Farazi: Uzun yıllar dinlenecek bir albüm yaptık

Farazi.
Farazi.

Kısa bir süre önce Türk Rap’inin sevilen isimleri Çağrı Sinci ve Farazi, Zaman Sinekleri isimli albümlerini dinleyicilerle buluşturdular. Bu özel albümün ardından bize de albümle ilgili olarak Farazi’yi sayfalarımıza konuk etmek düştü…

Çağrı Sinci’yle birlikte 2022’nin sonunda bir single yaptınız. Beraber albüm yapma fikri o şarkının ardından mı doğdu?

Uzun yıllardır tanışıyor olmamıza karşın aslında ilk olarak No.1'in Kron1k albümündeki "Uçurumlar" şarkısında ilk defa aynı çalışmada yer almıştık. O parçadan itibaren aklımın bir yanında hep Çağrı’yla beraber çalışma fikri vardı. Bahsettiğin single Tuhaf Hikâye’yi de aslında dinleyicilere yılbaşı sürprizi olarak 1 Ocak gecesi yayınlamıştık. Açıkçası ne zaman net olarak hadi albüm yapalım dediğimizi hatırlamıyorum ama arkadaşlığımız pekiştikçe süreç de kendiliğinden gelişti.

Hayatımın bir döneminde Albert Camus'nün eserlerine özel bir ilgim olmuştu.
Hayatımın bir döneminde Albert Camus'nün eserlerine özel bir ilgim olmuştu.

Çağrı, albümün şarkı sözlerinde edebiyatçılara göndermeler ve onlardan alıntılar olduğunu söylüyor. Senin edebiyatla aran nasıl?

Açık konuşmak gerekirse iki yıldır elime kitap almadım. Şiire karşı ilgim de sanırım lisede başlayıp 20'li yaşlarımın ilk yıllarında kayboldu. Son dönemlerde okuduğum zamanlar elim daha çok bilim-kurgu/fantastik eserlere gidiyordu. Zihnime ve yaratıcılığıma katkı yaptığını düşünüyorum. Bunun dışında hayatımın bir döneminde Albert Camus'nün eserlerine özel bir ilgim olmuştu.

Sample seçerken duyguların tetiklenmesi senin için önem taşıyor. Peki, dinlerken nasıl beatler senin duygularını harekete geçiriyor?

Keyfi olarak çok fazla müzik dinlemiyorum. Zaten gününüm çoğu saatlerce yeni sample'lar bulmak ya da bulduklarımın üstünde çalışmakla geçiyor. Olur da kendi isteğimle müzik dinlemek istersem daha sakin şeyler dinlemeyi tercih ediyorum. Yeterince gürültülü bir hayatım var.

Sanırım en geç Mayıs ayı içerisinde albümün plak versiyonu dinleyicilerle buluşacak
Sanırım en geç Mayıs ayı içerisinde albümün plak versiyonu dinleyicilerle buluşacak

Senin açından albümün bir başka özelliği de uzun yıllardır kontakta olmana rağmen Sansar, Şam, Afel, Barış Baran ve SvA gibi isimlerle ilk kez bu albüm vesilesiyle çalışmış olman… Bu tesadüfü nasıl değerlendiriyorsun?

Şam ile daha önce başka projelerimiz vardı ama bir türlü sonuçlandıramadık. Afel'in eşlik ettiği şarkı da yine aslında Afel'le birlikte yaptığımız bir çalışmaydı, onu bu albüme kaydırdık. Çağrı ile albüm yapma motivasyonlarımdan biri de yeni isimlerle çalışabilme ihtimaliydi. Dinleyenlerin fark edeceği üzere her albümümde benzer konuk sanatçılar yer alıyor. Bunu ufak ufak genişletmek, küçük sürprizler yapmak ileriye dönük projeler için de ihtimaller doğurabiliyor. Yenilik iyidir.

Hayalet Islığı albümünün enstrümantal versiyonunu plak olarak yayınlamıştın. Zaman Sinekleri için de ileride böyle bir ihtimal söz konusu olabilir mi?

Sanırım en geç Mayıs ayı içerisinde albümün plak versiyonu dinleyicilerle buluşacak. Bunun yanında belki CD versiyonunu da satışa sunabiliriz. Bazen baskı süreci ve yasal prosedürler tahminimizden fazla vakit alabiliyor. "Zaman Sinekleri" dışında, son yıllarda diğer sanatçılarla yaptığım albümlerin de neredeyse tamamını plak olarak yayınlamayı planlıyorum.

Ona “sen her zaman yaptığın şeyi yap ben de her zaman yaptığım şeyi yapacağım” demiştim.
Ona “sen her zaman yaptığın şeyi yap ben de her zaman yaptığım şeyi yapacağım” demiştim.

Albümün altyapıları 3-4 ayda şekillenmiş. Albümü kaydetmeye başlarken altyapılar anlamında zihninde neler vardı?

Albüm planlama sürecinde Çağrı'yla bir konuşmamızı hatırlıyorum. Ona “Sen her zaman yaptığın şeyi yap ben de her zaman yaptığım şeyi yapacağım” demiştim. Bu albüm özelinde çok fazla risk almamayı tercih ettim. Hatta dinleyicilere göre daha "deneysel" diyebileceğimiz birkaç altyapıyı da albüm kayıt sürecinde iptal ettik.

Kısa bir süre önce albümün lansman konseri vardı ve oldukça kalabalıktı, insanların albüme tepkisi de gayet iyi. Farazi ve Çağrı Sinci ikilisinden ilerde tekrar bir albüm gelir mi?

Konserlerimiz devam ediyor. Babylon konserinin ardından Eskişehir ve Ankara konserlerimiz oldu ve Ramazan Bayramı sonrasında Ege ile Akdeniz'e de bir uğramak istiyoruz. Ayrıca Mayıs ayında plak ve albümün belgeselinin çıkışıyla birlikte son bir İstanbul konseri yapacağız. Yeni bir albüm konuşmak için şu an çok erken. Zaten uzun yıllar dinlenecek bir albüm yaptık. Şu an için sadece konserler ve çıkacak olan belgesele yoğunlaşmış durumdayım. Sonrasında bu yıl başka ortak çalışmalarım da olacak. İkimizin de planlarının uyduğu bir vakitte yeni bir ortak albüm yapma ihtimal ise çok uzakta değil.