Geleceğe iz bırakmak: Kocaeli'nin coğrafi işaretleri

Hereke Halısı’nda birinci sınıf ipek ve yün kullanılır.
Hereke Halısı’nda birinci sınıf ipek ve yün kullanılır.

Kocaeli kültürlerin buluşma noktası… Şehirde doğudan batıya,kuzeyden güneye farklı kültür ve coğrafyalardan insanlar bir aradayaşıyor. Dolayısıyla Kocaeli oldukça zengin bir kültürel çeşitliliğesahip. Şehirdeki bu çeşitlilik ve kozmopolit yapı da günlük hayatınpek çok alanına sirayet etmiş durumda. Yemeklerden, düğünlerekadar şehrin kozmopolit yapısını birçok alanda görmek mümkün.Bu açıdan Kocaeli farklı kültürlerin karmasıyla eşsiz bir kültüroluşturabilmiş nadir şehirlerden. Karamürsel Sepeti, Kandıra Bezi,Hereke Halısı, Döşeme Bebeği, İzmit Simidi, İzmit Pişmaniyesi veGebze Çöreği gibi ürünler ise şehrin kendine has ürünlerinden.

Karamürsel Sepeti

Sadece bıçak kullanılarak kestane ve fındık ağacından yapılan Karamürsel sepetinin iç hacmi, dış hacminin aksine geniştir. Bu özelliği sayesinde meşhur olmuştur. Hikâyesi Sultan Abdülaziz’e dayanır.

Sultan, Hereke’deki köşke geldiğinde Karamürsel sepeti içerisinde kiraz hediye edilir, bu kiraz gümüş bir tepsiye boşaltılınca, bakarlar ki sepet küçük, ama içindeki kiraz dökülüp taşıyor. O günden sonra ufak tefek görünene “Karamürsel sepeti mi sandın” denilmektedir.

Karamürsel Sepeti.
Karamürsel Sepeti.

Kandıra Bezi

Kandıra Bezi, Karadeniz kıyılarının nemli iklimlerinde yetiştirilen keten bitkisinden üretiliyor. Bu bezlerden yapılan giysiler; asırlardır bölgede giyim malzemesi olarak kullanılmış. Keten bez, vücudun nemden etkilenmesini en aza indirdiğinden, bölgenin nemli havasına da çok uygun. Eski Türk motiflerinin de işlendiği Kandıra Bezi (keten bezi) ile çay takımı, peçete, gömlek, gecelik, masa örtüsü, köşe yastığı, ceket, pantolon, döpiyes, yatak çarşafları yapılmaktadır.

Kandıra Bezi.
Kandıra Bezi.

Hereke Halısı

Hereke Halısı’nın en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olmasıdır. Dokuması yıllar alabilir. Çift düğüm, çift atkı tekniği ile örülmesi, kesiminin el makası ile yapılması gibi özellikleri ile diğer halılardan ayrılır. Dünyanın en ince ve en sağlam halısıdır. Uzun ömürlüdür, nesilden nesile miras bırakılabilir değerdedir. Hereke Halısı’nda birinci sınıf ipek ve yün kullanılır.

Hereke Halısı.
Hereke Halısı.

Döşeme Bebeği

Döşeme Bebekleri, Gölcük Nüzhetiye bölgesinde yaşayan kadınlar tarafından yapılıyor. Tamamen el emeği, göz nurudur. İlk üretim amacı, yöresel kadın kıyafetlerini yaşatmaktır. Bebekler, köyde yetiştirilen ürünlerden yapılmaktadır. Tamamen doğal malzemeler kullanılarak yapılan bu bebekler; hem sağlıklı, hem doğal hem içinde el emeği var. Kocaeli’den alınabilecek en güzel hediyeler arasında.

Döşeme Bebeği.
Döşeme Bebeği.