Eskiler, tapınaklar ve bazı bilgiler: Tayland

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi.
Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi.

Asya’nın göz bebeği, dünyanın en turistik destinasyonlarındanbiri Tayland. Binlerce yıllık tarihi, göz alıcı tapınakları; sıcakkanlı,güler yüzlü insanları, muhteşem güzellikteki coğrafyası, mavininbin bir tonunu sunan, palmiyelerin denize eğildiği bembeyazkumsalları... Ve elbette dünyaca ünlü Thai mutfağı...

Kısaca Tayland

Resmi adı Tayland Krallığı olan Tayland, Güneydoğu Asya’da Andaman Denizi ile Tayland Körfezi arasında yer alan dünyanın en güzel denizlerine kıyısı olan bir ülke. Kuzeyde Myanmar, doğuda Laos ve Vietnam, güneyde ise Malezya ile komşu.

Eski adı Siyam olan ülkenin resmi dini Budizm, zaten yaşamın hemen her alanında Budizm’in yansımalarını görmek mümkün. Ülke nüfusunun yüzde 75’ini Taylar oluştursa da günlük hayatta Çin, Hint ve Malay kültürlerinin etkileri hissediliyor. Yaklaşık 70 milyon nüfuslu ülkenin resmi dili Tayca ve ulusal para birimi Baht.

Batıda Myanmar, doğuda Kamboçya, kuzeyde Laos ve güneyde Malezya ile sınırları bulunmaktadır.
Batıda Myanmar, doğuda Kamboçya, kuzeyde Laos ve güneyde Malezya ile sınırları bulunmaktadır.

Tayland’da bizdeki gibi 4 mevsim değil 3 mevsim var, mevsim değil de sezon diye tanımlanıyor.

  • Yağmurlu sezon: Mayıs-Ekim arası muson yağmuru sezonu.
  • Kuru/Serin sezon: Kasım-Şubat arası gezmek için en iyi zaman bu zaman dilimi.
  • Sıcak sezon: Mart-Nisan arası henüz yağmurlar başlamadan önceki dönem, ortalama sıcaklar 35 derecelerde, nemin ve sıcaklığın yüksek olduğu sezon.

Özetlersek; serin sezon olan Kasım-Şubat arası Tayland’a gitmek için en iyi zaman. Ancak, herkes en iyi mevsimin bu olduğunu bildiğinden yoğun mevsim olduğunu da aklınızda tutun. Benim tavsiyem Tayland’a kuru sezon öncesi, Eylül-Ekim aylarında gitmek olur. Hem çok kalabalıklaşmamış olur hem de muson yağmurları azalmış olur. Yani şimdi tam Tayland zamanı! Çantanıza küçük bir yağmurluk atmayı unutmayın!

Tayland 7'lisi

Bangkok.
Bangkok.

Başkent: Bangkok

Tayland'ın başkenti ve dünyaya açılan kapısı Bangkok, pek çok kişi için ülkeyi ziyaret etmek için harika bir başlangıç noktası. Güneydoğu Asya’nın en hızlı gelişen şehri Bangkok’un, Tay dilindeki karşılığı “Melekler Şehri”. Uzak Doğu kültürüyle Batı ekonomisini bir arada sunmaya çalışan koca bir şehir Bangkok.

Şehir pazarları, güzel tapınakları ve tarihi yerleri ve devasa Buda heykellerine ev sahipliği yapan tapınakları ile ünlü. Bangkok'ta her türden gezgine hitap eden pazarlar, sokak yemekleri ve görülecek ve yapılacak bir sürü şey bulacaksınız. MRT metrosu, taksi veya tuk-tuk'ları kullanarak şehirde ulaşım seçeneği çok olsa da çok yoğun bir trafik ve kalabalık bir metropolün sizi beklediğini unutmamalısınız.

Kanchanaburi ve Kwai Köprüsü

Kanchanaburi, Bangkok'un 130 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Bu ismi hiç duymamış olsanız bile, Tayland'ın en önemli turistik ve tarihi yerlerinden biri olan Kwai nehri üzerindeki, İkinci Dünya Savaşı’nın trajik geçmişinin sembolü olan köprüyü duymuşsunuzdur muhtemelen. Kanchanaburi’de Japon ordusu, Tayland ile Myanmar arasında 400 km'den fazla demiryolu hattı inşa etmek için binlerce savaş esirini köleleştirdi. Hastalık, vahşet ve yetersiz beslenme dolayısıyla 16.000'den fazla insan öldü.

Kanchanaburi ve Kwai Köprüsü.
Kanchanaburi ve Kwai Köprüsü.

