Finlandiya gezi rehberi

Finlandiya gezi rehberi.
Finlandiya gezi rehberi.

Mutluluklar ülkesi Finlandiya, dünyada görülmesi gereken ülkeler arasında. Kuzey Işıkları, gece yarısı güneşi gibi muazzam güzellikteki doğa olayları, harika doğası, muhteşem buzul manzaraları, tarihi yapıları ve harika şehirleriyle bu ülke gidenlerin geri gelmek istemediği bir yer. Her gezginin hayatında bir kez de olsa görmesi gereken ülkede yapılacak bir sürü aktivite var. Finlandiya’da geçireceğiniz harika bir tatil planını Finlandiya gezi rehberimizde derledik.

Genel bakış

Helsinki.
Helsinki.

İskandinav ülkelerinden biri olan Finlandiya, kuzey Avrupa’da yer alıyor. Fince ve İsveççenin resmi dil olduğu ülkeye Helsinki başkentlik yapıyor. Yüzölçümü 338.455 kilometrekare olan ülkenin nüfusu 5,5 milyon. Finlandiya'daki insan yaşamının MÖ 9000'de Son Buzul Dönemi'nin ardından başladığı biliniyor. Finlandiya halkı köken itibarıyla Urallara dayanıyor. Kendi kültürünü korumayı başaran Finlandiya, eğitim, ekonomik rekabet, sivil özgürlükler, yaşam kalitesi ve insani gelişme gibi birçok uluslararası değerlendirmede lider konumunda. Dünyanın en yaşanılacak ülkelerinden olan Finlandiya, dünya çapında kabul gören bir eğitim sistemine sahip ve dünyada en çok kitap okunan ülkelerden biri. Ülke coğrafi konumu itibarıyla oldukça soğuk bir iklime sahip. Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülüyor. Yaz aylarında maksimum 22 derecelerin görüldüğü ülkeye gitmek için en uygun tarih yaz zamanı. Ancak gece yarısı güneşini görmek isterseniz mayıs-temmuz ayları, Kuzey Işıkları içinde ekim, şubat veya mart ayları en uygun zaman.

Nasıl gidilir?

Ülkemizden Finlandiya’ya hava yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul’dan başkent Helsinki’ye yapacağınız aktarmasız uçuş ile yaklaşık 3 saat civarında şehre ulaşabilirsiniz. Finlandiya’nın diğer şehirlerine ise aktarmalı uçuşlarla gidebilirsiniz.

Finlandiya genelinde ulaşım oldukça kolay. Ülke gelişmiş tren yollarına sahip ve ülkenin birçok şehrine bu trenlerle gidebilirsiniz. Büyük şehirlerde otobüs hatları da mevcut. Başkent Helsinki’de ayrıca metro, tramvay ve Suomenlinna adı verilen vapur seferleri de bulunuyor. Özellikle Helsinki’de açık hava yolculuğu yapmak isterseniz bisikletleri de kullanabilirsiniz.

Laponya.
Laponya.

Görülmesi gereken yerler

Finlandiya her köşesi ayrı bir keşif noktası olan muhteşem bir ülke ve gezeceğiniz çok fazla yer var.

Helsinki

Ülkenin en büyük ve kalabalık şehri olan başkent Helsinki, ülkenin en turistik yerlerinin başında geliyor. Kuzeyin beyaz kenti olarak anılan Helsinki’de Suomenlinna Adası mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Ülkenin başlıca güzelliklerinden olan adada; birkaç müze, köprü, tarihi İsveç Kalesi ve denizaltı kalıntısı yer alıyor. Birçok tarihi mekana ev sahipliği yapan Senato Meydanı’nı gezebilir, Helsinki Katedrali ile Uspenski Katedrali görebilir, tarihi Pazar yeri Kauppatori’de dolaşabilirsiniz. Biraz da sanat derseniz Finlandiya Ulusal Müzesi’ne gidebilirsiniz.

