Dünyanın hikayesini saklayan ülke: Ürdün

Ürdün, ya da resmî adıyla Ürdün Haşimi Krallığı, Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir.
Ürdün, ya da resmî adıyla Ürdün Haşimi Krallığı, Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir.

Çölleri, vadileri, Lut Gölü, Kızıldenizgibi birbirinden farklı doğal güzellikleri;Jerash, Amman, Petra gibi tarih ve kültürvarlıklarıyla Ürdün mutlaka görülmesigereken ülkeler listesinde ilk sıralardayer almayı hak ediyor. Türk vatandaşlarıiçin vizesiz seyahat imkânı, kısa bir uçuşmesafesi ve uçuş alternatifleriyle geziplanlarınıza mutlaka dahil etmeniz gerekenülkelerden birinden bahsetmek istiyorum.

Ürdün Nerede?

Ürdün kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güney ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ile dünyanın en karışık bölgelerine komşu. Ürdün’ün konumu sizi endişelendirmesin, yabancılar için son derece güvenli bir ülke. Ürdün’e Türkiye’den farklı havayolu şirketlerinin İstanbul, Ankara ve Antalya’dan uçuşları var. Hem ülkenin başkenti Amman’a hem de Kızıldeniz kıyısındaki şehri Aqabe’ye Türkiye’den direkt uçmanız mümkün.

Ürdün Vize İstiyor mu?

Türk Vatandaşları için 90 güne kadar vize istemiyor olması Ürdün’ü tercih etmek için başka bir sebep, vize masrafına harcayacağınız bütçeyi Ürdün gezinize harcayabilirsiniz.

Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria yer almaktadır.
Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria yer almaktadır.

Ürdün’e Gitmek için En İyi Dönem Nedir?

 Başkenti Amman olan Ürdün'ün resmî dini İslam, resmî dili ise Arapça'dır.
Başkenti Amman olan Ürdün'ün resmî dini İslam, resmî dili ise Arapça'dır.

Ürdün, çöl iklimine ek olarak, dağlık bölgelerinde Akdeniz iklimini ve Kızıldeniz kıyısında sıcak iklimi aynı zamanda yaşayabileceğiniz bir ülke. Ürdün’e gitmek için en iyi dönem Nisan ayı.

Kış aylarında yağmur ve soğuk, yaz aylarında ise çok sıcak olması nedeniyle bahar ayları Ürdün’e gitmek için en iyi dönem.

Ürdün’de gezerken yine de sıcaklık farkları yaşayacaksınız. Ülkenin kuzeyi ve dağlık bölgeler daha serin, Wadi Rum ve Petra Antik Kenti’nin içinde yer aldığı Wadi Musa bölgelerinde gündüz sıcaklık yüksek iken gece sıcaklığı birden düşebiliyor, Kızıldeniz kıyısına indiğinizde ise tam anlamıyla sıcak iklimin kemiklerinizi ısıttığını hissedeceksiniz.

Jerash

Roma medeniyetinden kalma bu antik şehir, ülkenin kuzeyinde, Amman’a yaklaşık 50 km mesafede yer alıyor. Tipik bir Roma şehri olsa da tarihi 6500 yıl öncesine dayanıyor.

Amman

Amman, Ürdün’ün başkenti, tipik bir başkentin kalabalığı, bina yoğunluğu, keşmekeşi burada da mevcut. Eski şehir merkezine gidip ara sokaklarda biraz keşif yapmak için kısa bir zaman ayırmak yeterli. Amman’da Emeviler ve Roma dönemlerinden kalma eserler yer alıyor.

Amman, Ürdün'ün başkenti ve en büyük şehri olup ülkenin siyasi, kültürel ve ticari merkezidir.
Amman, Ürdün'ün başkenti ve en büyük şehri olup ülkenin siyasi, kültürel ve ticari merkezidir.

Nebo Dağı

Hz. Musa’nın toprağa verildiği yer olduğuna inanılan Nebo Dağı, Ürdün’ün en kutsal yeri sayılıyor. Tepeye çıktığınızda eğer hava açıksa Kudüs’e kadar açık bir manzara sizi bekliyor olacak.

Wadi Mujib

Ürdün’de kanyon yürüyüşü yapabileceğiniz derin bir vadi burası. Aksiyon sevenler için yarı su, yarı taş patikadan ilerleyerek sonunda şelaleye ulaşacağınız bir yürüyüş rotası.

Karak Kalesi

Ürdün’ün coğrafyasının farklı bir yüzünü daha görmek için listenize Karak Kalesi’ni de ekleyebilirsiniz. Osmanlı döneminde kalma kale, 900 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Oldukça büyük bir yapı. Kalenin bulunduğu şehir, Ürdün’ün en büyük şehirlerinden biri aynı zamanda.

Lut Gölü

Lut Gölü veya Ölüdeniz, yeryüzünün en alçak ve üçüncü en tuzlu gölü.
Lut Gölü veya Ölüdeniz, yeryüzünün en alçak ve üçüncü en tuzlu gölü.

Deniz seviyesinin altında yer alan ve dünyada suyun kaldırma kuvvetinin en yüksek olduğu göllerden biri olan Ölü Deniz veya Lut Gölü, rotanızda mutlaka olsun derim.Lut Gölü’nde yüzmek oldukça farklı bir deneyim. Suyun tuzluluk oranı çok yüksek olduğundan dolayı su üstünde kalmak için çaba harcamanıza gerek yok, kendinizi bırakmanız yeterli. Gölde kitap veya gazete okurken fotoğraf çektirmek ise buranın klasiği haline gelmiş. Göle giriş için göl kıyısında tesislerin olduğu bölümleri kullanmanız duş ve kabin bulabilmek açısından iyi olacaktır.

Petra Wadi

Musa yani Musa Vadisi’ne kurulmuş, Unesco Dünya Kültür Mirası listesindeki bu antik kent, kesinlikle muhteşem. Benim Ürdün’e gitme nedenim burasıydı zaten. Nebatiler’in kayıp şehri olarak bilinen Petra, ünlü Hollywood filmlerine de dekor olmuş bir antik kent. Hem gündüz hem gece gezebiliyorsunuz, buraya mutlaka uzun zaman ayırın.

Wadi Rum

Gece bedevi çadırlarında kalarak çöl safarisi yapabileceğiniz muhteşem güzellikteki vadinin Türkçe karşılığı Ay Vadisi. Mars yüzeyine benzeyen yapısıyla burası da pek çok filmde plato olarak kullanılmış. Gideceğiniz zaman ayın evrelerini kontrol etmenizde fayda var, ay ışığı ne kadar az olursa, samanyolunu o kadar net ve güzel bir şekilde görebilirsiniz.

Akabe, Ürdün'ün güneyinde Akabe Körfezi kıyısında yer alan önemli bir liman şehridir.
Akabe, Ürdün'ün güneyinde Akabe Körfezi kıyısında yer alan önemli bir liman şehridir.

Aqabe

Kızıldeniz’de balıklarla yüzmek isterseniz Ürdün’ün deniz kıyısındaki bu şehrine uğrayın. Aynı anda Mısır, İsrail, Ürdün ve Suudi Arabistan’ı görebileceğiniz körfez şehri olan Aqabe, Ürdün için stratejik öneme sahip. Dalış sevenler için ideal bir deniz altı ve dalış okulları var.