Erciyes'ten dünyaya: kar var yaşadığımız günlerde

Türkiye’nin beşinci büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya’nın oluşmasını sağlayan bir volkanik dağ.
Türkiye’nin beşinci büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya’nın oluşmasını sağlayan bir volkanik dağ.

Bulutları delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan karı ile Kayseri’nin sembolü olan Erciyes Dağı, Orta Anadolu'nun en yüksek dağı. Bugün İç Anadolu’daki pek çok güzelliği de Erciyes’e borçluyuz aslında. Türkiye’nin beşinci büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya’nın oluşmasını sağlayan bir volkanik dağ. Tabii sadece bununla kalmamış. Erciyes Dağı’ndan çıkan lavlar sonrası peribacalarının oluşumunun yanı sıra dağın çevresindeki jeolojik hareketler sonucunda Tekir Yaylası ve Sultan Sazlığı da ortaya çıkmış. Dolayısıyla Kayseri’nin neresine giderseniz gidin âdeta şehri koruyan bir muhafız gibi her daim karşınızda duran Erciyes’e uğramadan kesinlikle dönmeyin.

Kış aylarında aldığı yoğun kar yağısı ve kayak yapmaya elverişli coğrafi yapısı ile büyük bir potansiyeli bulunan Erciyes, 2005 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen “Erciyes Dağı Kış Sporları ve Turizm Master Planı” ile Türkiye’nin önemli kış turizmi noktalarından biri hâline geldi. Master Planı ile birlikte Erciyes Dağı, yerli yabancı çok sayıda turistin de keyifli bir kış tatili geçirmek için uğrak noktalarından biri oldu. Tarihi yaklaşık 6 bin yıl öncesine dayanan ve kadim geçmişi ile pek çok medeniyetin tarihine ışık tutan Kayseri, artık Türkiye’nin kış turizmi konusunda dünyayla yarışan bir şehri.

Erciyes Kayak Merkezi.
Erciyes Kayak Merkezi.

Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin en büyük ve en gelişmiş kayak merkezi durumunda. Merkezin en amatörden en profesyonele kadar farklı seviyelerdeki kayak severlerin hizmetine sunduğu toplamda 41 pisti bulunuyor. Pistler zorluk derecelerine göre Develi Kapı, Tekir Kapı, Hisarcık Kapı, Hacılar Kapı olmak üzere dörde ayrılıyor. Toplamda 112 kilometrelik pist uzunluğuna sahip Erciyes Kayak Merkezi’nde bu sporu daha nitelikli yapılır hâle getirmek adına 19 adet de mekanik tesis kurulmuş. Tesisler; ülkemizde hizmet kalite standartları, müşteri memnuniyeti yönetim sistemi ve uluslararası tanınırlık belgelerine sahip ilk ve tek kış sporları merkezi unvanını da taşıyor.

Erciyes Kayak Merkezi.
Erciyes Kayak Merkezi.

Dünyada, özellikle Avusturya, İsviçre, Fransa gibi ülkelerde çok büyük ve meşhur kayak merkezleri olmasına rağmen ISO standartlarını dünyada ilk alan kayak merkezinin Erciyes olması ise gurur verici. Keza Dünyanın en büyük sertifikalandırma kuruluşu Bureau Veritas da dünyada ilk defa “Güvenli Kayak Merkezi” sertifikasını Erciyes’e verdi. Ayrıca Erciyes Kayak Merkezi, turizm sitesi Tripadvisor tarafından 2020 Travellers Choice ödülüne lâyık görüldü.

Dört Mevsim Erciyes

Erciyes Kayak Merkezi.
Erciyes Kayak Merkezi.

Erciyes’te sadece karın keyfini sürmek bile yeterince güzel olsa da onun diğer güzelliklerini görmemek size pişmanlık verebilir. Dört mevsimin her birini ayrı güzellikte yaşayan ve konuklarına da yaşatan Erciyes; 2021 sezonunda kapılarını açan Erciyes Bike Park’ta her yıl yüzlerce sporcuyu ağırlıyor. Türkiye'nin ilk ve tek downhill bisiklet parkurlarının bulunduğu Erciyes Bike Park, farklı zorluk derecelerinde bisiklet parkurlarıyla hem amatörlere hem de profesyonellere hitap ediyor. Ayrıca bölgede, ülkemizin sembolü hâline gelen Uluslararası Erciyes Ultra Sky Dağ Maratonları da düzenleniyor. Sporcuların Kayseri’de kamp yapmasına olanak sağlayan Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nde ise FİFA standartlarında 2 futbol sahası hizmet veriyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla, 75 milyon TL’lik Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nde altı futbol sahası başta olmak üzere 5 yeni projenin daha temeli atıldı. Olimpik yüzme havuzu, kapalı spor salonu, altı adet futbol sahası, jimnastik tesisleri ve fitness merkezi de tamamlanmak üzere.

Engelsiz Kayak Merkezi

Erciyes Kayak Merkezi, herkesin kış sporlarını yapabileceği düsturuyla çıktığı yolda gelenekselleşerek on yıldır devam eden “Uluslararası Engelsiz Erciyes Günleri”ile de engelli bireylerin sosyal alanda kendilerini ifade edebilmesi, dağ sporları ve kültürel aktivitelere katılmaları için olanaklar sunuyor.

Erciyes Kayak Merkezi.
Erciyes Kayak Merkezi.

Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından yüzlerce görme, işitme ve zihinsel bedensel engelli her yıl “Uluslararası Engelsiz Erciyes Günleri”nde bir araya gelerek kışın keyfini doyasıya çıkarıyorlar.

Erciyes Kayak Merkezi’ne Nasıl Gidilir?

Erciyes Kayak Merkezi Kayseri şehir merkezine 25km uzaklıkta. Kayseri Havalimanı’na İstanbul, Antalya ve İzmir havalimanlarından direkt uçuşlar mevcut. Kayseri Havalimanı’na vardıktan sonra dilerseniz toplu taşımayla, dilerseniz özel araç kiralayarak Erciyes Kayak Merkezi’ne 25 dakikada ulaşabilirsiniz. Karayoluyla gitmek isteyenler ise Ankara’dan 4 saat, İstanbul’dan ise 9 saat sürecek bir yolculukla Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşabilirler.

  • Erciyes Kayak Merkezi.
  • Erciyes kayak Merkezi'nde yapılacak 5 aktivite
  • 1. Kayak takımı kiralayarak muhteşem pistlerin tadını çıkarın.
  • 2. Daha önce kayak yapmadıysanız lisanslı hocalardan ders alın.
  • 3. Kızak kiralayıp zirveden aşağı kayarken eğlenmenin keyfini çıkarın.
  • 4. Karların üstünde nefis Kayseri sucuk ekmeğinin tadını çıkarın.
  • 5. Kapalı teleferiklerle zirveye çıkın ve Erciyes Dağı’nı fotoğraflayın.