Ege ile Akdeniz arasında köprü şehir: Muğla

Muğla, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi dördüncü şehridir.
Muğla, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi dördüncü şehridir.

Türkiye'nin saklı kalmış, masalsı şehri Muğla, güneşin, mavinin ve yeşilin boyandığı bir kent. Rotanızı Ege Bölgesi'ne çevirseniz mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri burası. Şehir hem Ege hem de Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor, aynı zamanda Antik Karya Bölgesi’ndeki en eski yerleşim yerlerinden biri olma unvanını da elinde tutuyor.

Şehrin ismi nereden geliyor?

En yaygın söylentiye göre ilin adı, Selçuklu Sultanı Kılıçarslan'ın komutanlarından "Muğlu" Beyi'nden gelmekte. Büyük olasılıkla burayı Muğlu Bey fethettiği için bu komutanın adı verilmiş ve "Muğlu" zamanla Muğla'ya dönüşmüştür.

Tarihçesi

Marmaris Saklıgöl.
Marmaris Saklıgöl.

Antik Karya bölgesinin en eski yerleşimlerinden biri olan Muğla, bilinen tarihi boyunca başlangıçta Anadolu'nun yerli halkı Karyalıların, kısa dönemler hâlinde Mısır, Asur ve İskit işgallerinin, zamanla da Helenistik kolonizasyon hareketinin egemenliği altında kalmıştır. Önce Medler, daha sonra Persler Muğla'yı idareleri altına almışlar ve bölgeyi bir satrap aracılığıyla yönetmişlerdir. M.Ö. 334 yılında Karya'ya gelen Büyük İskender, Perslerin çekilmesiyle ortaya çıkmış kardeşler arası bir saltanat kavgasıyla karşılaştı. Kardeşlerden Ada ve ağabeyi ve kocası Hidrieus ile Mausolus ve kız kardeşi ve karısı Artemisia, diğer kardeş olan Piksodaros'un isyanı ile karşı karşıyaydılar ve bu nedenle kuzeye Alinda'ya (Karpuzlu'ya) çekilmişlerdi. İskender'in haznedarı Filotas'ı satraplığa ataması da asayişi sağlamadı ve İskender'in uzaklaşmasıyla bölge Bergama ve Roma egemenliğine kadar yaklaşık iki yüzyıl sürecek bir anarşi döneminin içine düştü.

395'te Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasıyla Karya, Bizans İmparatorluğu'nun içinde kaldı. Yıldırım Beyazıd tarafından 1391'de Osmanlı hâkimiyetine giren Muğla'daki bu ilk Osmanlı hakimiyeti geçici olmuş, şehir 1402'de Timur tarafından alınmış ve nihayetinde 1425 yılında II. Murat devrinde tam anlamıyla Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır. Kentin siyasi önemi Osmanlı devrinde daha da artmıştır, çünkü Menteşe Beyliği devrinde bu bölgenin yönetim merkezi Milas iken, Osmanlı Devleti bu yeni sancağın yönetim merkezi olarak Muğla'yı seçmiştir. Muğla, Osmanlı Devleti dönemi boyunca dışarıya kapalı küçük bir şehir olarak kaldı.

I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu toprakları İtilaf Devletleri tarafından paylaşılınca Muğla 11 Mayıs 1919 tarihinde İtalya tarafından işgal edildi. Cumhuriyetin kurulmasından sonraki idari yapılanmada Muğla ilinin yönetim merkezi olan şehir, dağlık yapısı ve dışarıya açılan elverişli bağlantı yollarına sahip olmadığı için gelişememiştir. Son yıllarda özellikle üniversitenin açılması, yeni sanayi bölgesinin kurulması ve turizm faaliyetlerinin de artmasıyla dışarıya açılmaya ve gelişmeye başlamıştır.

Fethiye.
Fethiye.

Muğla nerededir?

Ege Bölgesi'nde yer alan Muğla, Türkiye'nin güneybatısındadır. Ege ve Akdeniz'e kıyıları olan şehir, Aydın, Burdur, Denizli ve Antalya illeriyle komşudur.

Muğla'ya ne zaman gidilir?

Muğla'ya gitmek için en uygun zaman, Nisan-Eylül ayları arasıdır.

Şehri gezerken çalma listesi

  • -Tolga Çandar - Şu Köyceğiz Yolları
  • -Kardaşlar - Deniz Üstü Köpürür
  • -Tolga Çandar - Muğla Zeybeği
  • -Zara - Ferayidir Kızın Adı Ferayi

Muğla 7'lisi

Marmaris Saklıgöl: Muğla, Çamlıköy'de yer alan göl, büyülü atmosferi ile ziyaretçilerine keyifli bir seyir sunuyor.

Fethiye: Ünü tüm dünyaya yayılan meşhur Ölüdeniz ile ünlü bir tatil beldesi olan Fethiye, Muğla'nın vazgeçilmezlerinden. Bölge ziyaretçilerine aynı zamanda su sporları, bungee jumping, yamaç paraşütü gibi aktiviteler de sunuyor.

Herakleia Antik Kenti.
Herakleia Antik Kenti.

Herakleia Antik Kenti: Kentin geçmişi M.Ö. 8. yüzyıla kadar dayanmaktadır. İsmini Yunan mitolojisi kahramanlarından olan Herakles'ten alır. Milas Athena Tapınağı, agora, tiyatro, nekropol ve kent surları da şehrin kalıntıları arasındadır.

Cennet Adası: Yarımada özelliği taşıyan Cennet Adası, Marmaris Koyu'nun hemen girişinde yer alır.

Uyku Vadi: Çeşitli ağaçların arasında bulunan yürüyüş için harika bir kanyon ve kısa süre önce açılan bir mağaraya ev sahipliği yapan vadi, Muğla'nın çeşitli doğa harikalarından bir tanesi.

Halikarnas Mozolesi:Dünyanın Yedi Harikası”ndan biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi, M.Ö. 353 ve 350 yılları arasında inşa edilen dev mezar, Pers İmparatorluğu’nun satrapı Mausolus ve eşi II. Artemisia için yapılmış.

Kaunos Mezarları.
Kaunos Mezarları.

Kaunos Mezarları:Kaunos, önce eski Caria’ya, daha sonra Likya İmparatorluğu’na aitti. M.Ö. 10. yüzyılda önemli bir liman kenti olan Kaunos’a Dalyan’dan tekne turu yaparak ulaşabilirsiniz.

Muğla'da ne yenir?

  • Çökertme kebabı.
  • -Sündürme
  • -Börülce Ekşilemesi
  • -Bodrum Mantısı
  • -Çökertme Kebabı
  • -Milas Çaykaması
  • -Ekşili Balık
  • -Zeytinyağlı Enginar