Laponya

Finlandiya’nın en güzel manzaralarını görebileceğiniz tatil bölgesi Laponya, ülkenin kuzeyinde yer alıyor. Sunduğu kar manzaraları ve doğal yaşamı ile sizi kendine hayran bırakan Laponya’da husky köpekleriyle kızak turu yapabilir, buz üstü yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Tam olarak kış tatil merkezi olan bölgenin en harika etkinlikleri ise Kuzey Işıkları ve gece yarısı güneşini izleyebilmek… Tüm bu özellikleriyle kendinizi burada bir masalın içinde hissediyorsunuz. Ayrıca bu bölgede yer alan Noel Baba’nın köyünü de ziyaret etmeyi unutmayın.

Turku

Burası ülkenin 13. yüzyıldan kalma en eski şehri. Tarihi birçok yapıya ev sahipliği yapan şehirde Turku Kalesi ve Turku Katedrali’ni gezebilir, Sibelius Müzesi’ndeki eserleri inceleyebilir, Carbia spa and Posankka’da güzel bir spa keyfi yaparak dinlenebilirsiniz. Şehirdeki nehrin üzerinde yer alan tarihi tekne restoranlarda Finlandiya lezzetlerini tadabilirsiniz.

Tampere

Tampere.
Tampere.

1779 yılında endüstriyel bir yerleşim yeri olarak kurulan Tampere, iki göl arasında uzan bu güzel şehir. Eğer sanatsal aktiviteleri seviyorsanız bu şehre kesinlikle uğramalısınız. Çünkü bu şehir açık hava tiyatrosu ve ülkenin en iyi festivalleri ile tanınıyor. Kaleva Kilisesi, Tampere Katedrali, Yeşil kubbeli tuğla Ortodoks Kilisesi ve Vapriikki Müzesi şehirde görmeniz gereken yerler arasında.

Lumilinna – Snow Castle of Kemi

Kemi’nin Kar Kalesi isimli bu ilginç yer Finlandiya’da gidebileceğiniz en sıra dışı yerlerden biri. Tam olarak bir kaleden beklenen her şeye sahip olan Lumilinna’da duvarlara, kulelere ve asma bir köprü yani her şey var. Ancak normal kulelerden farklı tüm bunların hepsi kardan ve buzdan… Kalenin ilginç bir diğer yanı da ilkbahar geldiğinde eriyor, kış ayları geldiğinde ise yeniden inşa ediliyor. İçi ve dışı harika bir mimariye sahip bu kuleyi kesinlikle görmelisiniz.

Eski Rauma

UNESCO Dünya Kültür Mirası içerisinde yer alan Eski Rauma, ülkede görebileceğiniz harika yerlerden biri. Yüzyıllardır var olan sıra sıra dizilmiş ahşap evler harika bir manzara sunuyor. Eski İskandinav kentlerini en iyi biçimde anlatan şehir, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Eski Rauma.
Eski Rauma.

Syote Milli Parkı

Finlandiya’nın en yaşlı ağaçlarının yer aldığı Syote Milli Parkı, ülkenin doğal güzelliklerini görebileceğiniz bir yer. Doğa ile iç içe vakit geçireceğiniz bu milli parkta kayak, bisiklet ve yürüyüş gibi çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz. Doğa severlerin bayılacağı bu yer ülkenin doğal güzelliklerini gözler önüne seriyor.

Kuzey Kutup Dairesi Yürüyüş Alanı

Finlandiya’ya kadar gelmişken Kuzey Kutup Dairesi’ni görmeden olmaz. Finlandiya’da bulunan Arctic Circle Hiking Area, Kuzey Kutup Dairesi’ne yakın yerlerde doğa yürüyüşü yapmak, tırmanmak ve diğer spor aktivitelerini gerçekleştirmek isteyenler için oluşturulmuş bir parkur. Eğer yanınızda çocuk yoksa kesinlikle gitmeniz gereken bir yer.

Ne yenir?

Kuzey Kutup Dairesi Yürüyüş Alanı.
Kuzey Kutup Dairesi Yürüyüş Alanı.

