Dünyanın zirvelerine tırmanmanın en uygun zamanları

Dünyanın zirvelerine tırmanmanın en uygun zamanları.
Dünyanın zirvelerine tırmanmanın en uygun zamanları.

Dağcılık hem vücudu geliştiren hem psikolojik olarak güçlendiren hem de mental olarak insanı doğa ile buluşturarak rahatlamasına yardımcı olan sporlardan biri. İhtişamı, eşsiz doğaları ve insanı teşvik eden zirveleriyle dünyada ün salmış dağlar, sporcuları kendine çekiyor. Ancak her dağ kendince özelliklere sahip. Kimi daha dikken kimi daha kolay aşılabilir. Bazısında dinlenmek için güzel yerler varken bazısı tamamen vahşi doğa. Durum böyle olunca sporcuların tırmanacakları dağın özelliklerini önceden bilmeleri gerekiyor. Önemli olan o bilgilerden biri de zaman: Yani hangi dağa ne zaman tırmanmalı? Bu sorunun cevabını dünyanın zirvelerine tırmanmanın en uygun zamanları yazımızda sizler için derledik.

Ocak-Şubat-Mart dönemi

 Aconcagua.
Aconcagua.

6.961 metre yüksekliğiyle Güney Amerika’nın en yüksek dağı olan Arjantin'deki Aconcagua’a tırmanmak için en iyi zaman Ocak ayı. Bu dağa tırmanış hava durumuna bağlı olarak yaklaşık 14-18 gün sürüyor. Ekvador Volkanları olarak bilinen Cayambe, Cotopaxi ve Chimborazo dağ üçlüsü için de en uygun tırmanış zamanı Ocak ayı. Zira bu ayda dağdaki rüzgar oranı düşük ve kurak bir dönem. Ocak ayında tırmanmanız gereken bir diğer zirve ise Antarktika'nın en yüksek dağı olan Vinson Dağı. Güney Kutbu'ndan 700 deniz mili uzaklıkta olan dağa tırmanış yaklaşık 16-17 gün sürmekte.

Tanzanya'daki Kilimanjaro, dünyanın en yüksek bağımsız dağı. Zirvesine ulaşmanın 6 günden fazla sürdüğü dağa tırmanmak için en uygun zaman ise Şubat ayı. Bu ayda yapacağınız bir diğer harika dağ gezisi ise Antarktika Yarımadası seferleri. Gemi tabanlı bu seferler size kıtadaki ihtişamlı dağları gösterecek. Batı Afrika’nın en yüksek dağı olan Kamerun Dağı’nda gerçekleştirilen Umut Yarışı yürüyüşü de Şubat ayında yapılmakta.

Mart ayına geldiğinizde ise Dünyanın en yüksek dağı olan Everest’in ilk seferleri başlıyor. Dünyanın zirvesine yolculuk yapacağınız bu serüven yaklaşık 2 ay kadar sürüyor. Yaklaşık 9 bin metre yüksekliğe sahip bu dağ tırmanışı yapacağınız tırmanışlar arasında zirveye oturacak. Arjantin-Şili sınırında yer alan Nevado Ojos del Salado da Mart ayında görülmesi gereken dağlar arasında. 6.893 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek aktif yanardağı olan bu dağ gezi yaklaşık 15 gününüzü alacak.

Kilimanjaro.
Kilimanjaro.

Nisan-Mayıs-Haziran dönemi

Nisan ayı, dağcılık açısında birçok bölgeyi keşfedebileceğiniz bir dönem. Bunlardan biri Cook Dağı ve Güney Alpler… Yeni Zelanda'nın en yüksek zirvesi olan Soraki Mount Cook tırmanışı ortalama 6 gün sürüyor. Kanada’da yer alan ve manzaralarıyla insanı büyüleyen Rocky Dağları’nı görmek için en uygun zaman Nisan ayı. Bu dağları kış aylarında keşfetmek istiyorsanız tırmanışınıza Nisan ayında başlamalısınız. Grönland seferleri de yine Nisan ayında başlıyor. Eşsiz kıtadaki el değmemiş dağları görmek daha önce yaşamadığınız bir deneyim sunacak.

Mount Cook.
Mount Cook.

Mayıs ayına gelindiğinde Avrupa Alp sezonu başlıyor. Özellikle Orta Avrupa Alpleri’ne düzenlenecek tırmanış gezilerine katılabilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Peru’daki İnka Yolu’n bilmeyen yoktur. Buranın da görülecek en uygun zamanı Mayıs ayı. İnka Yolu’nda yürüyüş yapmak, Machu Picchu'yu ziyaret etmek belki de Mayıs ayındaki en güzel aktiviteniz olacak. Fas’ta yer alan Toubkal Dağı ve Atlas Dağları’na tırmanma sezonu da yine Mayıs ayında başlıyor. Dağlarda yapacağınız zorlu tırmanışın ardından gelecek olan o harika manzara… İşte bu ödülünüz olacak!