Japon ordusu tarafından o yıllarda inşa edilen 688 köprüden Tayland'da inşa edilen tek çelik köprüydü burası. Köprü şu an turistik ziyarete açık ve çevresinde birkaç tane müze var. Kanchanaburi’ye gelmişken şelaleleri ile ünlü Erawan Ulusal Parkı’nı da rotanıza ekleyebilirsiniz.

Chiang Mai

kuzeyinde, dağların ve tepelerin arasında ülkenin başka bir yüzü burası. Evet, Chaiang Mai... Orman yürüyüşleri, Yee Peng Festivali, Fener Festivali, fil sığınakları ve bir dizi başka inanılmaz deneyimin adresi...

Chiang Mai.
Chiang Mai.

Elbette sadece yeni olan şeyler yok burada. Şehrin dışında ülkenin en güzel tapınaklarından biri olan, 14. yüzyılda inşa Wat Phra That Doi Suthep’i bulacaksınız. Tapınak küçük bir tepenin üzerine inşa edişmiş ve yaklaşık 300 basamak çıktıktan sonra bir avlu ve 24 metre yüksekliğindeki çarpıcı bir Chedi ile karşılaşacaksınız. Tapınak alanının manzarası çıkmaya değer. Sabah erkenden gelirseniz keşişlerin sabah dualarını bile duyabilirsiniz.

 Ayutthaya.
Ayutthaya.

Ayutthaya

Ayutthaya, başkent Bangkok yakınlarında. 1350 yılında kurulmuş ve geçmişte Tayland'ın başkenti bir şehir burası. Şehir, Bangkok’un kuzeyindeki Çao Phraya nehri boyunca yer alıyor. Şehre tren, otobüs veya nehir boyunca yapılan turlarla erişebilirsiniz. Bu eski şehrin kalıntılarına, manastırlardan kalanlara ve elbette en popüler tapınaklardan biri olan sekiz Wat Chaiwatthanaram’a Unesco Dünya Mirası alanı da olan Ayutthaya Tarihi Park’ında ulaşabilirsiniz.

Phuket.
Phuket.

Phuket

Phuket, Tayland’ın güneybatı kıyısında yer alan dünyanın en meşhur tatil destinasyonlarından biri. Gezginlere 30'dan fazla birbirinden güzel beyaz kumlu plajın yanı sıra çok sayıda lüks tatil köyü seçeneği sunuyor. Hem sırt çantalı gezginler hem de lüks balayı tatili yapmak isteyenler için uygun konaklama seçenekleri var. Phuket’in en popüler plajlarından biri, gündüzleri güneşin altında dinlenmenize ve güzel vakit geçirmenize olanak veren bir sahil tatil beldesi olan Patong. Phuket rotanızın bir noktasında mutlaka Patong’a uğramalısınız. Phuket’ten günübirlik tekne turları ile Andaman Denizi’ndeki meşhur noktalara, adalara ulaşmanız veya renkli sualtı ile tanışmak için dalış turlarına katılmanız mümkün.

Chiang Rai

Chiang Rai, Kuzey Tayland'da; Laos ve Myanmar sınırlarına yakın bir şehir. Şehir 1962'de kurulmuş ve Mangrai Hanedanlığı'nın başkentiymiş. Aslında özel mülkiyete ait olan ve sanatçı Chalermchai Kositpipat tarafından kendi parasıyla inşa edilen ikonik beyaztapınağı Wat Rong Khun ile ünlü burası ve gezginlerin çoğu sadece bu tapınağı görmek için Chiang Rai’ye geliyor.

Chiang Rai.
Chiang Rai.

Ko Samui

Tayland’ın güneydoğu kıyısında ülkenin en büyük ikinci adası olan Ko Samui yer alıyor. Ada, dağlar, yağmur ormanları, lüks oteller ve denenecek bir sürü aktivite ile birlikte davetkar denizleri kucaklayan muhteşem plajlara sahip. Adadaki plajların en ünlüsü Chaweng Plajı. Plajda jet ski gezintisinden bütün gece süren partilere kadar herkes eğlenecek bir şeyler bulabilir.

Ko Samui.
Ko Samui.

Tüm bunlardan sonra biraz huzura ihtiyaç duyanlar, dinlenmeye ve güneşlenmeye davet eden güzel ve sakin Maenam Plajı'nın keyfini çıkarabilirler. Adada, tekne turlarına çıkma, Muay Thai deneyimi yaşama, dağ bisikletine binme, hindistan cevizi tarlalarını keşfetme veya sadece plajlarda veya havuzunuzda dinlenme fırsatınız olacak.