Finlandiya’da bölgelere göre yemek zevki değişiklik gösteriyor. Yemeklerin ana maddesi ülkenin batısında et ve balıkken doğusunda sebzeler ve mantar. Et ürünleri arasında en popüler olanı ise Ren geyiği. Özellikle Ren Geyiği’nin kısık ateşte pişirilmesiyle yapılan poro yemeği kesinlikle denenmesi gerekenler arasında. Fin kültürünün eşsiz bir parçası olan ruisleipa, ülkeye özgü bir çavdar ekmeği. Bu ekmek birçok yemeğin yanında tüketiliyor. Somon ile yapılan graavilohi, ülkenin geleneksel yemeklerinden biri. İnce bir ekmek üzerinde ve patatesle servis eidlen bu yemek, turistler tarafından oldukça beğeniliyor. Geleneksel hamur işi yemeklerinden piirakka, korvapuusti veya munkki’nin tadına bakmayı da unutmayın. Mustikkapiirakka isimli tatlısı ise en sevilenlerden. Fin ormanlarından toplanan doğal yaban mersinle yapılan bu özel turtaya bayılacaksınız.

Ne alınır?

Finlandiya’dan birçok hediyelik eşya alabilirsiniz. Bunlardan en gelenekseli Ren Geyiği Postu… Ülkede dekoratif amaçlı kullanılan bu suni deri postlar, turistler tarafından oldukça tercih ediliyor. Kuksa ahşap bardak alabileceğiniz özel hediyeliklerden. Hem dekoratif hem de kullanışlı bardaları isterseniz kendinize alın isterseniz de sevdiklerinize. Eğer müzik enstrümanlarını seviyorsanız geleneksel bir Fin çalgısı olan kantele alabilirsiniz. Avcılığın gelişmiş olduğu Finlandiya’da alabileceğiniz bir diğer hediyelik puukko isimli avcı bıçağı. Kemere takılabilen ahşap saplı geleneksel bıçağı doğa yürüyüşlerinde ve kamp sırasında kullanabilirsiniz. Eğer bir yiyecek almak isterseniz de fazer çikolata ve karelya turtalarından almanızı öneririz.

Ülkenin ünlüsü

Finlandiya denince herkesin aklına mutluluklar ülkesi olduğu geliyor. Çünkü bu harika ülke birçok zaman dünyanın en mutlu ülkesi olarak seçiliyor. Finlandiya’yı özel yapan bir diğer şeylerden biri de muhteşem doğa olayı Kuzey Işıkları. Birçok kişi Finlandiya’ya bu muhteşem olayı görmeye geliyor. Finlandiya denince akılda canlanan bir diğer şey ise buzulların üzerinde bir kızak ve kızağı çeken keyifli köpekler. Kuzey şehirlerinde düzenlenen köpek kızağı aktiviteleri ülkede oldukça revaçta. Finlandiya’nın dünyada ünlü olmasını sağlayan şeylerden biri de bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon şirketlerinden olan Nokia. Bir zamanlar dünyanın en sevilen markası olan Nokia Finlandiya’da doğdu. Finlandiya’yı tanımlayan şeylerden biri de sauna. Saunaya düşkünlükleriyle bilinen Finlandiya’da otomobilden çok sauna bulunuyor.

Kuzey Işıkları.
Kuzey Işıkları.

Ülkenin efsanesi

Finlandiya geniş gölleri ve sık ormanları ile gizemli birçok efsaneye ev sahipliği yapıyor. O efsanelerden biri kötü bir ruhu konu alan Hiisi efsanesi. Efsaneye göre Hiisi, antik mitolojide geçen, ormanlık tepelerde veya korularda yaşayan kötü bir ruh. Bu ruh inanışa göre toynaklı havanlara ve mitolojik atlara hükmediyormuş. İnanışa göre Hiisi’nin 100 boynuzlu bir geyiği ve başı taştan, sırtı tahtadan, ayakları demirden ve ağzı ateşten olan bir atı varmış. Bu ruh öyle kötüymüş ki yer halk tarafından gezginlere saldıran, evlerden hırsızlık yapan ve tarlalara kayalar fırlatan canavarca bir yaratık olarak tasvir ediliyormuş. Fin yerliler hala bu kötü ruhla karşılaşmamak için bilinmeyen ve derin sulardan ve sık ormanlardan uzak duruyor.