İskandinav dağcılık sezonu ve Japonya’da tırmanma sezonuna Haziran ayında start veriyor. İsterseniz Norveç, İsveç ve Finlandiya’da bulunan İskandinav Dağları için bir rota oluşturabilir isterseniz de Japonya’ya bilet alıp Uzak Doğu’nun büyüleyici doğasında kendinize bir terapi yapabilirsiniz. Sönmüş bir yanardağ olan Kenya Dağı’nı görmek isterseniz en iyi zaman yine Haziran ayı. 3 zirvesi bulunana 5.199 metre yüksekliğindeki dağda yaklaşık 10 günlük bir tırmanış planı oluşturabilirsiniz.

Temmuz-Ağustos-Eylül dönemi

Temmuz ayındaki tırmanış rotanızda ilk sırada İsviçre’deki Eıiger Dağ var. Alplerin büyük kuzey yüzlerindeki bu tırmanış size renkli ve olağanüstü anılar kazandıracak. Daha egzotik bir tırmanış hayal ediyorsanız durağınız Endonezya’daki Carstensz Piramidi… Yağmur Ormanları arasındaki bu heybetli dağı yıl boyunca tırmanabilirsiniz ancak en uygun zaman Temmuz. Peru’da yer alan Alpamayo, Artesonraju ve Peru And Dağları’na tırmanmak için en iyi zaman Temmuz sonu Ağustos başı. Dünyanın en güzel dağı olarak anılan Alpamayo, belki de hayatınızdaki en iyi dağcılık deneyimini size yaşatacak.

Machu Picchu, Peru.
Machu Picchu, Peru.

Ağustos ayının en tırmanılası dağlarından biri İsviçre’de yer alan Matterhorn. Piramite benzeyen zirvesiyle akıllara kazınan bu harika dağ, size sunacağı büyüleyici manzaralarıyla gönlünüzde taht kuracak. Rusya’da yer alan Dykh-Tau ve Elbrus Dağları için tırmanış seferleri de Ağustos ayında başlıyor. Yine bu ayda düzenlenen Çin’deki dünyanın 6. Büyük dağı Cho Oyu seferlerine katılıp, kendinizi keyifli bir tırmanışın kollarına bırakabilirsiniz.

İlk seferi Nisan ayında başlayan Nepal’deki Manaslu ve Makalu dağlarındaki ikinci seferler Eylül ayında gerçekleştiriliyor. Özellikle Manaslu’da muson mevsimi sonrası keşif gezisi yapabilir, Makalu’da tırmanış tecrübelerinizi geliştirebilirsiniz. Pamir Dağları’na menzilde tırmanmak için en iyi zaman Eylül ayı. Bu tırmanış için Çin, Kırgızistan ve Tacikistan’dan istediğiniz coğrafyayı seçebilirsiniz. Piramite benzeyen bir diğer dağ olan Orta Asya’daki Khan Tengri’yi menzilde tırmanmak için en iyi zaman da yine Eylül ayı.

Khan Tengri.
Khan Tengri.

Ekim-Kasım-Aralık dönemi

Dünyanın en zorlu tırmanış rotalarından biri olan Meru Peak'in Köpekbalığı Yüzgeci için en doğru zaman Ekim ayı. İlk olarak Ekim 2011’de tırmanış yapılabilen bu dağı keşfetmek isterseniz biraz cesarete ihtiyacınız olacak. Nepal Himalaya’daki en estetik tırmanış rotalarından biri olan Ama Dablam ve Himalaya'nın gizli bir cevheri olan Cholatse dağları Ekim ayında tırmanış yapabileceğiniz dağlardan. Siz de Himalaya tutkunuysanız bu iki dağ tam da size göre!

Nepal Himalaya..
Nepal Himalaya..

Kasım ayına gelindiğinde ise Güney Amerika’nın en ucu Arjantin ve Şili’de yer alan Patagonya Dağları için tırmanma sezonu başlıyor. Yaklaşık 2 ay sürecek Güney Kutbu kayak gezisi için de en uygun zaman Kasım ayı. Antarktika’nın en yüksek dağı olan Vİson Masifi’ni keşfetmek isterseniz de yine Kasım ayını tercih etmeniz en doğru zaman olacak. Kasım ayında tek seferde üç orta irtifa zirve gezisi yapılan Üç Tepeler Nepal turuna katılmak için Kasım ayındaki uçak biletinizi önceden ayırtmalısınız.

Geldik yılın son ayı olan Aralık’a. Bu ay, Yeni Zelanda’da yer alan Güney Alpler, Arjantin’deki Monte Fitz Roy & Cerro Torre dağları, Şili’deki Cordillera Paine, Kolombiya’daki Cordillera Centra ve Meksika’daki Pico de Orizaba’ya tırmanmak için en uygun zaman. Bu rotalardan istediğinizi seçebilir, tırmanma deneyimlerinize bir yenisini ekleyebilirsiniz. Ayrıca, Aralık ayında Ekvador Alp sezonu başlıyor. Ekvador'un 4. en yüksek ve en zorlu yanardağı olan Antisana’ya bu ayda tırmanabilirsiniz.